Kennisplatform voor Oost Nederland

Pape-Metaal: Moderne metaalbewerker automatiseert voor meer efficiëncy

Geplaatst op 18 juli 2022
Pape-Metaal: Moderne metaalbewerker automatiseert voor meer efficiëncy

Metaalbewerkers zijn er voldoende in Oost-Nederland, dus hoe onderscheid je je dan in dit uitdagende arbeidsklimaat met personeelstekorten en extreme kostenverhogingen? Pape-Metaal uit Almelo heeft het antwoord gevonden in automatisering waardoor er minder ‘handjes’ nodig zijn en klanten sneller en efficiënter bediend kunnen worden. “Met minder personeel meer doen en daarmee de omzet verhogen”, is de nuchtere conclusie van directeur-eigenaar Henk Pape.

Pape-Metaal bouwt metaalconstructies voor de meest uiteenlopende industrieën, zoals gietmallen, veiligheidsroosters, ketels, plaatwerk of transportbanden en bewerkt daarnaast staal, aluminium en RVS-elementen en plaatwerk op diverse manieren: snijden, kanten, frezen en lassen. Sinds 2007 is Pape eigenaar van het metaalbewerkingsbedrijf en hij heeft de toen nog wat ouderwets opererende onderneming naar zijn hand gezet.

“Ik was bij mijn vorige werkgever chef-werkplaats bij een metaalbewerkingsbedrijf in Holten.  Ik wist daardoor donders goed hoe we bepaalde producten op wens van de klant het meest efficiënt konden maken. Die ervaring nam ik mee naar mijn huidige bedrijf. Het runnen van een bedrijf was voor mij wel iets nieuws, maar wat dat betreft ben ik goed ingewerkt door de vorige eigenaar. Gelukkig kon ik alle klanten overnemen, dus ik hoefde niet met een totaal schone lei te beginnen; dat was zeker een voordeel.”

Efficiëntere bedrijfsprocessen

De inrichting van de bedrijfsprocessen was wel enigszins gedateerd toen Pape binnenkwam. “Ik zag dat bepaalde processen efficiënter konden. Zo werkte men bijvoorbeeld met Excel-sheets en ik heb toen besloten om een ERP-systeem aan te schaffen. Allerlei klant- en bedrijfsgegevens zijn nu gedigitaliseerd in één omgeving; dat werkt veel makkelijker.”

Automatisering

Verder heeft Pape geïnvesteerd in meer automatisering van het machinepark om complexere producten en bewerkingen sneller en efficiënter te kunnen uitvoeren. Zijn laatste aanwinst is een buislaser van zes meter lang, waarmee werkstukken in één arbeidsgang afgekort, gesneden en de hoeken bewerkt kunnen worden. De 3D-modellen, die Pape-Metaal overigens ook zelf kan maken, worden rechtstreeks ingeladen op de machine die vervolgens de producten of halffabricaten er precies volgens klantspecificatie bewerkt.

“Met deze machine zijn we in staat om zeer klantgericht enkelstuks in kleine series te produceren. Nauwkeurig tot op de tiende millimeter, in de meest complex denkbare vormen. Verder beschikken we over een plasma-snijder waarmee we grootformaat werkstukken van veertig millimeter kunnen bewerken. Daarmee onderscheiden we ons echt van de concullega’s in de regio.”

Verder heeft Pape-Metaal een lasrobot aangeschaft die over een lengte van twaalf meter kan verplaatsen. Dat scheelt Pape tijd en energie om op zoek te gaan naar lassers die bijna nauwelijks voorhanden zijn. “Overigens moet ik wel op zoek naar personeel die de robot kan bedienen”, glimlacht hij.

Omzet vergroten
Maar door de bank genomen kan Pape door de automatisering toe met dezelfde hoeveelheid personeel die er nu rondloopt. En dat is gezien de extreme kostenverhogingen van de materialen een welkom cadeautje. Bovendien, zo stelt Pape tevreden vast, is de omzet in de laatste jaren verdubbeld. “En ik reken erop dat we vanwege de automatisering nog verder kunnen groeien qua omzet.”    

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: