Kennisplatform voor Oost Nederland

Personeelstekort structureel wegwerken

Geplaatst op 29 augustus 2018

Het tekort aan arbeidskrachten in de Achterhoek en z’n Duitse buurregio Kreis Borken groeit. Als er niks gebeurt, gaat het gigantische vormen aannemen. Want we missen straks aan beide zijden van de grens ruim tweeduizend werknemers op jaarbasis; tot 2030 dus zo’n dertigduizend. Er is een grootschalige, meerjarige aanpak nodig om dit tekort weg te werken. De Euregio Academie is er klaar voor.

Het Achterhoekse Graafschap College
is samen met enkele partners een uniek opleidingsconcept gestart: de Euregio Academie Willem V. Een Duits-Nederlandse academie, bedoeld om (potentiële) werknemers uit binnen- en buitenland om te scholen, op te leiden en waar nodig aanvullend te ondersteunen, zodat zij goed voorbereid aan de slag kunnen in het Euregiogebied.

Anders denken
Het gaat vooralsnog vooral om banen in de bouw, logistiek, zorg en maakindustrie. In deze sectoren is de vraag naar mensen met een diploma op mbo en mbo-plus niveau (Associate Degree) groot en het aanbod te klein. Alain van de Haar, sectordirecteur bij het Graafschap College en projectleider: ‘Dat er in deze sectoren een tekort aan werknemers is dat bovendien nog flink gaat oplopen, wordt pas echt duidelijk nu de economie weer aantrekt. We wisten het natuurlijk wel, de prognoses waren er, maar door de crisis voelden werkgevers het niet zo sterk. We moeten nu een kanteling maken in ons denken: hoe komen we nog op tijd aan voldoende juist opgeleide werknemers?’

Europese arbeidsmarkt
Van de Haar benadrukt dat de Europese arbeidsmarkt al bestaat en dat Nederland daarvan volop deel uitmaakt. ‘Neem alleen al de tweehonderdvijftigduizend Polen die nu al in Nederland werken. Dat is de toekomst: buitenlandse werknemers, Europese en niet-Europese, doen hier het werk waarvoor wij straks en vaak nu al geen mensen meer hebben. Natuurlijk kijken we ook naar statushouders en naar Nederlanders die zich willen omscholen of die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.’ De Euregio Academie richt zich op twee dingen: inzichtelijk maken hoeveel en welke vacatures er zijn en nog komen én maatwerk-opleidingen aanbieden voor 2.500 tot 4.000 leerlingen per jaar. Intensieve begeleiding maakt daarvan (zo nodig) deel uit. Van de Haar: ‘Denk aan hulp om een woning te vinden, aan integratie, partnerprogramma’s en het leren van de taal. Dat is nodig om mensen het gevoel te geven dat ze hier welkom en zoveel mogelijk ‘thuis’ zijn.’ <

ACHTERHOEK2020
De Euregio Academie Willem V is een project van Achterhoek2020 en bestaat sinds mei 2018. Doel is om een geïntegreerde, Euregionale arbeidsmarkt een stap dichterbij te brengen. Daarbij komt veel meer kijken dan alleen vakinhoudelijke kennis. Het Graafschap College, de gemeente Winterswijk. Saxion Hogeschool en enkele andere partijen hebben samen met bedrijven, regionale overheden en instellingen de handen ineengeslagen om het beroepsonderwijs klaar voor de toekomst te maken. Deelnemende opleidingen zullen ook de Westfälische Hochschule Bocholt, Anton Tijdink Techniekopleidingen, Hogeschool Arnhem Nijmegen en ArteZ zijn. De Euregio Academie biedt dubbele diplomering (D en NL). Het werkgebied omvat de Achterhoek en het naastgelegen Münsterland. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande vestigingen in Terborg, Doetinchem, Groenlo, Bocholt, Vreden en Ahaus. Het kloppend hart zit in Winterswijk: stedelijk gebied omsloten door Duitsland.

Meer informatie?
Neem contact op met Alain van de Haar, telefoon (06) 8157 7812 of a.vandehaar@graafschapcollege.nl

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: