Kennisplatform voor Oost Nederland

RefugeeConnect ondersteunt bedrijven bij aannemen asielzoekers

Geplaatst op 15 augustus 2023
RefugeeConnect ondersteunt bedrijven bij aannemen asielzoekers

Een groot aantal bedrijven is op zoek naar personeel en op de AZC’s zijn er heel veel asielzoekers die graag aan het werk willen. Tijd om deze groepen met elkaar te matchen. Dat was het idee, een klein jaar geleden, toen het project RefugeeConnect van start ging. Een initiatief van een van de leden van VNO-NCW Midden, Maarten van Panhuis van MPeople HR.

“Als eigenaar van MPeople HR, een bedrijf wat HR-administratie en -advies verzorgt voor het MKB, zag ik ook bij mijn klanten de groeiende vraag naar goed personeel”, vertelt Maarten van Panhuis. “Tijdens de zoektocht voor mijn klanten naar goed personeel, kwam ik in contact met het AZC in Harderwijk. Hier raakte ik in gesprek met een grote groep asielzoekers die graag aan het werk wilden, maar die het niet voor elkaar kregen om de match te vinden met bedrijven.”

Succesvolle en duurzame matches

Maarten ging zich erin verdiepen en ontdekte dat dit te maken had met de administratieve verplichting voor het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning (TWV), grote groepen die nog geen BSN-nummers hadden en wettelijke beperkingen. Zo mocht een asielzoeker maximaal 24 weken per jaar werken. “Vanaf dat moment gingen wij bedrijven adviseren en ondersteunen bij het aannemen van asielzoekers. En wat bleek…door het wegnemen van die drempels konden wel succesvolle en duurzame matches worden gemaakt.”

Uitspraak rechter

Ondertussen zette Maarten zich ook in voor aanpassing van de regelgeving dat asielzoekers meer dan die 24 weken mogen werken. Hij spande samen met een asielzoeker een rechtszaak aan tegen het UWV. In april van dit jaar deed de rechter de verheugende uitspraak dat asielzoekers in Nederland, die nog géén statushouder zijn, na 6 maanden wachtperiode, het hele jaar door mogen werken. “Een mooie opsteker voor alle inzet en vooral voor de asielzoekers die graag aan het werk willen en van betekenis willen zijn voor onze maatschappij.”

Doelstellingen stichting

De toenemende vraag was de reden om het project RefugeeConnect op eigen benen te laten staan en onder te brengen in een stichting die zich nu inzet voor de volgende drie doelstellingen:

  • Werkgevers helpen en adviseren hoe ze bewoners van het AZC, die in de procedure zitten voor een verblijfsvergunning, in dienst kunnen nemen.
  • Diezelfde bewoners van het AZC naar werk begeleiden en daarbij ook taalopleiding, vervoer en andere ondersteuning aanbieden.
  • Beperkende maatregelen en beperkende wetgeving, die deze grote groep potentiële werknemers belemmert om aan het werk te komen, via lobby en/of juridische stappen aan te vechten.

De eerste succesvolle stappen voor deze stichting zijn gezet! Kijk voor meer informatie op www.refugeeconnect.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: