Kennisplatform voor Oost Nederland

Post- en pakkettarieven mogen volgend jaar hard stijgen

Geplaatst op 30 juli 2018

PostNL mag volgend jaar de prijzen voor het basispakket aan postdiensten weer fors verhogen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft het postbedrijf ruimte om de tarieven 14,2 procent omhoog te gooien.

Een postzegel kost op dit moment 83 cent, die zou dan tot ruim 94 cent verhoogd mogen worden. Een pakketje verzenden binnen Nederland, wat nu vanaf een euro of 6 kan, kan dan bijna een euro duurder worden.
Daar zit trouwens nog wel wat speling in: de toegestane tariefsverhoging gaat namelijk over het gemiddelde van post en pakketjes. Daardoor zou het ook kunnen dat bijvoorbeeld de prijs van een postzegel nóg iets harder stijgt en het versturen van een pakketje juist iets minder.
De ACM bepaalt ieder jaar of en hoeveel PostNL de tarieven mag verhogen. Dat is wettelijk bepaald om ervoor te zorgen dat consumenten en bedrijven niet teveel hoeven te betalen, maar het postbedrijf wel rendabel zijn diensten kan leveren.

Minder post
PostNL mag nu een voorstel doen voor de exacte prijs van een postzegel in 2019, dat wordt later dit jaar bekend. Ook voor andere diensten uit het basispakket van postdiensten – pakketten, aangetekende post en partijenpost – mogen de prijzen met 14,2 procent verhoogd worden.
Een lichtpuntje voor de consument: de afgelopen jaren verhoogde PostNL de tarieven iedere keer met een iets lager percentage dan de ACM toestond.
Dat de tarieven nu weer omhoog mogen, hangt mede samen met een verdere daling van het aantal brieven en kaartjes dat we naar verwachting gaan sturen in Nederland.

Bron: RtlZ

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: