Pape Rietdekkers: Ambacht in een modern jasje

22 augustus 2019 Ambacht

Een nieuw rieten dak op een moderne woning of vakantiepark, een renovatie van een traditionele boerderij: aannemersbedrijven door het hele land maken al vele jaren gebruik van de kennis en het vakmanschap van Pape Rietdekkers uit Wijnbergen. “We werken efficiënt, zijn sterk in planning en organisatie en denken vroeg in het proces mee waardoor faalkosten gereduceerd worden.”

“Een rieten dak geeft een huis een exclusieve en natuurlijke uitstraling. Het is een geweldig bouwmateriaal: flexibel en duurzaam, vrijwel onbewerkt, ambachtelijk en goed isolerend”, vertelt Judith Pape, die samen met haar vader Henk aan het roer staat van het familiebedrijf. Ook haar man werkt in het bedrijf dat 35 medewerkers telt en ruim 120 jaar kennis en ervaring in huis heeft. “Riet heeft als natuurlijk product elke keer andere eigenschappen. Het maakt het werk zeer specialistisch. Wij maken gebruik van Nederlands en Chinees riet, beiden van goede en constante kwaliteit. Ook gebruiken we kunstriet als aanvulling of alternatief op daken waar we natuurriet niet kunnen toepassen.”

Advies
Welk riet gebruikt wordt, heeft te maken met de eigenschappen, de toepassing, dakconstructie en uiteraard de wens van de opdrachtgever. Pape Rietdekkers heeft vanwege de omvang en jarenlange ervaring alle complexe situaties meegemaakt. “Hierdoor hebben wij inzicht in de mogelijkheden”, legt Judith uit. “Wij zitten bij voorkeur zo vroeg mogelijk in het proces om tafel met de opdrachtgever om wensen en behoeften te inventariseren en om op technisch gebied mee te denken. We zijn creatief als het om niet-standaard oplossingen gaat en vinden het belangrijk dat het dak ook op lange termijn aan de verwachtingen voldoet. Daarom kunnen klanten ook kiezen voor een onderhoudscontract waarbij we jaarlijks inspectie uitvoeren.”

Ontwikkelingen
Om de beste kwaliteit te kunnen bieden, volgt Pape Rietdekkers de ontwikkelingen op de voet en is het bedrijf actief betrokken bij de Vakfederatie. Als gevolg van toenemende eisen op het gebied van brandveiligheid en isolatie wordt steeds vaker gekozen voor een gesloten dak- en onderconstructie, waarbij een isolatielaag is aangebracht. “Vroeger werd meer een open constructie gemaakt, zoals bij traditionele boerderijen, waarbij je tegen het riet aankijkt”, zegt Judith. “Verder zie je veranderingen in de nokafwerking. Naast de traditionele dakpannen wordt vanwege esthetische keuzes gewerkt met materialen zoals aluminium en koper. Een recente ontwikkeling is de nieuwe waterslag met drain onder dakramen. Het water loopt daarmee niet meer over het riet weg met natte plekken en versnelde slijtage onder dakramen als gevolg, maar wordt via een afvoer in de waterslag weggevoerd onder het rietpakket. Wij verzorgen voor de opdrachtgever alles wat aan het dak vastzit, van nokafwerking tot schoorsteenkap.”

Kwaliteit
Kwaliteit zit bij Pape Rietdekkers niet alleen in het riet, maar ook in de werkwijze. De vakmensen ontzorgen opdrachtgevers en zetten net een stapje extra. “Vanwege onze omvang zijn wij flexibel en sterk in planning. We beschikken over speciale teams voor onderhoud en nieuwbouw. Persoonlijk contact vinden we belangrijk. Vanaf het eerste moment moet een traject goed verlopen. Daarom gaat veel aandacht uit naar heldere communicatie en grip op het proces waarmee we faalkosten in de bouw verminderen. Opdrachtgevers kunnen er bij Pape Rietdekkers van verzekerd zijn dat we de vinger aan de pols houden!”