Kennisplatform voor Oost Nederland

Rabobank, Saxion, DNL en World Trade Center starten masterclass

Geplaatst op 18 oktober 2021
Rabobank, Saxion, DNL en World Trade Center starten masterclass

Het initiatief Grenzenlo(o)s geeft een boost aan de grensoverschrijdende samenwerking en is hét traject voor de professional uit het bedrijfsleven die zich specifiek richt op de Duits-Nederlandse markt. Het initiatief helpt bedrijven en professionals die succesvol de markt in het buurland betreden willen.

“Duitsland biedt een enorme potentie voor ondernemers”, zegt Monique Oosterveld van het World Trade Center Twente, één van de initiatiefnemers van Grenzenlo(o)s.

De interesse in grensoverschrijdende samenwerking is groot. En dat is ook niet zo vreemd als je kijkt naar de potentie bij onze buren. De samenwerking in de grensregio verloopt goed en we denken elkaar goed te kennen, maar op een aantal punten kan deze wederzijdse kennis verbeterd worden.

Want we zien te vaak dat de handel vastloopt door een gebrek aan kennis van het buurland. En daar kunnen we wat aan doen met Grenzenlo(o)s. We bieden praktische tools en verhogen de direct toepasbare kennis.

Culturele verschillen overbruggen

Tijdens het post-HBO traject staat de relatie Nederland-Duitsland centraal. In het bijzonder hoe beide landen samen optrekken binnen én buiten Europa. Gedurende een periode van zes maanden vinden er 20 bijeenkomsten plaats met een mix tussen theorielessen, workshops en excursies. Men leert de basis voor succesvol zakendoen in het buurland, maar ook het opdoen van praktische ervaring is een vast onderdeel.  

Welke kansen zijn er voor het bedrijf? Hoe wordt een product of dienst succesvol in het buurland? Wat zijn de verschillen tussen de Bundesländer en welke rol speelt het MKB? Hoe bouwt men een netwerk op en welke voorschriften gelden er? Na deelname aan Grenzenlo(o)s weet men wat mnen moet doen en heeft de ondernemer een concreet plan om direct te starten. De rode draad van het traject is namelijk een business case uit de eigen praktijk.  

De cultuurverschillen maken het fascinerend

Grenzenlo(o)s is een initiatief van World Trade Center Twente, Saxion University of Applied Sciences, Rabobank Enschede-Haaksbergen en DNL business e.V.

Als kennispartners zijn onder meer de Wirtschaftsförderung Kreis Borken, de Wirtschaftsförderung Stadt Gronau, de Wirtschaftsförderung Graftschaft Bentheim en de netwerkorganisatie JCI WJ Noabers aangesloten.

De initiatiefnemers van Grenzenlo(o)s willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de grensregio. Tijdens de Kickoff op 18 november a.s. geeft Dr. Johannes Reef van DNL Business e.V. meer inzicht in de wijze waarop beide landen functioneren. “Door de krachten te bundelen willen wij ondernemers uit de grensregio een platform bieden waar ze niet alleen kennis kunnen halen, maar ook kunnen leren in de praktijk”, zegt Johannes Reef. “Het doel van Grenzenlo(o)s is de deelnemer te leren zijn eigen weg te vinden in het buurland, zowel in de cultuur als in zijn eigen vakgebied. Op deze wijze geeft het initiatief een boost aan de handelsrelatie tussen Duitsland en Nederland.”

Algemene informatie

Het eerste traject van Grenzenlo(o)s start op 18 november 2021 van 17.00 tot 20.00 uur bij Saxion in Enschede. Aangezien de bijeenkomsten voor het merendeel fysiek zijn ligt de focus op bedrijven uit het Euregio-gebied. Aanmelden kan via de website www.grenzenloos.org. Daar vindt men eveneens meer informatie over de inhoud van het traject, het programma en de initiatiefnemers.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: