Kennisplatform voor Oost Nederland

Rijssens ingenieursbureaus geeft alles voor de klant: ‘Passie zit in ons DNA’

Geplaatst op 11 augustus 2020
Rijssens ingenieursbureaus geeft alles voor de klant: ‘Passie zit in ons DNA’

“De klanten meenemen in onze manier van werken tijdens de ontwerpfase van een gebouw. We gooien geen constructieberekeningen over de schutting. Nee, ik wil dat onze medewerkers regelmatig persoonlijk contact hebben met onze klanten.” Directeur Sabine Selbach van IBZ raadgevende ingenieurs uit Rijssen windt er geen doekjes om: het personeel moet passie voor de techniek uitstralen naar de klant.

Passie. De term zal nog regelmatig voorbijkomen in het gesprek met Sabine Selbach. Het is bij dit ingenieursbureau ‘not done’ om kille berekeningen te maken en vervolgens een factuurtje te sturen. Nee, persoonlijk contact staat voorop. Helder en duidelijk uitleggen hoe het project ervoor staat en de klant nauw betrekken bij het constructief ontwerp. “Als de klant naderhand nog met allerlei vraagtekens zit, dan hebben we iets niet goed gedaan”, vertelt Selbach. “De klant heeft altijd behoefte om op gezette tijden informatie te krijgen over de voortgang van het project. Daar hamer ik op bij mijn medewerkers.”

Loyaal personeel

Met het enthousiasme van de twaalf medewerkers zit het wel snor. Volgens de directeur, die sinds juni vorig jaar het bureau mag leiden, vertelt het personeel altijd vol vuur over waarmee ze bezig zijn. “Wat we met z’n allen presteren, dat vinden we mooi. Passie zit in ons DNA, merk ik. We helpen elkaar als collega’s om technische uitdagingen aan te gaan en op te lossen. Het personeel stelt zich loyaal op; wil een goede kwaliteit afleveren naar de klant. Wat we met elkaar afspreken, dat maken we waar.”

Afwisseling in orderportefeuille

IBZ berekent en tekent constructies en geeft constructief advies voor relatief kleine utiliteitsgebouwen en woningen in voornamelijk Oost Nederland, enkele uitzonderingen daargelaten (zie kader).  “We hebben niet de capaciteit om jarenlange projecten uit te voeren. We streven vooral naar afwisseling in de orderportefeuille, zo houden we ons naast reguliere bouw ook bezig met prefab gebouwen en semipermanente bouw. Daarnaast willen we snel en flexibel kunnen schakelen. Dit jaar hebben we vooral diverse utiliteitsprojecten gedaan, variërend van scholen, hallen en bouwmarkten tot kantoren. Maar we draaien onze hand ook niet om voor het berekenen van enkele lateien… Iedere gebouweigenaar is in principe welkom bij ons. Via architecten komen ook veel particuliere woningeigenaren bij ons terecht.”

Volledige ontzorging

Het liefst werkt het ingenieursbureau van ‘scratch’, dus vanaf ‘start voorlopig ontwerp’. In dat geval kan IBZ echt laten zien welke knowhow ze in huis heeft en van toegevoegde waarde is voor de architect en opdrachtgever. “Dat we vanaf het begin aan tafel zitten gebeurt niet zo vaak als we zouden willen. Een mooi voorbeeld van hoe het wel kan is bij het ontwerp van een utiliteitsgebouw. Daar zit ik in het bouwteam en adviseren we over het gebruik van houten spanten in plaats van traditionele kalkzandsteenwanden. Dat betekent een CO2-neutrale oplossing. We nemen de klant bij de hand en ontzorgen hem wat de constructie betreft volledig.”

Ambities heeft het bureau nog genoeg. Zo komt de Wet Kwaliteitsborging eraan en dat betekent werk aan de winkel. Selbach wil het team nog verder uitbreiden om de klant nog beter te bedienen. “We willen de kleine aannemer en zzp-er ondersteunen bij de implementatie van die wet in zijn bedrijfsproces. Daarmee laten we als ingenieursbureau zien dat we van toegevoegde waarde zijn voor de bouwsector.”

Project Parijs vormt een hoogtepunt

Een absoluut hoogtepunt voor IBZ vormde de bijdrage aan de bouw van een zogenaamd cabaret sauvage (een theatergebouw van hout) in Parijs. In dit tijdelijke gebouw heeft het bureau het grote, complexe houtskelet berekend en daarop ontworpen. Het bijzondere is dat het paviljoen gedemonteerd kan worden en verplaatsbaar is.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: