Kennisplatform voor Oost Nederland

Overmars Twello BV: Robotisering maaimachines zet door

Geplaatst op 28 juli 2022
Overmars Twello BV: Robotisering maaimachines zet door

Op 1 januari 2022 nam Arjan Prins het familiebedrijf Overmars Tuin en Park over. Hij veranderde de naam in Overmars Twello BV, met een duidelijke visie op de toekomst. “In de integratie van mijn bestaande hoveniersbedrijf Garden4All met Overmars Twello BV zie ik een toegevoegde waarde voor onze klanten, zowel in de zakelijke als particuliere markt. Door gebruik te maken van elkaars sterke punten kunnen we betere kwaliteit en service leveren.”

Prins werkte al langer voor Overmars Tuin en Park. Hij werd ingehuurd als specialist robotmaaiers, om deze bij klanten af te leveren en in te stellen. Toen Jos Overmars, tweede generatie binnen het familiebedrijf, vorig jaar veel te jong overleed, was er binnen de familie geen opvolger. Wel wilde de familie graag het bedrijf in de geest van Jos doorzetten. Prins besloot in te stappen, hij kreeg toestemming om de naam te houden en te gebruiken. Sharon Overmars, dochter van Jos, is als derde generatie nog altijd werkzaam in het bedrijf.

Prins: “In combinatie met mijn hoveniersbedrijf, dat ik samen met mijn oudste zoon Tim run, zie ik kansen en een grote uitdaging om met Overmars Twello BV niet alleen machines en gereedschappen te leveren, maar daar ook een vakinhoudelijk advies en passende service bij te geven. Daarmee kan ik waarde toevoegen voor de klant.”

Verduurzaming
Als voorbeeld noemt Prins de opkomst van de robotmaaier, zowel voor professionals als de particulier. “Het maaien met een robotmaaier leidt tot een heel ander advies over meststoffen. Bij een robotmaaier die dagelijks maait is het maaisel kort en kan het dienen als voeding voor het gazon. Dit in tegenstelling tot het wekelijks maaien, waarbij het afkomende gras wordt opgevangen en verwijderd. Met onze kennis en ervaring van gras en groen kunnen we daarin goed adviseren.”

Prins ziet een duidelijke ontwikkeling bij maaimachines. “We zagen eerder dat het kleinere gereedschap als strimmer en heggenschaar, zeg maar overal waar een stekker aan zit, voorzien wordt van een accu. Nu zien we dat de aandrijving van maaiers en zitmaaiers, zoals de zero-turn-maaiers, steeds meer gevoed wordt door accu’s. Fossiele brandstoffen voor de aandrijving verdwijnen meer en meer, dit past goed in de verduurzamingsopgave. Het zijn vooral gemeenten die hierin het voortouw nemen. Overigens is verduurzaming niet de enige reden. Ook het veel stiller werken en het lage machinegewicht kan een overweging zijn om te kiezen voor accu-aangedreven machines en gereedschappen. Robotmaaiers zijn van origine al accu-aangedreven. Stil en duurzaam, veel groener kan het niet. Voor iedere situatie is er een passend advies en wij kunnen de complete aanleg realiseren.”

Zakelijke en particuliere markt
Het werkgebied van Overmars Twello BV is vooral de Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen) met enkele uitlopers richting het oosten van het land. Klanten zijn met name gemeenten, hoveniers en particulieren met een grote tuin. Het aandeel particulieren is inmiddels gegroeid naar zo’n 50% van de omzet. Prins: “Ik zie markt en potentie in al onze klantgroepen. Een goed advies en servicegerichtheid is voor iedere klant waardevol. De particulier weet ons al goed te vinden, we dragen dat verder uit op onze website en social media. De particuliere klant komt heel gericht naar ons toe. Het is onze uitdaging mee te veren in het koopgedrag van de klant. Gemeenten en hoveniersbedrijven hebben evenzeer behoefte aan goed advies over bemesting en dergelijke. We zijn dealer van een aantal gerenommeerde merken als Stihl en Kubota. Daarnaast zijn we met onze deskundige monteurs en professionele werkplaats een meerwaarde. We bieden een onderdelenservice, zijn een vraagbaak voor monteurs van hoveniers, geven productinformatie en delen ervaringen.” Met het integreren van beide bedrijven wordt kennis van techniek gecombineerd met kennis van gron. Gras is bijna wetenschap, zeker voor Overmars Twello BV en Garden4All. Voor de klant brengen zij het graag terug waar het om gaat: het hele jaar door genieten van groen en gezond gazon.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: