Kennisplatform voor Oost Nederland

ROC van Twente organiseert winterfair

Geplaatst op 1 december 2017

Op vrijdag 8 december organiseren zo’n 150 tot 200 studenten van verschillende opleidingen richting handel en ondernemerschap een Winterfair. Deze fair is gratis te bezoeken tussen 13.00 en 16.00 uur in de hal op de ROC-locatie aan de Wethouder Beversstraat 165 in Enschede. De opbrengsten van de verkochte producten, (internationale) hapjes en drankjes en opbrengsten van sport- en spelactiviteiten gaan naar het goede doel: de stichting Ubuntu Afrika.

Ondernemerschap stimuleren
Hoe kun je ondernemerschap nu beter stimuleren dan door echt te gaan ondernemen? Dat dachten Hanneke Derkman en Søren Berghout, twee docenten uit het Enschedese team. Studenten van zo’n 10 klassen kregen de opdracht om een winterfair te organiseren. Actief en in de praktijk aan de slag. Er is een verdeling gemaakt tussen de verkoop van producten, iets te eten en te drinken – dit allemaal grotendeels gesponsord door bedrijven – en sport en spel. Bij deze activiteiten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de Gezonde school principes en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is verbinding gezocht met stagebedrijven, docenten, ouders/verzorgers en ook de andere bewoners van de schoollocatie.

Ondernemingsplan
Alle deelnemende studenten zijn verdeeld in groepjes. Per groepje verzorgen ze een eigen stand of activiteit en maakten ze een eigen ondernemingsplan hiervoor. Hierin is o.a. beschreven: wat wil je verkopen, aan wie, wat heb je daarvoor nodig, hoeveel geld heb je hiervoor nodig, wat levert het op en hoe zorg je voor klanten? Aan het eind van de middag wordt de opbrengst overhandigd aan Maarten en Carolien van de St. Ubuntu Afrika. De drie groepjes die het meeste geld hebben opgehaald, worden beloond met mooie prijzen.

Stichting Ubuntu Afrika
Maarten Smidt is de drijvende kracht achter de stichting Ubuntu Afrika. Samen met zijn vrouw Carolien Blom reist hij in januari 2018 af naar Oeganda. Daar gaan ze 8 maanden kinderen helpen in een SOS Kinderdorp. Maarten, met zijn achtergrond bij een ingenieursbureau, gaat aan de slag met sport- en spelfaciliteiten voor kinderen, o.a. de aanleg van speeltuinen. Carolien, nu arts op de kinderafdeling bij ZGT, gaat als arts werken bij een medisch centrum voor kinderen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: