Kennisplatform voor Oost Nederland

ROC-student Serena van Breukelen naar WK Patisserie in Luzern

Geplaatst op 29 september 2022
ROC-student Serena van Breukelen naar WK Patisserie in Luzern

Studente Serena van Breukelen van ROC van Twente gaat internationaal de strijd aan met deelnemers uit 15 landen tijdens de WorldSkills competitie in Luzern, Zwitserland. Van 7 t/m 17 oktober gaat ze proberen ook daar het podium te halen. Afgelopen maart werd Serena Nederlands Kampioen in de vakrichting Patissier en behaalde hiermee ook een nominatie voor de Best of Excellence award. Deze WorldSkills wedstrijd in Luzern is een alternatief voor het WK dat in augustus 2022 zou plaatsvinden in wereldstad Shanghai.

Het afgelopen jaar was enorm druk. Ze deed met succes mee aan het NK, zat midden in haar opleiding en werkte daarnaast ook. Nu Serena haar opleiding tot Patissier bij ROC van Twente met diploma heeft verlaten, heeft ze meer tijd om te trainen voor dit WK. Inmiddels werkt ze al twee jaar met veel plezier bij Chocolade Bezorgd in Hoogeveen. Rond de zomer hoorde Serena dat ze mee mocht doen aan deze WorldSkills competitie, het resultaat van haar gouden plak bij het NK Skills The Finals.

Trainen, trainen en nog eens trainen

Op dit moment traint Serena drie tot vier dagen per week voor het aanstaande WK in oktober. Ze is heel blij met alle ruimte, tijd en tips die ze krijgt van haar werkgever Jan-Jaap Plaizier. Elke week tot aan het WK traint ze de bekende opdrachten steeds opnieuw: op kwaliteit en snelheid. Ook staan er  verschillende verrassingsopdrachten op het programma. Het thema van de wedstrijd is het Nationale circus van Zwitserland. Naast hulp op de werkvloer, wordt Serena ook goed ondersteund door Cees Bakker, haar expert van WorldSkills Netherlands, haar docent Bianca Miltenburg en Natasja Bosvelt, de Skills coördinator van ROC van Twente.

Vakmanschap zo belangrijk

Serena is het voorbeeld van een zeer gepassioneerde en gedreven student. “In 2021 kwam zij bij ons op school. Serena wist in eerste instantie niet zeker of zij wel meewilde doen aan de voorrondes van de Skills op school omdat zij twijfelde of ze het wel kon. De ontwikkeling die Serena heeft doorgemaakt door mee te doen aan wedstrijden is fantastisch om te zien, zowel op professioneel als persoonlijk vlak”, aldus Bianca Miltenburg, begeleidend docent van Serena. “Daarom vind ik het zo fantastisch dat ik Serena ook nog tijdens haar competitie in Luzern mag begeleiden”.

Plannen voor de toekomst

Ambitieus is deze afgestudeerde mbo-student zeker. Volgend jaar wil Serena mee doen aan de Gouden Gard, een jaarlijkse vakwedstrijd voor jonge talentvolle patissiers. En daarna hoopt ze mee te kunnen doen aan de Dutch Pastry Award. Dit is dé patisserie wedstrijd in Nederland en tevens de hoogst haalbare wedstrijd op het gebied van patisserie. Dit allemaal ter voorbereiding op haar toekomstige topbaan.

Luzern Zwitserland

De wedstrijd vindt plaats op de Richmond Craft school van de Zwitserse stad Luzern. De deelnemers worden uitgedaagd in diverse disciplines en op het gebied van creativiteit. Zij maken o.a. verschillende bonbons, desserttaartjes, een suikerdisplay, een chocoladeshowstuk en er volgt een mystery-opdracht.

WorldSkills

Skills Team Netherlands is het team van jonge vakmensen dat Nederland vertegenwoordigt tijdens internationale vakwedstrijden. Een zeer divers team van rond de 30 nationaal mbo-kampioenen. WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor beroepen, EuroSkills de Europese kampioenschappen voor beroepen. Meer dan 1.600 jonge vakmensen strijden elk jaar in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel van beste vakman of vakvrouw van Europa of van de wereld. In 2022 werkt WorldSkills Netherlands met een aantal Europese partners aan een internationaal programma voor Team Netherlands, omdat WorldSkills Shanghai i.v.m. Covid-19 geannuleerd is.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: