Kennisplatform voor Oost Nederland

Revolutie in brandbestrijding: lagedruk watermist

Geplaatst op 19 juni 2017
Revolutie in brandbestrijding: lagedruk watermist

Sprinklers, die kennen we wel. En watermistsystemen met hoge druk ook. Maar lagedruk watermist om brand te beheersen? Brandtechniek Nederland, met hoofdkantoor in Enschede, is één van de weinige bedrijven die met deze manier op de markt actief is. Onbegrijpelijk, vindt directeur Marco Hommel: “Het is zeer effectief en bovendien in het buitenland al jarenlang gebruikelijk.”

Natuurlijk biedt het bedrijf dat Hommel zo’n twee jaar geleden opzette allerlei brandbeveiliging- en bestrijdingsmiddelen aan. Van blusdekens tot rookmelders en van alle denkbare BHV- en EHBO-producten tot het aanbrengen en onderhouden van brandmeldinstallaties, het zit allemaal in het assortiment. Maar dat zit het bij veel bedrijven in de branche, dus is dat niet de reden dat Brandtechniek Nederland in de twee jaar van haar bestaan uitgroeide van een eenmansbedrijf tot een onderneming met inmiddels tien mensen in dienst en een grote pool van specialisten en bedrijven die geregeld worden ingeschakeld.

Ontzorgen
“Ons grote pluspunt is dat we de klant volledig ontzorgen. Ze krijgen bij ons één aanspreekpunt en die is er verantwoordelijk voor dat alles bij de klant goed verloopt. Wij nemen de totale verantwoordelijkheid dan op ons, zorgen dat eventuele storingen worden opgelost en zorgen dat alle certificaten kloppen. En uiteraard dat de keuringen op het juiste moment plaatsvinden. Mochten we een probleem constateren, dan kunnen we die in overleg met de opdrachtgever direct oplossen. Dat werkt voor klanten heel prettig: we handelen het snel af.”

En dat doet het bedrijf voor zowel kleine als grote bedrijven. “Het kan gaan om de bakker om de hoek, maar ook grote winkelketens en andere landelijke organisaties met meerdere vestigingen. BTN is gecertificeerd voor het keuren van blusmiddelen en haspels in Nederland en in België, vandaar dat we, naast de hoofdvestiging hier in Enschede en ons tweede kantoor in Nijmegen, ook een vestiging in Brussel hebben.”

Overigens werkt Brandtechniek Nederland niet alleen voor bedrijven, maar ook voor zorgorganisaties en vastgoedbedrijven. “We adviseren en installeren alle mogelijke brandpreventie- en brandbeveiligingsmogelijkheden ook dragen wij zorg voor de keuringen en het onderhouden van deze producten. Bij ons zijn de klanten verzekerd van een grondige keuring. Daar zit in de markt nog wel eens verschil in. Maar uiteindelijk worden wij er wel op aangesproken als er iets niet op orde is. ”

Lagedruk watermist
Hét speerpunt waarmee Brandtechniek Nederland zich onderscheidt van vrijwel alle concurrenten, is dat het werkt met lagedruk watermistsystemen. “Voor blusmiddelen en noodverlichting is heel veel concurrentie. Dus moeten wij ons onderscheiden. Dat doen we dus door wél met lagedruk watermist te werken en het dan ook meteen goed te doen. Daarom werken we uitsluitend met kwaliteitsproducten van het topmerk Tyco Fire Protection Products.”

“In het buitenland werkt men al vele jaren met dit systeem, maar in Nederland wilde het tot voor kort nog niet vlotten. Wij zijn er in geslaagd om het op de radar te krijgen bij adviseurs, architecten en zorginstellingen. En dat terwijl het toch grote voordelen heeft, vergeleken met bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie of een hogedruk watermistsysteem. Denk alleen maar aan het watergebruik: een sprinkler geeft 80 liter per minuut, ons systeem slechts 24 liter. Dat is niet alleen een flinke besparing, het zorgt er ook voor dat we ons systeem in de meeste gevallen gewoon kunnen aansluiten op het standaard waternet.”

Meer voordelen
Hommel is op stoom en somt nog een aantal voordelen op van het systeem waarin hij heilig gelooft: “Onze leidingen zijn heel eenvoudig aan te brengen en de nevenschade na een brand is aantoonbaar minder. Een sprinklersysteem neemt veel ruimte in en heeft grote buffers water nodig, ons systeem past op een europallet en er is een minimale of geen water buffer benodigd. Het is dus niet alleen goedkoper, maar ook minder arbeidsintensief dan sprinkler of bouwkundige aanpassingen. Veel mensen – adviseurs en architecten, bijvoorbeeld – denken dat een sprinklerinstallatie vereist is, maar dat is helemaal niet zo. Het is in Nederland zo gegroeid, maar tot een hoogte van vijf meter kan men gegarandeerd net zo goed – en eigenlijk beter – af met een lagedruk watermistsysteem. Grote magazijnen zijn bijvoorbeeld een ander verhaal, maar voor gebouwen met normale hoogtes werkt ons systeem prima. Wij denken vooral dat er veel markt is in de zorg, maar ook voor bijvoorbeeld bedrijfsverzamelgebouwen of andere standaard panden.”

Samenwerking met Twente Safety Campus
Om belangstellenden te laten zien wat de mogelijkheden zijn met lagedruk watermist, zocht Hommel de samenwerking met de Twente Safety Campus op het terrein van de voormalige luchtmachtbasis in Enschede. “Daar geven we meerdere keren per jaar een live-demonstratie. De eerste deden we in ons eigen pand, maar bij de Campus zijn alle faciliteiten aanwezig. Daarnaast is de TSC een inspirerende omgeving voor geïnteresseerden in brandveiligheid. Tijdens de laatste live-demonstratie hebben we een kamer in een verzorgingshuis nagebouwd voor een aantal mensen uit de zorgwereld. Ze waren erg onder de indruk, vooral van het feit dat er zo weinig gevolgschade van de nagebootste brand was. Het aantonen in de praktijk geeft toch vaak de beste indruk. De eerste opdrachten zijn inmiddels al uitgevoerd, zoals bij de renovatie van een zorgcomplex in Hellendoorn”, is Hommel vol vertrouwen over de toekomst. Vol vuur besluit hij: “Dit is de toekomst en wij zijn er klaar voor.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: