Kennisplatform voor Oost Nederland

Online personal branding in de ogen van CEO’s en managers: ‘We zetten social media in voor profilering van de organisatie’

Geplaatst op 2 april 2024
Online personal branding in de ogen van CEO’s en managers ‘We zetten social media in voor profilering van de organisatie’

Waarom zou je als CEO of manager aan personal branding moeten doen op social media zoals LinkedIn? De essentie van ondernemen is vertrouwen. Ianka Fleerackers schrijft in haar boek Own your own story: ‘Zonder vertrouwen geen business’. En: ‘Investeerders willen rechtstreeks nieuws van de CEO en de executives vernemen om vertrouwen te krijgen’. Hoe denken CEO’s en managers in Oost-Nederland hierover? Wij vroegen het aan zes van hen.

Wat maakt de organisatie waar u werkt bijzonder?

Adelin Lankveld, directeur bij GOMA: Wat ons als bedrijf in plaatwerkproductie bijzonder maakt is het getalenteerde en gemotiveerde team dat dagelijks werkt aan innovatie, kwaliteit en service voor onze klanten. We zijn een internationale speler, gespecialiseerd in hoogwaardig plaatwerk. Door te focussen op continue verbetering van onze processen en onze geavanceerde automatiseringstechnologieën, verhogen we niet alleen de productiviteit, maar verbeteren we ook de kwaliteit van onze producten. Bij GOMA staan onze collega’s centraal, dus zorgen we ervoor dat zij een plek hebben waar zij met plezier kunnen werken.

Fredrik Jonker, partner en bedrijfsovernamespecialist bij Marktlink: Wij hebben drie specialisaties: we helpen ondernemers bij het verkoopklaar maken van hun bedrijf, we begeleiden hen bij de aan- en verkoop van hun bedrijven en we bieden ze toegang tot private equity waarmee ze investeren in andere bedrijven. We helpen ondernemers dus in de belangrijkste fase van hun ondernemersbestaan. Dankzij onze lange historie en meer dan 1.000 afgeronde transacties kennen we de markt als geen ander. We beschikken over enorm veel data, waardoor we in staat zijn het maximale resultaat te realiseren voor onze klanten. Dat zit ook in het DNA van onze mensen: altijd zorgen dat we waarde toevoegen en net dat stapje extra doen voor klanten.

Stephan Lammerink, operationeel directeur bij ATALIAN: Wij organiseren facilitaire diensten zoals schoonmaak, catering en receptiediensten en zijn elke dag met meer dan 2500 collega’s actief door heel Nederland. Onze medewerkers maken het verschil door inzet, vakmanschap en motivatie. Onze communicatie met de opdrachtgever is helder, oprecht en toekomstgericht. Wat ons bijzonder maakt is het streven naar sociaal ondernemerschap. Als PSO 30+ gecertificeerde organisatie (Prestatieladder Socialer Ondernemen), bieden we werk aan meer dan 150 medewerkers uit diverse doelgroepen met een extra begeleidingsbehoefte. Daarnaast geven we mensen uit 63 verschillende nationaliteiten een werkplek. Hierbij hebben we structureel aandacht voor taalopleidingen en schoonmaakopleidingen. Dat maakt mij trots.

Carolien Nijhuis, CEO van Nijhuis Group: Mijn bedrijf Nijhuis Group kenmerkt zich door het maken van maatwerkproducten van metaal en rubber die de hele wereld overgaan. Wij hebben specialistische kennis van de voedingsmiddelenindustrie, de bouw en de waterzuivering. Met name onze kennis over het ontharen van varkens in de slachttechnieken is uniek. Als vrouw in de industrie zet ik in op duurzaam ondernemen. Dit betekent dat door middel van nieuw sociaal leiderschap wordt geïnvesteerd in een divers team, digitalisering, verduurzaming en automatisering.

Gijs Ensink, directeur van NSNK Vastgoed en Transformatie: Wij verzorgen voor onze opdrachtgevers het ontwikkelingsmanagement- en vastgoedmanagement met betrekking tot hun vastgoedopgave. Onze opdrachtgevers zijn beleggers, ontwikkelaars, verhuurders en (toekomstige) vastgoedeigenaren die vastgoed voor eigen gebruik ontwikkelen of transformeren. Onze werkwijze is pragmatisch, integraal en creatief. Het betreft maatwerk: iedere opgave is anders. We onderscheiden ons door een no-nonsense mentaliteit en een grote persoonlijke betrokkenheid.

Edwin Asveld, CEO bij TransHeroes: TransHeroes is sinds 1986 een allround logistiek dienstverlener. Bij ons kun je terecht voor wegtransport, luchtvracht, zeevracht, railtransport en douaneafhandeling. We hebben alle facetten in huis om het transport probleemloos te laten verlopen. Wat TransHeroes bijzonder maakt is onze grootte om alles aan te kunnen en tegelijkertijd onze klanten bij naam te kennen.

Bent u zelf aanwezig op social media?

Nijhuis (Nijhuis Group): Ik ben regelmatig actief op social media. Naast eigen berichten over ons bedrijf of waar wij voor staan, stel ik ook bredere issues aan de kaak, zoals de impact van het huidige ondernemersklimaat op ondernemers. Daarnaast zet ik mij in voor veel thema’s in de regio, waardoor ik regelmatig word gevraagd om een mening, interview of voor een bijeenkomst. De berichtgeving daarover is vervolgens op social media te vinden.

Lammerink (ATALIAN): Als operationeel directeur bij ATALIAN ben ik zeker aanwezig op social media, voornamelijk op professionele platforms zoals LinkedIn. Mijn nieuwe rol bij ATALIAN zie ik als een uitstekende kans om te werken aan het nog effectiever benutten van sociale media. Mijn aanwezigheid op sociale media stelt me in staat om te netwerken, kennis te delen en ons bedrijf te vertegenwoordigen als een leider in de branche.

Ensink (NSNK): Ik ben actief op LinkedIn, Facebook en Instagram. Op LinkedIn proberen we projecten te delen op een leuke, informele manier. We geloven erin dat je beter een persoonlijk bericht kunt plaatsen, dan een voorafgaand gestylede update. Net als in het werkveld geloven we in een persoonlijke benadering op een menselijke toon. Als iets authentiek is, zie je dat terug in de berichten of het gesprek. 

Asveld (TransHeroes): Ik ben zelf voornamelijk actief op LinkedIn. Op zakelijk vlak is dit een ideaal platform om ontwikkelingen van personen en bedrijven in mijn netwerk te volgen. Daarnaast gebruik ik af en toe Instagram om door de reels heen te scrollen. Soms best vermakelijk!

Jonker (Marktlink):Ja, ik ben actief op LinkedIn. Ik post, like en deel met enige regelmaat berichten.

Lankveld (GOMA):
Ik maak gebruik van een LinkedIn-profiel waarop ik mijn netwerk de afgelopen jaren erg heb zien groeien. Met mijn profiel deel ik diverse berichten van GOMA, maar dat schiet er nog wel eens bij in. Graag zou ik dit vaker willen doen om nog meer mensen kennis te laten maken met GOMA. 

Is social media een nuttig middel om te laten zien hoe u het leiderschap van uw onderneming invult?

Asveld (TransHeroes): Social media is een toegankelijke manier om te delen wie je bent en wat je doet. Toch denk ik dat het soms het echte beeld vertekent. Er worden nagenoeg alleen succesvolle dingen gedeeld. Ik stoor mij weleens aan het zogenaamde Instagram-life op de socials. Dus ik denk dat het een aanvulling kan zijn, maar het is zeker niet de heilige graal.

Ensink (NSNK): Het geeft een beeld van onze werkwijze en een eerlijk beeld van onze beleving bij projecten. We communiceren als team en niet in de ik-vorm. Daarnaast vind ik dat het project het podium moet krijgen, niet wij als ontwikkelingsmanager. Wij zijn dienstbaar en werken grotendeels aan projecten van iemand anders: daar past bescheidenheid bij. We willen die bedrijven niet het gras voor de voeten wegmaaien.

Jonker (Marktlink):LinkedIn draagt zeker bij. Wij delen graag onze kennis en ervaringen, dat draagt bij aan de autoriteit die wij willen uitstralen. Onze berichtgeving straalt ook trots uit, bijvoorbeeld als we mooie deals delen. Vaak leidt het ook nog tot nieuwe contacten én als werkgever stralen we energie en positiviteit uit, dat helpt weer bij het aantrekken van talentvolle nieuwe collega’s.

Lankveld (GOMA):
Op dit moment deel ik via LinkedIn niets over hoe ik het leiderschap binnen onze organisatie invul. Ik vind het mooier om onze collega’s het podium te geven. Zij zijn de kracht van onze organisatie en dat wordt gewaardeerd. In onze uitingen op social media proberen we daarom altijd één van onze collega’s in beeld te brengen en hun verhalen of ervaringen te delen. 

Nijhuis (Nijhuis Group): Het is een heel nuttig middel. Je bepaalt zelf wat je over je bedrijf wilt ventileren. Je hebt een stem en daarmee is het mogelijk direct bij te dragen aan jouw branche.

Lammerink (ATALIAN): Social media is absoluut een nuttig middel om mijn leiderschapsstijl en de waarden van onze onderneming te tonen. Het stelt mij in staat om transparantie te bieden, onze successen te delen en een verbinding op te bouwen met onze stakeholders, zowel intern als extern.

Ziet u kansen voor het inzetten van social media vanuit uw eigen profiel, voor uw onderneming?

Ensink (NSNK): We gebruiken social media nu te weinig bij het enthousiasmeren van potentiële collega’s. We zouden meer kunnen laten zien wat onze dagelijkse werkzaamheden zijn en minder focussen op de milestones. Dit heeft onze aandacht, maar mag nog meer prioriteit krijgen. 

Lankveld (GOMA):
Via diverse social media-kanalen delen we content van GOMA, maar de berichten komen nog beter aan wanneer deze door persoonlijke profielen gedeeld worden. Het is niet alleen belangrijk is om mijn eigen profiel in te zetten voor GOMA, maar ook die van collega’s. Iedereen is erg trots op wat we doen, daardoor worden de berichten op social media veel door collega’s gedeeld. We hebben dan ook een groot bereik en onze berichten worden echt gelezen. Er is geen betere review dan die van een échte collega.

Nijhuis (Nijhuis Group): Ik communiceer altijd vanuit mijn bedrijf én vanuit mijn eigen profiel. Je bent nu eenmaal het boegbeeld van je organisatie. Het is belangrijk te laten zien waar je voor staat. Daarnaast is het een uitermate handig middel om je trots te laten zien en je waardering uit te spreken, zodat ook je eigen medewerkers dit zien en ervaren.

Lammerink (ATALIAN): Ja, ik zie zeker kansen in het inzetten van social media vanuit mijn eigen profiel voor onze onderneming. Door een actieve en authentieke aanwezigheid te hebben, kan ik ons merk versterken, relaties opbouwen en ons bedrijf positioneren als een vertrouwde partner in onze sector.

Asveld (TransHeroes): Ik zie hier niet direct kansen in wanneer je dit bekijkt vanuit het plaatsen van berichten. Een boodschap breng je over vanuit je onderneming. Wanneer je dit gestructureerd doet vanuit een bedrijfsaccount, houd je consistentie en bouw je als bedrijf autoriteit op. Mensen doen in mijn optiek zaken met een bedrijf dat ze vertrouwen, niet met een CEO die een mooi profiel heeft.

Jonker (Marktlink):Dat zie ik zeker. Ik houd me binnen de groep, los van mijn dagelijkse bezigheden in Nederland, bezig met de ontwikkeling van de bestaande en nieuwe kantoren in Duitsland en Zwitserland. Door hier aandacht op te vestigen krijgen we steeds meer het vertrouwen van zowel Duitse als Nederlandse partijen om met ons zaken te doen. Bij elk kantoor dat we openen, maken we een video die we online posten. Door dit professioneel te doen wekt dit vertrouwen dat we zijn gekomen om te blijven.

Heeft uw organisatie plannen om social media meer of beter in te zetten voor profilering van de onderneming?

Lammerink (ATALIAN): Wij hebben zeker plannen om social media meer en beter in te zetten voor onze profilering. Een communicatieteam met collega’s vanuit verschillende rollen stelt ons in staat om passende content te delen met diverse doelgroepen. Hierbij speelt personal branding van mij als operationeel directeur een belangrijke rol, omdat het bijdraagt aan het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij onze doelgroepen.

Asveld (TransHeroes): Bij TransHeroes zijn we actief bezig met social media. We maken gebruik van een contentplanning en spelen in op actuele situaties, interessante onderwerpen of leuke ontwikkelingen. We zien daardoor een stabiele groei in volgers en interacties. Zelf speel ik daar alleen op in door het bericht te delen met mijn eigen netwerk.

Ensink (NSNK): We hebben de ambitie om ons merk meer naamsbekendheid te geven. De rol van mijzelf als persoon mag daarin ondergeschikt zijn. Het doel is dat de bedrijfsnaam de eerste herkenning is. We willen gezamenlijk staan voor de kwaliteit, kennis en betrokkenheid die we toevoegen. Dat moet als bedrijf breed gedragen zijn, niet per collega verschillend.

Jonker (Marktlink):Personal branding is zeker belangrijk voor ons: onze mensen maken het bedrijf, wij ‘verkopen’ kennis tenslotte, geen producten. Dus wij stimuleren iedereen in ons bedrijf om goede content te delen op LinkedIn en daarmee ondernemers te informeren en inspireren.

Lankveld (GOMA):
Wij zijn continu aan het kijken hoe we social media beter kunnen inzetten voor profilering van de organisatie. We zijn structureel zichtbaar via social media-kanalen en richten ons op diverse doelgroepen, zoals onze (potentiële) klanten, de arbeidsmarkt en onze omgeving. Sinds twee jaar zetten we sterk in op Employer Branding: dit heeft succes. We worden als werkgever bekender bij stage- en werkzoekenden, waardoor het makkelijker wordt om hen te bereiken en te binden aan de organisatie.

Nijhuis (Nijhuis Group): Velen geven als feedback dat ik meer dan andere ondernemers zichtbaar ben op social media. Dit doorzetten is voldoende voor de komende periode. Zichtbaar blijven vind ik ook belangrijk voor de doelgroep vrouwen in de techniek. Het is noodzakelijk dat meiden zien dat je als vrouw ook een CEO van een maakbedrijf kunt zijn. Dit komt de diversiteit ten goede.

Hoe ziet uw organisatie eruit over 5 of 10 jaar? Welke ambities hoopt u dan waargemaakt te hebben?

Jonker (Marktlink):Onze ambitie is te groeien naar markleiderschap in Europa, in het mkb-segment. Daarvoor willen we groeien naar veertig kantoren en 1.000 medewerkers verspreid over Europa. We weten dat de komende jaren heel veel bedrijven overgenomen zullen worden en dat overnames steeds vaker internationaal zullen zijn. Hier willen wij klaar voor zijn. We verbinden lokale en regionale wortels met het internationale netwerk. Daardoor vergroten we het speelveld voor ondernemers die bij ons aankloppen om hun bedrijf te verkopen, met het doel om extra waarde te creëren voor ondernemers. Dat is wat ons drijft.

Nijhuis (Nijhuis Group): Tegen die tijd hoop ik een belangrijke automatiseringsslag te hebben gemaakt. Zo kan mijn bedrijf, dankzij de kostprijs van onze producten, ook in de toekomst meekomen als maakbedrijf in Nederland. Dit geldt ook voor verduurzaming van de machines en het pand.

Lankveld (GOMA): We zetten de komende jaren in op diverse thema’s, waaronder werkgeluk, innovatie en duurzaamheid. De focus ligt op het verduurzamen van ons proces en we doen graag iets terug voor onze omgeving. Een team van collega’s maakt een plan hoe we dat tot uitvoering kunnen brengen. Daarnaast gaan we verder met het automatiseren van ons proces, om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn en het werk voor onze collega’s verder te verlichten. We willen geen gemiddelde, maar een goede werkgever zijn. Een plek waar je plezier en veiligheid ervaart en je verder kunt ontwikkelen. 

Asveld (TransHeroes): We verwachten dat de transportwereld steeds meer gaat digitaliseren. Er ontstaat een nieuwe lichting van transportmanagers en inkopers bij bedrijven. Deze jongere generatie verlangt naar digitalisering en automatisering. We blijven ons eigen TransPortal verder ontwikkelen om aan deze vraag te voldoen.

Lammerink (ATALIAN): Over 5 of 10 jaar willen we een nog prominentere positie innemen binnen de facilitaire dienstverleningssector. We willen onze dienstverlening blijven verbeteren, innoveren en uitbreiden om aan de behoeften van onze klanten te voldoen. Daarnaast willen we onze impact op het gebied van duurzaamheid vergroten en een voorbeeld zijn voor onze branche als het gaat om sociaal ondernemen.

Ensink (NSNK): We hebben de ambitie om door te groeien naar een team van tien ontwikkelings- , vastgoedmanagers en bouwkundigen. We willen als onderneming jong van geest blijven. Dit doen we door jonge mensen betrokken te houden, de gelegenheid te geven om te groeien en verantwoordelijkheden te geven. Toppers ontstaan in het werkveld. We zouden enorm trots zijn als een groot deel van onze huidige trouwe klantenkring en relaties nog betrokken is over tien jaar, daar doen we ons best voor.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: