Kennisplatform voor Oost Nederland

Polyketting groeit en is klaar voor de toekomst

Geplaatst op 26 juli 2018

Een buffer- en transportsysteem in een bestaande productieruimte integreren én de lijnoutput en Return on Investment vergroten. Dat vraagt om een specifieke oplossing. Het Zelhemse Polyketting ontwerpt, fabriceert en installeert complete geavanceerde buffer- en transportsystemen. De sterk groeiende organisatie is na een verhuizing en aansluiting bij een internationale speler klaar voor de volgende groeifase.

In het nieuwe bedrijfspand van Polyketting aan de Ambachtstraat in Zelhem vind je de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van intern transport, accumulatie en software engineering. Inventiviteit heeft het van oorsprong Rijswijkse bedrijf gebracht tot waar het nu staat. Wat in 1956 begon als handelsbedrijf in transportkettingen en andere onderdelen groeide uit tot een complete producent van geïntegreerde buffer- en transportsystemen voor de meest uiteenlopende verpakkingsvormen zoals karton, glas, PET-flessen, HDPE en blik voor de food- en non-foodmarkt. De internationale voedingssector is één van de belangrijkste afnemersgroepen. Vanwege de toenemende vraag uit Duitsland en de beschikbare ruimte in het oosten van Nederland besloot de toenmalige eigenaar het bedrijf te verhuizen naar de Achterhoek. “We richtten ons destijds op transportbanden en waren gespecialiseerd in mechanische systemen en lijnmodificaties”, vertelt commercieel directeur Henk-Jan Visser. “De besturingstechniek kochten we in. Na verloop van tijd besloten we in eigen huis de schakelkasten en software te ontwikkelen. Dit leidde tot een afdeling software engineering. Tegenwoordig hebben we alles in eigen huis en zijn we een volledig productiebedrijf. Van ontwerp tot productie en het testen en monteren op locatie. Ook de kunststof- en plaatbewerking en het las- en zetwerk vinden onder één dak plaats en we hebben een eigen draaierij. We trainen operators en ander service- en onderhoudspersoneel en leveren onderdelen, kennis en service.”

Accumulatietechnologie
Dé specialisatie van Polyketting is accumulatietechnologie. Henk-Jan Visser vertelt dat afnemer Tetra Pak destijds met de vraag kwam om producten tijdens het productieproces tijdelijk op te slaan. De wereldwijde marktleider in kartonnen verpakkingen voor de voedingsindustrie was groeiende en wilde het rendement verbeteren. “We ontwikkelden een horizontale buffertafel, die korte opstoppingen zelf kan opvangen. Hierdoor konden vulmachines en verpakkingsmachines door blijven draaien en steeg de lijnoutput. Tot op heden is dit nog steeds de basis van de later ontwikkelde systemen.”

Doorstart en innovatie
Vanwege de economische crisis en het faillissement van het zusterbedrijf in Numansdorp in 2011 ontstond een liquiditeitsprobleem bij Polyketting waarna het bedrijf failliet ging. Al snel werd met nieuwe investeerders, waaronder huidig algemeen directeur Ton de Groot, een doorstart gemaakt. En met succes! Er is fors geïnvesteerd in het pand, in machines en in medewerkers. “Innovatie was nodig. We ontwikkelden een nieuwe generatie geavanceerde buffertafels en een (gepatenteerd) nieuw type, rubberen transportketting waarmee een hoge snelheid en stabiliteit van alle productvormen en -materialen mogelijk is. Vooral voor dit nieuwe FiFo-buffersysteem voor productieprocessen genereerden we grote internationale belangstelling. Met ons accumulatiesysteem zijn we genomineerd geweest voor de ‘new business award’ van de Metaalunie. Afhankelijk van de situatie van de klant en de verpakking ontwerpen we het juiste systeem, dat aangepast en uitgebreid kan worden. Naast FiFo-buffersystemen zijn bijvoorbeeld in-line- en massa-accumulatie mogelijk en we leveren uiteraard diverse transportsystemen en oplossingen voor productmanipulatie.”

Onderscheidend in techniek
De combinatie van mechanische transportbanden, een complexe besturingstechniek en het behoud van productoriëntatie maken Polyketting een onderscheidende speler in de markt. Het bedrijf wordt internationaal steeds vaker gevraagd om mee te denken in het productieproces van de klant. “De hoofdreden dat we aan tafel komen te zitten is onze accumulatie-technologie. Daarnaast zetten we onze kennis van en ervaring in intern transport en lijnintegratie in om klanten te adviseren bij het opstellen van een ideaal lijnontwerp waarmee de output kan worden vergroot en de productielijn feilloos kan draaien”, legt Visser uit. “Daarbij kijken we ‘door de ogen van de producent’ naar de specifieke rol van de te integreren equipment. En daar ligt een grote uitdaging voor de techniek. De eisen in de foodsector zijn hoog wat om waterdichte systemen vraagt. Processen moeten steeds efficiënter lopen, capaciteiten nemen toe, reactiesnelheden moeten korter en eisen die men stelt aan ‘remote control’ nemen toe. We moeten ons blijven ontwikkelen om aan die vraag te kunnen voldoen in de toekomst. Het ontwerpen en ontwikkelen van mechanische oplossingen met complexe software betekent dat we ook in de toekomst op diverse niveaus gekwalificeerd technisch personeel nodig hebben. Daar ligt zeker een uitdaging!”

Ambitie en groei
De verpakkingsmarkt is altijd in beweging. Dit betekent dat innovatie voor Polyketting aan de orde van de dag is. Visser is er trots op te leveren aan grote nationale en internationale spelers. “Zo zitten we bij de ontwerpafdeling van de grootste sterke drankenfabrikant ter wereld aan tafel en is 65% van onze omzet in de laatste zes jaar afkomstig van nieuwe afnemers. Dat is toch geweldig! We hebben de eerste groeifase doorstaan en hebben de ambitie om mondiaal te leveren aan het topsegment van de OEM-markt, de concerns die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van zowel food- als non-foodfabrieken. Inmiddels hebben we de eerste referenties mogen bouwen binnen dat segment en winnen we het soms als kleine speler van grote multinationals!”

Verhuizing en overname
De marktontwikkelingen en ambities van Polyketting maken een verdere professionalisering en schaalvergroting noodzakelijk. Dat vraagt om extra investeringen. De voormalig aandeelhouders besloten te zoeken naar een kapitaalkrachtige overnamepartner. Sinds juni dit jaar is het bedrijf overgenomen door de XANO Group, een Zweeds internationaal beursgenoteerd bedrijf. Visser: “Binnen de XANO Group maken we onderdeel uit van de businessunit ‘Industrial solutions’, bedrijven met een eigen product met een hoge graad van engineering en gericht op een nichemarkt. We kunnen gebruikmaken van een kapitaalkrachtige moedermaatschappij en van de beschikbare know how. Bovendien vullen de bedrijven binnen de groep elkaar aan. Ik verwacht dan ook meer samenwerking in de toekomst en meer mogelijkheden voor toekomstige groei.“ Ook de verhuizing naar de Ambachtstraat in Zelhem biedt groeimogelijkheden. Intralox, dat bedrijfsruimte huurt van Polyketting en onderdelen voor haar producten door Polyketting laat maken, is mee verhuisd naar het nieuwe pand. “We kunnen nu beschikken over een terrein van 18.000 m2 waarvan ruim 6.500 m2 is bebouwd. Inmiddels hebben we al plannen voor uitbreiding!”

XANO Group
Sinds juni 2018 is Polyketting toegetreden tot de XANO Group in Zweden. Dit beursgenoteerde bedrijf bestaat uit bedrijven die industriële producten ontwikkelen en fabriceren voor een nichemarkt. Elk bedrijf is uniek en onderscheidt zich door een geavanceerde technologie, een verregaande service en deskundig technisch advies. De XANO Group is vertegenwoordigd in de Scandinavische landen, Estland, Nederland, Polen, China en de Verenigde Staten. De activiteiten van de groep zijn onderverdeeld in de business units Industrial Products, Industrial Solutions en Precision Technology. Bij de businessunit Industrial Solutions zijn momenteel vijf bedrijven aangesloten. De groep genereert in totaal een omzet van circa 200 miljoen en er werken ongeveer 1.000 mensen.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: