Kennisplatform voor Oost Nederland

Oude tijden herleven: Ontwerpbureau INC verhuist naar ‘t Belthoes in Enschede waar al in 1871 werd ontworpen

Geplaatst op 9 oktober 2018

Met de komst van strategisch ontwerpbureau INC naar ‘t Belthoes in Enschede herleven oude tijden van het ontwerpvak. Het architectenbureau Beltman heeft in de bloeitijd van de textielindustrie in Enschede een vooraanstaande plaats ingenomen. Vanaf 1871 hebben drie generaties Beltman hun stempel gedrukt op fabrieken en villa’s in en om Enschede en in de wijde omgeving. Het bureau is gevestigd geweest aan de Beltstraat 1 te Enschede en kreeg destijds zo de naam: ‘t Belthoes.

Waar architectenbureau Beltman vooral gebouwen ontwerpt, focust ontwerpbureau INC zich op innovatie en communicatie. Een tweetal voorbeeldprojecten van INC uit de regio zijn de gele taxidienst SmartCab en het deelvervoer concept Stad-up, dat in samenwerking met de gemeente Enschede wordt ontwikkeld. Daarnaast werkt INC voor allerlei bedrijven zoals Bolscher Meer dan vlees, Brookhuis Groep en Sigmax. “Ik ben heel blij dat we zo’n pand met een verhaal ‘in ons straatje’ in hartje centrum hebben kunnen vinden en een verhuurder die goed met onze plannen meedenkt. Maar ook een Gemeente die alle medewerking verleent om historie enigszins te doen herleven” aldus Sander Hofstede (eigenaar INC).

Ontwikkelaar en verhuurder, Munsteg Vastgoed, brengt de gevel zoveel mogelijk in oude staat terug en het pand krijgt haar oude naam ​‘t Belthoes​ weer terug. Het wordt een multifunctionele locatie van ca. 400m2, dit is inclusief de kelder dat ook daglicht krijgt doordat deels glazen vloeren worden aangebracht. INC creëert vier ruimtes in ‘t Belthoes:
– werkplekken voor het ontwerpteam van INC
– werkplekken voor zzp’ers die in het verlengde van INC werken
– gezamenlijke workshop- en overlegruimtes
– een zogenaamd ‘living lab’ bij binnenkomst, waar bedrijven en studenten hun
producten en diensten kunnen testen in de praktijk. Anderzijds kunnen geïnteresseerden hier concepten en producten ervaren of proeven. Of men stapt gewoon binnen om onder genot van een kopje koffie inspiratie op te doen.

“Een mooie ontmoetingsplek voor vernieuwing en een mooie aanvulling op het gebied rondom de kop van de boulevard” volgens Alfred Stobbelaar van het Ondernemersloket Gemeente Enschede.

De eerste werkzaamheden in het pand zijn inmiddels gestart en begin januari 2019 zal INC haar intrek nemen in ‘t Belthoes aan de Beltstraat 1 te Enschede.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: