Kennisplatform voor Oost Nederland

Rodelta Pompen velen kennen het maar ze zijn toch anders

Geplaatst op 27 november 2019
Rodelta Pompen

Rodelta Pumps International is sinds begin 2017 gevestigd aan de A35 (afrit 26) in Almelo. Het pompen bedrijf uit 1946 werd destijds gestart door twee voormalig ingenieurs van Stork namelijk ing. G. Zijlstra en ir. L. Bood, die geloofden in de kracht van standaardproducten. Zij besloten een eigen bedrijf te starten onder de naam ‘ Delta Pompen ‘.  Ze begonnen met de productie in het voormalige N.V. Nive complex in Hengelo. Naast het assembleren, machinen en testen hadden ze daar hun eigen gieterij welke in die dagen een groot concurrentievoordeel opleverde. In 1947 werd hier de eerste pomp, gebruikt voor landbouwtoepassingen, geproduceerd onder de naam Delta Pompen. Het bedrijf produceerde meer dan 1000 pompen tijdens het eerste productiejaar. Het productportfolio bereide zich naderhand uit met pompen voor de drinkwater-, petrochemie- en pulp en papierindustrie.

In 1970 toonde het Zwitserse bedrijf Sulzer Pumps interesse in een fusie met Delta Pompen. Waarna het zijn succesvolle expansie voortzette onder de naam Sulzer Delta. In die tijd onderging het een grote metamorfose, oude gebouwen maken plaats voor nieuwe kantoren, nieuwe productiefaciliteiten werden gebouwd en er werden vele nieuwe productontwerpen gerealiseerd.

In de jaren 80 en 90 was er veel consolidatie in de pompindustrie wereldwijd en in het bijzonder in Europa. Dit raakte ook Sulzer Delta. Het bedrijf werd overgenomen door investeerders en kreeg na enkele naamswijzigingen haar uiteindelijke huidige naam Rodelta Pumps International B.V.

Rodelta maakt nu sinds juli 2015 onderdeel uit van de Kirloskar groep. Kirloskar is een grote Indiase multinational en een van de wereldspelers in de pompen markt. Ook het Engelse bedrijf SPP, bekend van haar uitgebreide reeks brandbluspompen, maakt onderdeel uit van deze groep.

De overname van Rodelta door Kirloskar zorgde voor nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Door het team is er de laatste jaren hard gewerkt aan het ontwikkelen en engineeren van enkele compleet nieuw pomplijnen voor o.a. de water- en de olie- en gasmarkt. Deze producten vindt vandaag de dag succesvol haar weg naar de toonaangevende olie en gas en water verwerkende bedrijven in de wereld.

Het snel kunnen ontwikkelen van technisch hoogwaardige producten is mogelijk omdat Rodelta beschikt over een eigen hydraulische en mechanische ontwerpafdeling welke grotendeels afkomstig is van de voormalige Stork/Flowserve vestiging uit Hengelo (destijds gesloten vanwege product centralisatie). Men kan hierdoor terugvallen op vele jaren ervaring. Tevens is er een samenwerking met de Universiteit Twente, hierbij maken studenten regelmatig gebruik om hun afstudeeropdracht te voldoen binnen Rodelta. Allemaal ontwikkelingen om technologisch vooraan mee te blijven doen in de pompenbranche.

Maar dit is niet alles, ook voor de waterschappen beschikt Rodelta over een interessant productenpakket. Zo zijn er ondanks 3 pompen ontwikkeld en gebouwd en succesvol opgeleverd met waaierdiameters van 2,4 m. Geen kleine jongens dus. Ook op het gebied van visvriendelijkheid heeft Rodelta engineers aan boord welke aan de wieg hebben gestaan bij het ontwikkelen van de visvriendelijk NEN-norm.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: