Kennisplatform voor Oost Nederland

Onderzoek naar 3D-betonprinten van hogeschool Saxion wint tweede prijs RAAK-award

Geplaatst op 23 november 2022
Onderzoek naar 3D-betonprinten van hogeschool Saxion wint tweede prijs RAAK-award 

Regieorgaan SIA reikt ieder jaar de ‘RAAK-awards’ uit: een award voor het beste praktijkgerichte onderzoek afkomstig van hogescholen. Het onderzoeksproject ‘Konkreter’ van projectleider en onderzoeker Ivo Vrooijink, dat keek naar de mogelijkheden van 3D-betonprinten, won de tweede prijs en de bijbehorende geldprijs van €5.000.

Het onderzoeksproject Konkreter heeft, onder leiding van Ivo Vrooijink, gekeken naar een bredere toepassing van 3D-betonprinten. Veel mkb-ondernemingen vragen zich namelijk af of deze techniek interessant is voor hun bedrijf. Samen met zijn team heeft Vrooijink een selectiemethode ontwikkeld die toepassingen voor 3D-betonprinten genereert én selecteert. Door deze methodiek te doorlopen, komen ondernemers erachter in hoeverre er 3D-betonprinttoepassingen voor hen zijn en of het voor hun bedrijven kansen oplevert.

De methodiek is opgezet aan de hand van drie cases, aangedragen door samenwerkingspartners van het lectoraat Industrial Design, waar Ivo aan verbonden is: een wenteltrap, een waterornament en een vispassage (ook wel veldstuw). De cases zijn daadwerkelijk ontwikkeld, waardoor ook input uit de realisatiefase is verwerkt in de methodiek. Op deze manier is de implementatie van 3D-betonprinten ook direct getoetst aan de dagelijkse realiteit van mkb-ondernemingen. Het resultaat van Konkreter is dat het mkb-ondernemers inzicht geeft of 3D-betonprinten zinvol is voor hun bedrijf en of ze hiermee aan de slag moeten.

Juryoordeel
In een pitch aan de jury moest Vrooijink aangeven waarom juist dit onderzoek de RAAK-award verdiende. Op basis van dit gesprek bepaalde de jury de winnaars. Dit jaar bestond de jury uit Ingeborg van der Ven (bestuurskundige, ondernemer en journalist), Jalbert Kuijper (ondernemer) en Albert ten Busschen (associate lector bij hogeschool Windesheim en winnaar 2021). Bij de beoordeling is er gekeken naar de relevantie van het onderzoek voor onderwijs en praktijk, hoe het onderzoek doorwerkt in onderwijs en praktijk en de mate van innovatie.

De jury was aangenaam verrast door de breedte en complexiteit van het onderzoek. Niet alleen zijn de drie toepassingen ontwikkeld, ook is er samen met de betrokken bedrijven gekeken naar hoe deze zo goed mogelijk uitgevoerd kunnen worden en dit zorgt ervoor dat innovaties ook levensvatbaar zijn. Daarnaast is de jury enthousiast over de aanpak van het team, waarbij de lat steeds weer hoger werd gelegd.

Naast de award ontving Konkreter ook een geldprijs van €5.000. De winnaars willen dit geld inzetten voor het verbeteren van hun huidige betonpomp. Deze is na ruim 40 ton beton printen toe aan een nieuw menger-pompsysteem.

Foto: Hogeschool Saxion

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: