Kennisplatform voor Oost Nederland

Rolflex: Pionier van unieke compacte bedrijfsdeur wil verder groeien

Geplaatst op 24 mei 2022
Rolflex: Pionier van unieke compacte bedrijfsdeur wil verder groeien

In de toegang naar bedrijfshallen en werkruimtes van DHL, Airbus en zelfs Ferrari zie je ze: de bedrijfsdeuren van leverancier Rolflex uit Gendringen. Uniek vanwege zijn compacte vouwsysteem dat in tegenstelling tot conventionele sectionaal- en roldeuren kostbare plafondruimte bespaart. Bijna driekwart van de opvouwbare bedrijfsdeuren wordt toegepast in het buitenland, maar ook in de regio wordt de deur regelmatig ingezet.

Rolflex wil de komende jaren wereldwijd, maar zeker ook in het oosten van het land nog meer aan de weg timmeren met de zogeheten Compact deur. Accountmanager Nederland Bert Tiemessen en marketingmanager Maureen Bannink geloven dat er nog een wereld te winnen valt in de meest uiteenlopende sectoren, variërend van industriële omgevingen zoals garages, loodsen en fabriekshallen, tot aan showrooms en andersoortige service-ruimtes. Bannink: “We zijn een Achterhoeks bedrijf en wie onze mentaliteit kent, weet dat we relatief bescheiden zijn. We mogen echter wel zeggen dat we een uniek, onderscheidend product bieden dat veel voordelen kent voor de gebruikers. Het is niet voor niets dat grote internationale klanten als McLaren, Ferrari, Bugatti, Airbus en het Franse en Duitse leger kiezen voor onze deuren. In Nederland zie je onze deur onder andere op het TT circuit in Assen, Johan Cruijff Arena, museumdepot Boymans van Beuningen en het Porsche Centrum Twente.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de meeste bedrijven vaak kiezen voor de conventionele sectionaaldeuren of de simpele roldeur. Dit soort deuren hebben echter een aantal nadelen ten opzichte van het product waarin Rolflex zich vanaf halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw specialiseerde. Een sectionaaldeur herbergt een ruimtevretend railsysteem aan het plafond dat bijvoorbeeld een bewegende bovenkraan in de weg kan zitten. Dat vergt nogal wat constructieve, kostbare aanpassingen om het conflict tussen beide systemen op te lossen. Met de Compact deur van Rolflex zijn die aanpassingen niet nodig, want het deurpakket vouwt zich op boven de ingang. Enige vereiste is dat daar dus enige ruimte wordt aangehouden voor de installatie.

Onderhoudsarm systeem

Bovendien is het een onderhoudsarm systeem. De conventionele overheaddeuren maken gebruik van balansveren die nogal onderhoudsgevoelig zijn. Het onderhouden en vervangen van deze veren kost een lieve duit. Het veerloze product van Rolflex is ontwikkeld als duurzamer en onderhoudsarm alternatief.

Gebrek aan monteurs

Deze functionele voordelen waren overigens nog niet bekend bij de ontwikkeling van het product in 1995. Oprichter van Rolflex, Joost Megens, was en is de pionier van deze enige bedrijfsdeur in haar soort. “Rolflex bood daarvoor ook de traditionele bedrijfsdeuren aan, maar door het gebrek aan monteurs zag de heer Megens zich genoodzaakt om een ander deursysteem te ontwikkelen, dat slechts door één persoon gemonteerd hoeft te worden”, zegt Bannink. “Gedurende het ontwerp merkte hij dat het systeem bij klanten vooral populair was omdat het concept plafondruimte bespaarde en compact was. In feite bood het concept zoveel voordelen dat Rolflex zich vanaf dat moment ging focussen op één product.”

Deze strategie heeft het Achterhoekse bedrijf geen windeieren gelegd. Wereldwijd is de vouwdeur toegepast in tal van bedrijfshallen, werkplaatsen en showrooms. Zo doet Rolflex zaken met bijna alle toeleveranciers van spuitcabines in Nederland. Naast de functionele voordelen biedt de vouwdeur een keur aan mogelijkheden qua esthetische afwerking. Dat maakt het product ook geschikt voor bijvoorbeeld showrooms.

Circulair gebruik

Een ander opvallend kenmerk van de compact vouwdeur is dat hij zeer geschikt is als toegang van tijdelijke huisvestingen, zoals paviljoens of grote tenten. “Het deurpakket kan gemakkelijk worden gedemonteerd en wordt dan opgeslagen in grote houten kratten. Het kan voor elk nieuw project weer worden toegepast. De klant houdt dan voor zijn project een vaste deurmaat aan. Zo is ons product dus zeer geschikt voor circulair gebruik”, besluit Tiemessen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: