Kennisplatform voor Oost Nederland

Regio Zwolle biedt ‘Den Haag’ Regiodeal aan

Geplaatst op 28 juni 2016
kamerleden Regio Zwolle deal

Ondernemers en bestuurders uit Regio Zwolle hebben tijdens de jaarlijkse kamerledenbijeenkomst een Regiodeal aangeboden aan Haagse politici. Met dit document vraagt Regio Zwolle aandacht voor belangrijke uitdagingen en bedreigingen voor het succes. In het voorstel wordt onder meer verzocht aan het Rijk samen te werken aan een groeiagenda en de arrangementen die daarvoor nodig zijn, bijvoorbeeld flexibilisering van onderwijsprogramma’s in samenwerking met bedrijven. Een recent gestart E-commerce project is daar een eerste voorbeeld van. Daarnaast wordt gevraagd te blijven investeren in de bereikbaarheid van ‘scharnierpunt’ Regio Zwolle van en naar de Randstad en het achterland.

Ontmoeting
De jaarlijkse Kamerledenbijeenkomst brengt politici uit Den Haag in contact met bestuurders en ondernemers uit Regio Zwolle. Henk Jan Meijer, voorzitter van de Regio Zwolle gemeenten, benadrukt het belang van deze ontmoeting: “We profileren ons steeds meer als één van de regio’s in Nederland die een wezenlijke bijdrage leveren aan de welvaart en het welzijn in ons land. De wijze waarop we hier samenwerken en resultaten boeken weten we goed voor het voetlicht te brengen. Koningsdag was daar een prima voorbeeld van: we hebben de koninklijke familie en miljoenen kijkers laten zien wat we te bieden hebben. Onder meer de parade was een regionale staalkaart van onze kwaliteiten: duurzame productielijnen, creativiteit en samenwerking. Allemaal zaken waar we goed in zijn, en die we blijven ontwikkelen. We blijven ook landelijk de samenwerking zoeken. Omdat we kwaliteit te bieden hebben én omdat we vinden dat zaken als onze groei en bereikbaarheid ieders belang zijn.”

Samenwerken
De Regio Zwolle deal is een samenwerking tussen de twintig Regio Zwolle gemeenten, MKB Regio Zwolle en VNO-NCW regio Zwolle. Ben Reuvekamp, voorzitter MKB Regio Zwolle en Laurens de Lange, voorzitter van VNO-NCW regio Zwolle, benadrukken het belang van een regionale groeiagenda: “De Regio Zwolle Deal is geen eenrichtingsdocument waarbij we enkel vragen om een grote zak geld. Het is wat ons betreft een dynamische overeenkomst waarbij we kennis en ervaringen uitwisselen. Uitdaging is de landelijke politiek te overtuigen meer te kijken naar wat kan, dan wat mag. Zo komen we samen tot een groeiagenda, die de kracht van Regio Zwolle – en dus ook de Nederlandse economie – versterkt.”

Regio Zwolle Maand
De Kamerledenbijeenkomst is onderdeel van de Regio Zwolle Maand. In juni vinden vier evenementen plaats waarbij de regio zich aan ondernemers en bestuurders uit binnen- en buitenland presenteert als economische topregio. Het thema van de Regio Zwolle Maand is ‘Kroon op samenwerking’, waarmee een vervolg wordt gegeven aan het bezoek van de Koninklijke familie aan Zwolle en de presentatie van de regio tijdens Koningsdag. Uit onderzoek van Bureau Louter en Elsevier is gebleken dat Regio Zwolle opnieuw tot de drie sterkste economische regio’s van Nederland behoort.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: