Kennisplatform voor Oost Nederland

Rensa Family Company bezorgt in Achterhoek met elektrische truck

Geplaatst op 26 februari 2021
Rensa Family Company bezorgt in Achterhoek met elektrische truck

Rensa Family Company, met twee centrale distributiecentra in Didam en Doetinchem, zet in de Achterhoek tijdelijk een volledig elektrische vrachtwagen in voor leveringen van een aantal zusterbedrijven. In deze pilot van een maand wil de logistiek dienstverlener praktijkervaring opdoen die bijdraagt aan het waarmaken van de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Rensa Family Company zocht voor deze pilot de samenwerking met Renault Trucks Nederland, dat het eerste Nederlandse exemplaar van de Renault ZE model D voor deze test beschikbaar stelde.

Doetinchem

Het voertuig is gloednieuw en wordt sinds half februari een maand lang ingezet om bestellingen van zusterbedrijven Rensa Verwarming & Ventilatie, Gévier (sanitair) en Gafco (klimaattechniek) te bezorgen in de regio Doetinchem. “Het gaat om dagelijkse ritten van ongeveer 130 kilometer, waarin we zowel praktijkervaring met het voertuig zelf, als ervaring met volledig elektrische logistiek willen opdoen”, zegt Jur Hofland, coördinator duurzaamheid bij de Rensa Family Company.

CO2-vrije logistiek in 2030

“Bijna de helft van ons wagenpark – nu 20 trucks – rijdt al op HVO, een brandstof gemaakt van onder meer afvaloliën zoals frituurvet. Dat is een unicum, maar beschouwen we ook als ‘slechts’ een tussenstap naar ons uiteindelijke doel: onder meer CO2-vrije logistiek in 2030. Dat klinkt ver weg, maar dat is het niet. De truck van Renault bewijst dat de middelen er al zijn, nu is het voor de logistieke sector belangrijk om ervaring op te doen. Wat zijn de praktische en financiële voor- en nadelen van elektrisch rijden op deze schaal? Hoe zijn de ervaringen in de magazijnen en op de weg in de praktijk? En, hoe passen we ons logistieke proces daarop aan? Deze pilot moet bijdragen aan meer inzicht op deze vlakken.”

Logistieke uitdaging

“Het mes snijdt aan twee kanten. In de nabije toekomst gaan steeds meer binnensteden op slot voor dieselvoertuigen. We willen ook dan het vervoer in eigen hand houden”, zegt Bob Lammers, Hoofd Transport bij Rensa Family Company. “En dat betekent, net als met de HVO-brandstof, pionieren. Zo kunnen we de klanten de kwaliteit blijven bieden die ze van ons gewend zijn én toewerken naar CO2-neutraal rijden in 2030, iets waar ook volgende generaties baat bij hebben.”

In juni krijgt de pilot een vervolg waarin Rensa Family Company in samenwerking met diverse transporteurs uit de Achterhoek ook een Renault ZE-model met een actieradius van 230 kilometer zal testen. De resultaten van de pilot worden in de loop van het jaar geëvalueerd.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: