Kennisplatform voor Oost Nederland

Ontmoet zondag 22 oktober de maquettebouwer in het Stedelijk Museum Zutphen

Geplaatst op 20 oktober 2023
Ontmoet zondag 22 oktober de maquettebouwer in het Stedelijk Museum Zutphen

Benieuwd naar hoe de enorme maquette van Zutphen in 1485 tot stand is gekomen? Aankomende zondag, 22 oktober, kun je de maquettebouwer Constant Willems er zelf naar vragen. Dan is de ‘Meet & Greet met de maquettebouwer’ in het Stedelijk Museum Zutphen. Kaarten à 5 euro zijn online te reserveren bij het museum (www.museazutphen.nl).

Ongeveer een jaar geleden legde Constant Willems de laatste hand aan de maquette ‘Zutphen in 1485’. Het jaar 1485 is niet zomaar uitgekozen. In de Hanzetijd floreerde de stad en in 1485 bouwde Zutphen de eerste brug over de IJssel. Was de stad tot 1485 vooral gericht op de steeds moeilijker wordende handel via de rivier en de Hanzevaart naar Noord-Europa, met de komst van de brug zette ze in op de handel over land en jaarmarkten. Uit diezelfde tijd stammen ook de kerkuitbreidingen, de torenspits op de Walburgistoren, de Drogenapstoren, de Bourgonjetoren en het stadhuis.

Vijf jaar bouwen

De bouw van de maquette was een omvangrijk, vijf jaar durend proces. Samen met stadsarcheoloog Michel Groothedde en bouwhistoricus Jeroen Krijnen van de gemeente Zutphen deed Willems uitgebreid onderzoek naar de stad in 1485 om die zo waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen vormgeven. Tegelijkertijd bouwde hij huisje voor huisje de stad in schaal 1op 500; eerste de oude stad, toen de Nieuwstad en tot slot de Spittaalstad.

Vragen stellen

Al die tijd werd Willems gevolgd door de Zutphense filmmaker John Post. De documentaire die hij hierover maakte was al eerder te zien in Luxor en op 10 en 17 oktober in twee delen uitgezonden door TV Gelderland. Aanstaande zondag kan iedereen zelf van de maker horen hoe hij te werk is gegaan. Tijdens de Meet & Greet kun je de bouwer zelf bevragen over dit unieke project. Hoe is het onderzoek gedaan? Welke bronnen zijn gebruikt? Wierp dit een ander licht op de geschiedenis? En natuurlijk: hoe bouwde hij de stad na? Welke materialen gebruikte hij? En hoe maakte hij keuzes?

Eindresultaat

Na een presentatie van ongeveer drie kwartier neemt Constant Willems de bezoekers mee naar de maquette om samen het indrukwekkende eindresultaat te bekijken. Ook daar kan hij nog honderduit vertellen over het project en kun je vragen stellen.

De ‘Meet & Greet’ start zondag 22 oktober om 14.00 uur in het auditorium van de Musea Zutphen aan ’s Gravenhof 4 in Zutphen. Kaarten kosten 5 euro per persoon. Wie behalve de maquette daarna ook nog de rest van het museum wil bezoeken kan daarvoor een apart kaartje kopen.

Maand van de Geschiedenis

De ‘Meet & Greet’ is een activiteit van het Stedelijk Museum Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen in het kader van de Maand van de Geschiedenis. In de hele maand oktober zijn er rondleidingen, lezingen en workshops. Op zondag 29 oktober staat er bijvoorbeeld nog een rondleiding door de tentoonstelling De Hertog en de Hanze in het museum en op de erfgoedportal is een webtentoonstelling ingericht over wetenschapsgenootschappen in Zutphen (https://erfgoedcentrumzutphen.nl/ontdekken/web-exposities/detail/b8ff716d-3cc8-4ccd-afc4-e06540b1cdce).

Foto: De maquette Zutphen in 1485. (foto Alexander Tromp/Stedelijk Museum Zutphen)

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: