Kennisplatform voor Oost Nederland

Rico en Sticks winnen Cultuurprijs Overijssel 2017 en Evander Eijsink wint Talentprijs Overijssel 2017

Geplaatst op 6 oktober 2017
Rico en Sticks winnen Cultuurprijs Overijssel 2017 en Evander Eijsink wint Talentprijs Overijssel 2017

Rico en Sticks mochten donderdag 5 oktober in Theater de Voorveghter in Hardenberg deCultuurprijs Overijssel 2017 in ontvangst nemen. Naast het rappersduo stond het negenjarig pianotalent Evander Eijsink, winnaar van de Talentprijs Overijssel 2017. Commissaris van de Koning, Ank Bijleveld-Schouten, reikte de prijzen uit.

Tijdens het avondvullende programma heeft Hardenberg met trots laten zien welke creatieve, rijke, culturele bodem ze hebben in de regio Hardenberg. Een grote verscheidenheid aan veelzijdige kunstenaars, artiesten en andere creatievelingen hebben hun bijzondere talent laten zien. Jan Maarten Veurink, directeur van Theater de Voorveghter: “Wij zijn trots dat Hardenberg dit jaar de Cultuurprijs Overijssel mocht organiseren. We hebben in samenwerking met Bart Jansen en Ilona Kevelham een creatief programma samengesteld rond het thema ‘blijf spelen’. Het was een fantastische avond!”

De winnaars, rappersduo Rico en Sticks en Evander Eijsink, werden gekozen aan de hand van de publieksstemming en een deskundige jury. Dit jaar bestond de jury uit de commissaris van de Koning, Ank Bijleveld-Schouten, Wim Fiselier (ArtEZ), Peter Schoof (RTV Oost), Anne Riemersma (Hedon), Kees Schafrat (boekhandel Broekhuis) en Wilja Jurg (Raad van Cultuur).

Grootmakers van het genre hiphop en rap
Rico en Sticks hebben het genre hiphop en rap groots gemaakt. Niet alleen in Overijssel, ook daarbuiten. Daarbij prijst de jury hun betrokkenheid bij maatschappelijke projecten. De jury zegt het volgende over de winnaars van de Cultuurprijs: “Met zorgvuldige geformuleerde raps geven ze een haarscherp commentaar op de populaire cultuur. De raps en geluidscollages die zij maken leggen op een bijzondere en samenhangende manier de verbinding met muziekstromen. Na al die jaren is het rappersduo nog steeds ontzettend populair. Rico en Sticks gingen door waar Opgezwolle ophield. Deze prijs is dan ook meer dan verdiend!”

Een nog kleine jongen, met een groot talent
De jury is erg gecharmeerd van het negenjarige pianotalent uit Hengelo. Een nog kleine jongen, met een groot talent. Niet omdat hij zo goed een moeilijk stuk kan spelen, maar omdat bij hem de muziek van binnenuit komt. De jury zegt over de winnaar van de Talentprijs het volgende: “Evander is nog zo jong, maar ook al zo groots in zijn kunnen. We zijn als jury erg onder de indruk van zijn talent! We hopen dat Evander zo door blijft gaan, zodat hij ooit ook de Cultuurprijs van Overijssel in de wacht komt slepen.”

Uitreiking terugkijken bij RTV Oost
RTV Oost zendt op vrijdag 6 oktober en zondag 8 oktober de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2017 uit. Op vrijdagavond 6 oktober van 22.00 uur tot 23.00 uur en op zondag 8 oktober in OverUIT de Kunst om 12.35 uur en ’s avonds om 17.20 uur, 18.20 uur en 19.20 uur.

Het ontstaan
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Vanaf 2014 hebben de partijen de handen ineengeslagen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Sinds dit jaar is er ook een samenwerking met Boom uitgevers. Want cultuur (ver)bindt, creëert trots en is medebepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: