Kennisplatform voor Oost Nederland

Rasondernemer Jacco Vonhof nieuwe voorzitter MKB-Nederland

Geplaatst op 4 september 2018

De Zwolse ondernemer Jacco Vonhof (48) is met ingang van 4 september aanstaande de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland. De algemene ledenvergadering heeft hem maandagmiddag op voordracht van het hoofdbestuur benoemd voor een termijn van vier jaar. Met Vonhof haalt de organisatie een ondernemer in hart en nieren binnen, die MKB-Nederland weer “smoel” wil geven in Den Haag en ver daarbuiten.

Gedreven, maatschappelijk betrokken, een verbinder en bovendien in staat ondernemers aan te spreken en waar nodig in beweging te krijgen. Zo typeert Claudia Reiner, namens het bestuur van MKB-Nederland voorzitter van de selectiecommissie, Jacco Vonhof. “Hij is geen bestuurder, hij is ondernemer. Zo praat hij en zo handelt hij en daar waren we naar op zoek. Jacco is in onze overtuiging de man die het profiel van MKB-Nederland kan versterken en het midden- en kleinbedrijf als geen ander een stem kan geven.”

Als “gesjeesde rechtenstudent” en met de ervaring dat “werken voor een baas” niets voor hem is, kocht Vonhof bijna 25 jaar geleden een ladder en een bestelbusje en begon hij in Zwolle voor zichzelf als glazenwasser. Die eenmanszaak bouwde hij door de jaren uit tot een middelgroot schoonmaakbedrijf dat actief is in het noorden en midden van het land. Hij heeft in die tijd vrijwel alles meegemaakt wat een ondernemer kán meemaken.

Ondernemer vs onderneming

Jacco Vonhof is geen onbekende bij de vereniging MKB-Nederland. Als regiovoorzitter van VNO-NCW Midden werkte hij nauw samen zijn collega’s van MKB-Nederland aldaar en had hij zitting in het dagelijks bestuur van VNO-NCW. “Juist daar heb ik ervaren dat het een heel verschil is of je ondernemer bent of topman van een grote onderneming. Zo zie ik de twee organisaties ook: VNO-NCW is er voor de ondernemingen, MKB-Nederland is er voor de ondernemers. Ik ben boven alles ondernemer en zit bij MKB-Nederland dus goed op mijn plek.”

Net als het bestuur van MKB-Nederland hecht Vonhof aan de samenwerking met VNO-NCW. Niettemin vindt ook hij dat het echte ondernemersgeluid veel sterker moet klinken – “in Den Haag en ver daarbuiten” – en dat het profiel van MKB-Nederland versterking behoeft. “Daar ga ik me de komende vier jaar hard voor maken en daar heb ik ontzettend veel zin in. Er is veel dat ons bindt, maar ook genoeg dat ons scheidt. Dat moet goed zichtbaar zijn.”

Vonhof is de afgelopen jaren in verschillende (bestuurs)functies binnen en buiten het bedrijfsleven actief geweest. Zo was hij onder meer bestuurslid van brancheorganisatie OSB (schoonmaakbedrijven) waarvoor hij ook de cao-onderhandelingen deed, lid van de landelijke adviesraad van het UWV en bestuurslid van Nazorgcentrum Intermezzo in Zwolle.

Bedrijven

Vonhof is directeur-eigenaar van Novon Schoonmaakbedrijven, dat actief is in het dagelijks schoonhouden van gebouwen in de zorg, dienstverlening, industrie, verblijfsrecreatie en onderwijs. Ook is hij aandeelhouder van Djopzz personeelsdiensten in Zwolle, dat zich onder meer richt op onderwijspersoneel en instroombanen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Bron • ANP

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: