Kennisplatform voor Oost Nederland

Provincie Gelderland steunt Urban Oasis van Nico Wissing

Geplaatst op 16 juli 2018

De provincie Gelderland geeft 614.742 euro subsidie om de eerste Urban Oasis te ontwikkelen op het DRU Industriepark in Ulft. Urban Oasis is een idee van landschapsontwerper Nico Wissing. De Achterhoeker bedacht een innovatief stadspark met allerlei schone technologieën om de stad schoner en duurzamer te maken. Zo komen er bijvoorbeeld installaties om fijnstof af te vangen en drinkwater te maken van regenwater. ‘Dit idee hebben we nodig om Gelderland en Nederland duurzamer te maken en de stad leefbaarder’, aldus gedeputeerde Bea Schouten.

Steden moeten duurzamer en gezonder worden. Tegelijkertijd is de ruimte beperkt. Daarom ontwierp Wissing een plek van slechts 300 m² waarin een breed scala aan schone technologieën en biodiversiteit een plek krijgen. Gezonde lucht, energieneutraliteit en meer biodiversiteit zijn de speerpunten. Een stukje natuur in de binnenstad dat bijdraagt aan gezond wonen, werken en leven.

‘Natuur is National Geographic en drinken zit in flessen’
Nico Wissing: ‘Een kind dat in de stad opgroeit heeft geen affiniteit met de natuur. Natuur is immers National Geographic, voedsel koop je als kant-en-klare maaltijd en drinken zit in flessen. Maar kinderen zijn de volwassenen van straks die keuzes maken over natuur, voedsel en energie. De Urban Oasis wordt een plek waar natuur, mensen, ideeën en kennis samenkomen. Van overheden tot en met opleidings- en kennisinstituten, bedrijven en basisscholen.

De Achterhoek internationaal op de kaart
De eerste Urban Oasis in Ulft wordt gebruikt om het concept van Wissing door te ontwikkelen. Het laat mensen van over de hele wereld  kennismaken met het innovatieve stadspark. Voor de ontwikkeling van de Urban Oasis gaat Hybrid Landscape BV van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra samenwerken met andere Achterhoekse bedrijven, diverse toonaangevende wetenschappers zoals Bob Ursem en Kim van der Leest en opleidingen. Daarmee zetten zij de Achterhoek op de kaart als innovatieve regio die slimme oplossingen bedenkt en toepast voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van leefbaarheid in de stad.
De ontwikkeling van de eerste stadsoase kost € 1.229.484,-. De provincie draagt via de Gebiedsopgave Achterhoek de helft bij. De bedrijven dragen de andere helft bij.

Groenkunstenaar Nico Wissing
Nico Wissing is een internationaal bekende landschapsarchitect en groenkunstenaar, geroemd om zijn vooruitstrevende ideeën. Hij won diverse duurzaamheidsprijzen, zoals World’s best designer en werd onlangs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: