Kennisplatform voor Oost Nederland

Partnership Belimo en Pre-Works voor customized products

Geplaatst op 18 november 2021
Partnership Belimo en Pre-Works voor customized products

Belimo, de internationale producent van regel- en installatieapparatuur voor verwarming, ventilatie en airconditioning, is een samenwerking aangegaan met Pre-Works in Zutphen. Pre-Works zorgt ervoor dat de producten van de in Vaassen gevestigde Benelux-tak van Belimo worden voorgemonteerd, zodat ze op de bouwplaats ‘plug & play’ geïnstalleerd kunnen worden. Resultaat: minder werk, minder faalkosten, minder vervoersbewegingen. “Dit is uniek en wordt booming”, stelt Richard Daamen, managing director Benelux van Belimo.

Met in het achterhoofd de enorme opgave in nieuwbouw en renovatie en tegelijkertijd het grote tekort aan vakmensen in de installatiesector, bedacht Richard Daamen vijf jaar geleden het concept ‘Customized Products’. Oftewel, de installateur hoeft op de bouwplaats niet zelf alle onderdelen voor de verwarming, ventilatie of airconditioning te monteren, maar Belimo zorgt ervoor dat dat vooraf ‘custom-made’ gebeurt.

De beste ideeën blinken vaak uit in eenvoud. Het concept dat Daamen uitdokterde, is er zo een. Waarom zou de monteur op de bouw alle koppelingen, puntstukken, kranen, connectoren en andere materialen zelf moeten monteren, terwijl Belimo er ook voor kan zorgen dat dat vooraf is gemonteerd én getest op mogelijke fouten als lekkage en functionaliteit? De markt en daarmee de behoefte van de installateur verandert tenslotte in hoog tempo. Logisch, vond Richard Daamen, om daarop in te springen.

“Er is gebrek aan goede vaklieden, tegelijkertijd worden de doorlooptijden van projecten steeds korter en is verlaging van faalkosten ook steeds belangrijker. Dat zijn zaken die in wezen met elkaar wringen. Sneller bouwen, minder fouten en te weinig mensen, dat gaat niet samen. Daarop hebben wij geanticipeerd met klantspecifieke oplossingen, onze customized products.”

“Wij bouwen de passende aandrijving met de juiste kabellengte, de juiste connector en de gewenste configuratie”, vertelt Daamen verder. “Desgewenst monteren wij de aandrijving op een regelklep en ook monteren wij leidingen, sensoren, verbindingen en nog veel meer tezamen in een klantspecifiek product. Alle specifieke wensen van de installateur of de system-integrator in één totaaloplossing. Custom made geleverd op de bouwplaats.”

Landspecifiek

Het in Zwitserland gevestigde moederbedrijf van Belimo heeft voor dit unieke concept een speciale productie-unit opgezet in Grossröhrsdorf, bij Dresden in Duitsland. Maar Richard Daamen overtuigde zijn directie ervan dat er ook vaak aanvragen binnenkomen die je beter landspecifiek kunt houden. Techniek en regelgeving verschillen namelijk per land. Bovendien wil Daamen voor speciale productwensen dichterbij de klant zitten.

“Korte lijnen met onze klanten, persoonlijk contact, snel kunnen inspelen op zijn wensen en vragen. Dat is essentieel om het concept van customized products optimaal te laten werken.Belangrijk is dat je een partner hebt die de hoge eisen die Belimo stelt aan haar customized products kan evenaren of zelfs kan overtreffen.”

Pre-Works

Zo kwam Daamen terecht bij Benjamin Labobar, directeur van het Zutphense Pre-Works. Beide mannen vonden elkaar in het basisconcept van customized products, maar wat bovendien bijzonder is aan deze samenwerking, is dat Pre-Works werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat past perfect in het maatschappelijk verantwoord ondernemen en het Lean & Green-bedrijf dat Belimo is en verder wil optimaliseren. Daamen: “We willen ook een sociale werkgever zijn. Door onze samenwerking met Pre-Works krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer kans om te reïntegreren.”

Directeur Labobar van Pre-Works is vooral een sociale jongen, zoals hij zelf zegt. Geen achtergrond in de techniek, maar opgeleid in de sociaal-psychologische richting.
“Ik ben een ‘mensen-mens’, het doel van mijn bedrijf is om een dagbesteding te creëren voor jongeren en ouderen die moeite hebben om zich in het reguliere arbeidsproces te begeven. Door de connectie met Belimo kan ik dit nu heel concreet vormgeven.”

Adequaat

En met succes. Weliswaar is Belimo nu nog de belangrijkste opdrachtgever, maar inmiddels dienen zich ook andere bedrijven aan bij Pre-Works, dat nu een half jaar bestaat. Benjamin Labobar werkt onder meer intensief samen met de gemeente Zutphen, hij heeft drie vaste medewerkers in dienst en met regelmaat zo’n vier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Als er veel opdrachten liggen, dan kan hij eenvoudig en snel opschalen naar meer dan vijftien mensen. Medewerkers die, zo zegt hij, zeer gemotiveerd zijn en vooral heel secuur en adequaat werken.

“De reïntegratie-medewerkers zijn blij dat ze weer onderdeel zijn van het arbeidsproces en zich nuttig kunnen maken. Ik ben er om hen te ondersteunen en te motiveren, dat doe ik op een sociale manier, met begrip en veel positiviteit. Ik leg niemand druk op. Maar juist daardoor leveren onze mensen heel goed werk. Opdrachten zijn altijd binnen de gestelde tijd afgerond. Getest en wel. ‘Zero defects’ is daarbij de norm.”

Garantie

Die hoge kwaliteit past bij Belimo en de vijf jaar garantie die Pre-Works en Belimo op al hun producten en oplossingen biedt. Die garantie geldt dus ook voor deze customized products, benadrukt Richard Daamen.

“Stel dat een installateur een klimaatplafond installeert en dat er uiteindelijk ergens bij de aansluiting een lek blijkt te zitten. Het kost veel arbeidstijd om dit te herstellen en dus geld. Onze customized products zijn vooraf getest en gaan lekvrij de deur uit. Dat reduceert de montagekosten, logistieke kosten en de faalkosten enorm. Bovendien betekent dit ‘one stop shopping’ en is het dus veel minder werk voor de installateur. Plug & play, snel en eenvoudig, in deze hectische tijd is dat heel veel waard.”

Daamen spreekt in dit concept over ’triple win’. Allereerst voor de installateur, die kan sneller en goedkoper werken. Ten tweede maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer kans te reïntegreren en tenslotte kan Belimo via deze samenwerking met Pre-Works een relatief goedkoop product aanbieden. “Een product dat volledig aan onze kwaliteitseisen voldoet. Echt een win-win-win-situatie”, aldus een tevreden Daamen.  

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: