Kennisplatform voor Oost Nederland

Ontwerpersduo uit Twente presenteert gezonde supermarkt op de Dutch Design Week

Geplaatst op 20 oktober 2021
Ontwerpersduo uit Twente presenteert gezonde supermarkt op de Dutch Design Week

Hoe geven we zoveel mogelijk mensen toegang tot gezonde en verantwoorde voeding? Ontwerpers Denice Zwiers (29) en Maddy Ekkelkamp (28), beide opgegroeid in Den Ham, laten met het designproject “Goedgrutter” zien hoe mensen (onbewust) verleid kunnen worden tot het kopen van gezonde producten.

De gezonde keuze is op de meeste plekken nog niet de gemakkelijkste. Bijvoorbeeld in de supermarkt, waar verleiding continu op de loer ligt en slimme verkooptechnieken ervoor zorgen dat we altijd met meer boodschappen thuiskomen dan gepland.

Dutch Design Week

Bezoekers van de expositie ervaren hoe onder andere ‘landscaping’ en ‘nudging’ kunnen worden ingezet om de consument te verleiden tot gezonde keuzes. Denk bijvoorbeeld aan een kassabon, die naast de prijs inzicht geeft in het percentage gezonde aankopen. Of een winkelmand die met een extra vak speciaal voor groente en fruit gezonde aankopen stimuleert.

Goedgrutter

Project Goedgrutter, afgeleid van het oudhollandse woord ‘Grootgrutter’, wat supermarkt betekent, focust zich in eerste instantie op mogelijke interventies in de supermarkt. “Het is een plek waar iedereen regelmatig te vinden is.” Toch reikt de ambitie van de ontwerpers verder. “De supermarkt is slechts een klein onderdeel van de impact die we willen maken, onze eetomgeving is natuurlijk veel groter. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop we onze retailomgeving inrichten, of de reclames op tv en social media.” De ontwerpers stellen dat we de schuld niet bij de consument kunnen leggen, maar dat we de omgeving rondom de consument anders zouden moeten inrichten.

De urgentie van het thema ligt volgens Denice en Maddy erg hoog: “Meer dan 50% van alle volwassen Nederlanders heeft overgewicht en ongezonde voeding zorgt jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten. We hopen dat we met onze creatieve ideeën en positieve insteek een bijdrage kunnen leveren aan deze maatschappelijke uitdaging.”

Project Goedgrutter is nog tot en met zondag 24 oktober te zien op de Dutch Design week in Eindhoven.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: