De inschrijfperiode voor de Cleantech Battle 2022 is in volle gang. De uitreiking vindt dit jaar plaats op donderdag 16 juni tijdens ‘Het Grootste Kennisfestival van Nederland’ in Deventer. Vijf studenten(teams) uit Oost-Nederland worden geselecteerd om op het podium in de Gasfabriek hun duurzame oplossing of idee wereldkundig maken aan een enthousiaste jury. Initiatiefnemer Martin Snijder: “Veel creativiteit en vindingrijkheid blijft nu hangen in de scholen. Studenten verdienen écht een groter podium voor hun ideeën.”
Dat de Cleantech Battle een kweekvijver is voor talent hebben de voorgaande acht edities bewezen. Van een circulair, multifunctioneel geluidsscherm tot aan een zonneconcentrator voor glastuinbouw en een machine die met duurzame energie blauwalgen uit meren filtert. Het is slechts een greep uit de veelbelovende, duurzame oplossingen die studenten de afgelopen jaren tijdens de finale van de Cleantech Battle presenteerden. Een vakjury beoordeelt de vijf genomineerde plannen op brede inzetbaarheid, innovatie en duurzaamheid. Ook kijken zij of er een gezonde businesscase van te maken is.
Pak het podium
Aanmelden voor de Cleantech Battle is eenvoudig. Studenten van mbo, hbo en wo uit Oost-Nederland kunnen voor 22 mei het verslag van hun duurzaamheidsvraagstuk insturen via de site van Cleantech Regio. Dat kan een onderzoeksrapport zijn, een eindexamen, stagerapport of studieopdracht. Een jury beoordeelt vervolgens de inzendingen waarna de beste vijf beste inzendingen doorgaan naar de finale. Aanmelden kan via de website: www.cleantechregio.nl/cleantechbattle
De winnaars van vorig jaar
Lisa Boas, Mathijs Remmers, Johan Duyndam en Samantha Tukker wonnen de Cleantech Battle van vorig jaar. Dit deden deze studenten Industrieel Product Ontwerp van de HAN University of Applied Sciences met een biobased circulaire geluidswal die ze in opdracht van het bedrijf OFN ontwierpen. Hun zogenaamde Infrawall is gemaakt van 100% herbruikbare materialen. Die zijn ook nog eens biobased, waardoor de CO2 footprint tot wel 80% vermindert ten opzichte van een reguliere geluidswal. De winnaars over hoe het hen vergaan is nadien: “Naar aanleiding van onze overwinning zijn er gesprekken geweest tussen ons, de provincie Gelderland en OFN. Een nieuwe groep derdejaars ontwikkelt nu een tweede demo versie. Het is de bedoeling dat in het studiejaar 2023-2024 er daadwerkelijk een pilot van de Infrawall langs de weg komt te staan!”