Kennisplatform voor Oost Nederland

Primeur op Cleantech Tomorrow: het elektrische vliegtuig!

Geplaatst op 29 maart 2018

Cleantech Regio toont de toekomst met de eerste elektrische vlucht op Airport Teuge en geeft oud-minister Ed Nijpels het podium. Nijpels heeft een belangrijke rol in de totstandkoming van een nationaal Klimaat- en energieakkoord, dat komende zomer klaar moet zijn. Nijpels spreekt op de Businessdag van Cleantech Tomorrow. 

Cleantech Tomorrow vindt plaats op 20 april lokaal in Epe en Voorst, 21 april is op Airport Teuge de Publieksdag en 24 april is de Businessdag die ook op Teuge plaatsvindt.

E-vliegtuig
Cleantech Regio en iFly (www.ifly.eu), importeur voor de Benelux van de Sloveense vliegtuigbouwer Pipistrel, demonstreren elektrisch vliegen tijdens Cleantech Tomorrow op Airport Teuge.

Elektrisch vliegen is een belangrijke ontwikkeling op weg naar een duurzame toekomst. Op het gebied van duurzaam vervoer zijn elektrische auto’s, fietsen en scooteren al behoorlijk ingeburgerd. Maar elektrisch vliegen, dat is met recht ‘the next level’. De Cleantech Regio is dan ook trots dat ze op de Publieksdag van Cleantech Tomorrow op zaterdag 21 april en de Businessdag van dinsdag 24 april de innovatieve Pipistrel Alpha Electro mogen presenteren. De Pipistrel Alpha Electro zal ook op zondag 22 april te bezichtigen zijn op Teuge.

Geluidsarm
De innovatieve Pipistrel Alpha Electro, een tweezits trainingstoestel met een 60 kW elektromotor, vliegt geluidsarm en is zeer duurzaam. Volgend jaar in 2019 gaat Vliegschool Hilversum deze elektrische trainer gebruiken voor haar vliegopleidingen tot privépiloot (PPL en LAPL).

Dit model elektrische vliegtuig is nu al in gebruik in Australië en Canada en zal in 2019 als gecertificeerd productiemodel beschikbaar komen voor de Europese markt.

Op dit moment zijn er 25 van deze elektrische vliegtuigen ter wereld. De Pipistrel Alpha Electro, die demonstraties zal verzorgen tijdens Cleantech Tomorrow, is de 25ste en komt ‘vers uit de fabriek’.

Demonstraties
Tijdens de Publieksdag op zaterdag 21 april zal het elektrische vliegtuig demonstratievluchten uitvoeren. Ook op zondag 22 april is het vliegtuig ook te bewonderen. En uiteraard is er tijdens de Businessdag van 24 april ook een aantal starten en landingen te zien. Er is ook volop de gelegenheid om foto’s te maken van het interieur en exterieur van het vliegtuig.

Ed Nijpels spreekt tijdens Businessdag
Ed Nijpels spreekt op 24 april om 18.50 uur op het hoofdpodium. De term maatschappelijk verantwoord ondernemen geeft precies weer wat Nijpels belangrijk vindt. Hij spreekt graag over algemene, politieke onderwerpen, maar de combinatie bedrijfsleven, milieu en duurzaamheid heeft zijn bijzondere interesse. In 1988 presenteerde hij als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening en in 1989 het allereerste, door coalitie en oppositie gewaardeerde Nationaal Milieubeleidsplan. Ed Nijpels bewaakt namens de Sociaal-Economische Raad het energieakkoord dat in september 2013 door kabinet, sociale partners, maatschappelijke organisaties en de milieubeweging is gesloten. Dat moet ervoor zorgen dat 16 procent van onze energie in 2023 duurzaam wordt opgewekt. Ook dient elk jaar 1,5 procent minder energie verbruikt te worden.

Cleantech Tomorrow 2018
Maar liefst 4 podia zijn tijdens de Businessdag gevuld met interessante cleantech sessies en sprekers. De informatie hierover is te vinden op https://www.cleantechtomorrow.nl/programma/24-april-business.

Voor de Publieksdag van zaterdag 21 april is aanmelden niet nodig, voor de Businessdag van 24 april wel. Dat kan via www.cleantechtomorrow.nl.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: