Kennisplatform voor Oost Nederland

Regio Zwolle IT Platform

Geplaatst op 23 november 2020
Regio Zwolle IT Platform

Begin 2019 hebben een aantal Zwolse IT Ondernemers hun handen ineen geslagen met als ambitie om de regio Zwolle de belangrijkste IT regio van Nederland te laten worden. Marc Kleinhaarhuis, mede-eigenaar Microsign Bedrijfssoftware en vicevoorzitter van het Regio Zwolle IT Platform neemt ons mee naar de start van dit initiatief: “Veel IT bedrijven worden geremd in hun groei vanwege het moeilijk kunnen vinden van gekwalificeerde medewerkers. Meerdere keren per dag werd ik gebeld door headhunters welke enorme bemiddelingskosten vragen en behalve de headhunters zelf wordt hier uiteindelijk niemand beter van.” Marc illustreert: “Het voelt niet goed dat een bedrijf uit Amsterdam, medewerkers en studenten welke wonen, werken en studeren in de regio Zwolle aan het bemiddelen is van de ene naar de andere Zwolse organisatie. Waarom kunnen wij als sector niet zelf dit soort verbindingen leggen?”

Tekort op IT arbeidsmarkt omzetten in een kans
De brede samenwerking tussen de Zwolse IT bedrijven heeft als doel het tekort op de IT arbeidsmarkt op een innovatieve manier om te zetten van een probleem naar een kans én om van Zwolle de IT hoofdstad van Nederland te maken. Samen met acht founding partners (ConnectingTheDots, Spring IT, Logis.P, Appbakkers, Netivity, Microsign Business Software, Nedfinity en Motivo) is Zwolle IT City opgericht. Inmiddels bestaat ons platform uit meer dan 40 aangesloten bedrijven en organisaties, zoals onderwijsinstellingen. De samenwerking heeft niet enkel een commercieel belang, het toont ook onze verbondenheid met de regio, de liefde voor ons vak en de wil van elkaar te willen leren.
De IT in de regio beperkt zich echter niet tot de stadsgrenzen van Zwolle. Recent is de naam van de stichting omgedoopt tot Regio Zwolle IT Platform. Om onze doelstellingen waar te maken is het zaak grootser te denken, de regio erbij betrekken en de samenwerking zoeken met o.a. het onderwijs, gemeenten en provincie.

Belangrijkste IT regio van Nederland
De regio Zwolle heeft alles in zich om uit te groeien tot een van de belangrijkste IT Regio’s van Nederland. De IT is alom aanwezig en een belangrijke werkgever in de regio. Tel daarbij op de vele IT onderwijsinstellingen, welke tot de beste van het land behoren en het potentieel is enorm.  Waar het in de regio aan ontbreekt is een grote speler of universiteit welke als uithangbord voor de IT kan dienen, graag willen wij als Regio Zwolle IT Platform deze functie vervullen, hét aanspreekpunt voor alle IT in de regio, ervoor zorgen dat wie aan Zwolle denkt dit meteen associeert met een innovatieve IT branche.

Onze zichtbaarheid in de regio vergroten
Veel IT’ers en studenten hebben geen idee wat er onder hun neus voor een mooie oplossingen gebouwd worden. Wij werken momenteel hard aan onze zichtbaarheid onder andere door middel van een gezamenlijke vacaturebank, het organiseren van activiteiten en snuffelstages. Wellicht kun je als beginnend programmeur in Amsterdam iets meer verdienen, je bent een veelvoud van dit kwijt aan huisvesting of reistijd. Tel daarbij op het verschil in cultuur die in onze regio toch iets gemoedelijker is. Kortom; het totaalplaatje is wat er toe doet.

Vliegwieleffect voor de regio
“Wanneer meer IT’ers voor de regio Zwolle kiezen, zullen ook meer IT bedrijven zich hier gaan vestigen. Juist vanwege beschikbaarheid van hoogopgeleide medewerkers. Meer IT bedrijven betekent weer een aanzuigende kracht op IT’ers, hetgeen gaat zorgen voor een vliegwieleffect. Een van de aangesloten IT bedrijven is onlangs verhuisd van Amsterdam naar Zwolle vanwege beschikbaarheid van goede IT’ers in de regio. Dit is een teken dat wij op de goede weg zitten. Door het mede organiseren van Trendwatch Events, Meet-ups en Masterclasses. Door kennis te delen, contacten te leggen en samenwerking- en innovatiekansen centraal te stellen, dragen we bij aan de verdere ontwikkeling van onze sector in de regio en versterken we de aantrekkelijkheid van de regio om te (blijven) werken en wonen.”

 

Op de foto het dagelijkse bestuur van het Regio Zwolle IT Platform, van links naar rechts:

– Wouter Wevers – Nedfinity
– Marc Kleinhaarhuis – Microsign Business Software
– Arnout Schutte – ConnectingTheDots

Ontbrekend op de foto:
– Maarten Mensink – Spring IT Solutions
– Aly van der Vegte – LogisP

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: