Kennisplatform voor Oost Nederland

Phoenix Mecano in Doetinchem: Maatwerk in behuizingen

Geplaatst op 3 juni 2022
Phoenix Mecano in Doetinchem: Maatwerk in behuizingen

Als je al dertig jaar in het vak zit, zoals marketing- en communicatiemanager Harms Jansen van Phoenix Mecano in Doetinchem, dan zie je overal behuizingen voor elektrotechniek en elektronica. Maar het gros van de mensen valt het niet op. Wellicht mede daardoor dat Phoenix Mecano, producent van vooral customized, ofwel bewerkte behuizingen, bij het grote publiek niet heel bekend is. Niettemin draait het bedrijf als een tierelier. Nieuwe vakmensen zijn welkom.

De Doetinchemse vestiging van Phoenix Mecano is onderdeel van de internationale Phoenix Mecano Group AG, een beursgenoteerde holding die zetelt in Zwitserland, maar wereldwijd actief is in behuizingstechniek en industriële componenten. Vanuit de Achterhoek wordt de Nederlandse markt bediend met kwalitatief hoogwaardige, vaak op maat gemaakte behuizingen.

Nichemarkt
“En dan zitten we vooral ook nog in een nichemarkt”, vertelt Harms Jansen. “Wij doen niet aan seriematige productie, maar zijn gespecialiseerd in customized of zelfs custom-made, oftewel volledig op maat gemaakte behuizingen. De klant vraagt, wij maken het. Onze productie vindt plaats in Zwitserland, Duitsland, Hongarije en Roemenië. Hier in Doetinchem bewerken wij de behuizingen precies zoals de klant het wenst. Het voordeel dat we dat zelf doen? We zijn flexibel, hanteren korte lijnen, kunnen snel schakelen, kennen onze klanten en kunnen hen de optimale oplossing bieden. Teveel voordelen om op te noemen eigenlijk. In onze sector is Phoenix Mecano uniek.”

Bedrijfsmatige toepassing

Harms Jansen en directeur Benelux Peter Wieme begrijpen best dat hun product en daarmee hun bedrijf bij de gemiddelde Nederlander geen grote bekendheid genieten. Behuizingen zijn nu eenmaal geen direct zichtbare en op het eerste gezicht interessante producten. “Vaak zijn ze goed verstopt; achter plafonds, muren, in machines . Alleen als je er oog voor hebt, zoals wij, dan zie je ze”, zegt Jansen.

De behuizingen van Phoenix Mecano vind je niet in de meterkast in een woning. Het Doetinchemse bedrijf produceert voornamelijk producten voor bedrijfsmatige toepassingen. Denk aan machinebesturingskasten, 19 inch racks, behuizingen voor elektrische verbindingen en besturingen. Maar ook zware, robuuste behuizingen die explosievrij zijn.

Wieme: “Behuizingen variëren in grootte van drie tot wel honderd centimeter doorsnee en kunnen soms wel honderden kilo’s wegen. Dan moet je denken aan zogenaamde Ex d-behuizingen, drukvast en flameproof, desgewenst met het bedrijfslogo erop. Dit doen we allemaal als Phoenix Mecano.”

Linear Solutions

Wieme en Jansen noemen daarbij drie trends waar hun bedrijf sterk op inzet. Dat is allereerst de sterk toenemende digitalisering, ofwel behuizingen voor zogeheten HMI-toepassingen (Human Machine Interface). Ook richt Phoenix Mecano zich steeds meer op one stop shopping. “Kasten volledig geassembleerd aanleveren, daar zijn we sterk in. Zo ontzorgen we onze klanten.”

Ten derde zetten ze ook sterk in op een relatief nieuwe trend: Linear Solutions. Lineaire elektromotoren, geschikt voor zware industriële omgevingen, zoals landbouwvoertuigen en off-roadvoertuigen. In combinatie met een aluminium behuizing geschikt voor alle zware industrieën.

Gezocht: Operations manager

De Phoenix Mecano Group telt wereldwijd circa 7.500 medewerkers. Bij de Nederlandse vestiging in Doetinchem werken 38 mensen. Vakmensen, die met liefde en toewijding producten van hoge kwaliteit afleveren. Nieuwe mensen zijn lastig te krijgen in deze tijd, ervaart Peter Wieme. “Er is veel vraag naar vakmensen, de vijver is klein. Wij hebben op dit moment plek voor een operations manager. Onze sector is niet heel bekend, maar voor technici heel interessant, uitdagend en met een uitstekend toekomstperspectief.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: