Kennisplatform voor Oost Nederland

RapidLine: specialist in logistieke veiligheid

Geplaatst op 29 maart 2023
RapidLine: specialist in logistieke veiligheid

Veilige en efficiënte rij- en looproutes in bedrijfshallen, parkeergarages of magazijnen. Het is essentieel voor een optimale logistiek. RapidLine is hierin specialist. Het in Raalte gevestigde bedrijf voorziet grote bedrijfshallen van de juiste belijning, verkeersborden en aanrijdbeveiliging. Voor de belijning maakt RapidLine onder meer gebruik van een bijzondere coating, gebaseerd op UV-techniek. “Bedrijven en instellingen zijn onze doelgroep, daarmee zijn we uniek in Nederland”, aldus bedrijfsleider Collin Holtmaat.

Belijning op de vloer van grote bedrijfshallen met het oog op veiligheid en optimale logistiek. Het is heel belangrijk, maar toch niet het eerste waar mensen op letten als het om dergelijke hallen gaat. Wellicht is dat de reden dat RapidLine bij het grote publiek niet heel bekend is. Zelfs niet in het oosten van het land. “Dat moet nu maar eens veranderen”, lacht Collin Holtmaat.

Hij zegt het met een dikke knipoog. Want Holtmaat begrijpt heel goed dat RapidLine in een heel specifieke markt werkzaam is en dat het geen bedrijf is dat enorm in de picture staat. Dat is ook niet perse nodig. “Het gaat supergoed, we hebben enorm veel werk en grote opdrachtgevers door het hele land. Veiligheid is tegenwoordig een belangrijker item dan ooit, zeker ook in het bedrijfsleven. Daar leveren wij met ons werk een mooie en belangrijke bijdrage aan. Daar gaat het om.”

RapidLine is in 2011 gestart in Luttenberg, puur als bedrijf voor belijning van vloeren in bedrijfshallen. Inmiddels levert het Overijssels bedrijf ook verkeers- en tekstborden en aanrijdbeveiliging. Niet op de openbare weg, maar alles in en om bedrijven en instellingen. Vier jaar geleden is RapidLine verhuist naar een mooi pand aan de Overkampsweg in Raalte. Daar werken inmiddels 15 mensen.

Holtmaat: “Zo’n 70 procent van het werk dat wij doen is binnen, in grote bedrijfshallen. Alles met als doel de vervoersbewegingen binnen een bedrijf zo efficiënt en veilig mogelijk te laten verlopen. Er zijn meer belijningsbedrijven in Nederland, maar wij zijn de enige die zich specifiek op de bedrijvensector richt. En daarin doen we dus alles, belijning, bebording, aanrijdbeveiliging. Maar ook de voorbehandeling van de ondergrond, zodat de belijning optimaal hecht. Onze klant heeft nergens omkijken naar.”

Deskundigheid

Advies is daarin een belangrijk aspect, zegt Holtmaat. “We krijgen vaak tekeningen van een nieuwe klant, met de situatie in de hal en wat zijn wensen zijn. Maar wij gaan altijd op locatie kijken en brengen de hele logistiek nauwkeurig in kaart. Vanuit onze ervaring en deskundigheid maken wij dan een totaalplan.”

Belangrijkste daarin is duidelijkheid voor iedereen en dat mens en verkeer worden gescheiden.
Holtmaat: “Voetpaden afscheiden van rijpaden, dat is logisch. Maar soms kruisen die elkaar. Hoe doe je dat? Bedrijven denken dan vaak aan een zebrapad, maar dan heeft de voetganger voorrang, terwijl een bedrijf eigenlijk liever de productie voorrang geeft. Dan kiezen we bijvoorbeeld voor een overgang met haaientanden, waarvoor de voetganger moet wachten. Het zijn ogenschijnlijk simpele voorbeelden, maar je moet er wel van bewust zijn. Verder is het uiteraard essentieel dat nooduitgangen en brandvoorzieningen vrij blijven.”

RapidLine komt het meest bij bestaande bedrijven. Bijvoorbeeld wanneer vanwege uitbreiding of verbouwing, de belijning moet worden aangepast. Maar ook zijn er simpelweg nog steeds bedrijven die de belijning niet optimaal geregeld hebben. Onverstandig, zegt Holtmaat.
“Je moet als bedrijf alles doen om je werknemers te beschermen. Mocht er een keer iets misgaan, dan is dat het eerste wat de Arbo gaat onderzoeken: hoe is de veiligheid geregeld? Is er alles aan gedaan om ongelukken te voorkomen? En daarvoor is belijning een hele belangrijke, maar ook relatief makkelijke oplossing.”

Doel is overigens niet enkel veiligheid, benadrukt Holtmaat.
“Het gaat ook om optimaliseren van je productieproces. Machines beschermen door belijning of aanrijdbeveiliging, maar ook maken we opstelvakken, die precies de oppervlakte hebben van een vrachtwagen. Is het vak vol, dan weet je dat de vrachtwagen dat dan ook is.”

Andere technieken die RapidLine vaak toepast zijn bijvoorbeeld LED-projectie en Glow in the Dark. Holtmaat: “LED-projectie is een uitstekende oplossing wanneer normale belijning extreem snel slijt of slecht zichtbaar is. Met Glow in the Dark-belijning blijven de vluchtroutes naar de nooduitgang ook in het donker goed zichtbaar. Veilige en efficiënte processen in je bedrijf, daar gaat het om. Vanuit onze deskundigheid helpen wij daar graag aan mee.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: