Kennisplatform voor Oost Nederland

Plan Architecten in Doetinchem: ‘Ieder ontwerp uniek, praktisch en duurzaam’

Geplaatst op 21 juni 2023
Plan Architecten in Doetinchem: 'Ieder ontwerp uniek, praktisch en duurzaam'

Veelzijdigheid, maatwerk, duurzaamheid, maar zeker ook Achterhoekse nuchterheid. Het zijn de essentiële pijlers van Plan Architecten in Doetinchem. Geen uitdaging is te gek. Nieuwbouw of renovatie. Van een woning tot sportcomplex, een bedrijfshal tot zorgcluster. “Wat doen we eigenlijk niet? Goeie vraag”, zegt directeur Stephan Roelvink. In de pakweg honderd opdrachten die het bureau per jaar aanneemt, gaat het om een optimale combinatie van mooi, uniek en praktisch. “En altijd staat de wens van de klant centraal.”

Het pand waar Plan Architecten is gevestigd, is tevens een prachtig visitekaartje van het architectenbureau. Het gaat namelijk om informatiecentrum De Steck, in het hartje van Doetinchem. Een karakteristiek jaren 70-gebouw, dat lange tijd dienst deed als bibliotheek en tegenwoordig een broedplaats is voor Achterhoekse ondernemers, onderwijs en overheid. 

In het vorige decennium stond het pand enkele jaren leeg en verloederde. “De bomen groeiden er nog niet in”, vertelt Stephan Roelvink, die het plan voor de volledige renovatie van de oude bibliotheek ontwierp. Daarbij bleef het oorspronkelijke ontwerp van architect Wim Davidse intact, maar werd het pand van binnen aangepast aan hedendaagse eisen. En het is duurzaam gerenoveerd. “Geheel gasloos. We gebruiken zonnepanelen en warmtepompen. Een comfortabel binnenklimaat en heel energiezuinig.”

Gevestigde naam

Tegelijk met de ingebruikname van het nieuwe kantoor in De Steck, ruim vijf jaar geleden, nam Stephan Roelvink het architectenbureau over. Eerst onder de naam Duoplan Doetinchem Architecten, maar tegenwoordig simpelweg als Plan Architecten.

“Duoplan was in onze regio al sinds midden jaren zeventig een gevestigde naam. Daarom heb ik die naam nog even aangehouden, maar inmiddels is Plan Architecten net zo bekend.”

Roelvink en zijn team van zeven medewerkers doen veelal opdrachten in het oosten van het land, met name in de Achterhoek. Altijd maatwerk, in goed overleg met de klant, of het nu gaat om een woning, bedrijfspand, zwembad, zorgcomplex of wat dan ook.

Duurzaam

“Die afwisseling van projecten vinden we vooral heel erg leuk. Het houdt het werk voor alle teamleden heel boeiend. Daarbij gaan we geen probleem uit de weg. ‘Kan niet’, dat bestaat niet voor ons. We gaan uit van wat wél kan. Met veel oog voor het ontwerp, maar zeker ook voor de praktische kant en duurzaamheid. Als ik een badkamer ontwerp, dan denk ik eraan dat bewoners ouder worden en er straks ook gebruik van moeten maken.  Of logistiek: je komt ergens binnen, waar hang ik mijn jas op? Even simpele als belangrijke zaken, zowel in een woning als in een grote en drukke sporthal. Daar denken wij aan in onze ontwerpen.”

Dat geldt evenzeer voor het energieverbruik, vertelt Roelvink vervolgens. “Renovatie doen we zo duurzaam mogelijk. Hier in De Steck zijn we volledig van het gas af. Dat lukt niet overal, maar we streven er wel naar. Grote instanties en verenigingen lopen leeg op hun energierekening, in woningen is het ook een enorme kostenpost. Dus verduurzamen is belangrijk, en dan in combinatie met een mooie uitstraling. Zo leveren we echt meerwaarde en maatwerk, passend in de omgeving, passend bij de bewoners of gebruikers. ‘Dit hadden we echt niet verwacht’, horen we vaak. Dan weten we dat we het goed hebben gedaan.”

Maatpak

En altijd staat de Achterhoekse bescheidenheid voorop, benadrukt Stephan Roelvink. “Korte lijnen, nuchter, we blazen niet hoog van de toren. Dat zit niet in ons karakter. We noemen het ook wel ‘blauwe ogen-werk’. Er moet een vertrouwensband zijn tussen ons en onze klanten. Samen met hen komen we iedere keer tot een maatpak, dat perfect aansluit op ieders wens.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: