Kennisplatform voor Oost Nederland

Ronald en Co: daadkrachtige grip op snelle bedrijfsgroei

Geplaatst op 28 december 2016
Ronald en Co: daadkrachtige grip op snelle bedrijfsgroei

De verkeerde kostprijs, onnodige groei van werkkapitaal, vervelende verassingen bij de verkoopafdeling of in de planning van de productie. Het zijn van die typische knelpunten waar snelgroeiende bedrijven mee worden geconfronteerd.

Nu de economie weer is aangetrokken, hebben veel bedrijven te maken met groei. Dat voelt als succesvol ondernemen, maar Ronald en Co weet uit ervaring dat die groei vaak samengaat met heel typische uitdagingen. ‘Leg je een vergrootglas op delen van je bedrijf dan zien de prestaties er vaak heel anders uit.’

Ronald en Co is gestart door Ronald de Vries MSc BA en voerde diverse succesvolle opdrachten uit voor bedrijven in de maritieme industrie, dienstverlening, ICT en techniek. ‘Al die opdrachtgevers kregen te maken met groei. En hoewel de werkzaamheden van al die bedrijven verschillen, viel het me op dat de knelpunten die met groei gepaard gingen overal hetzelfde waren. Ik zag overeenkomsten en ben me in het onderwerp gaan specialiseren’, vertelt Ronald de Vries.

Vijf herkenbare krampen: grip op groei
Op basis van zijn ervaring benoemt De Vries een top-5 van knelpunten die typisch zijn voor snelle groei. Zoals de moeizame ontwikkeling naar een bedrijfscultuur waar niet de opdrachten van de baas maar de taak van de medewerker centraal staat. Productgroepen die soms verlies maken terwijl dat onzichtbaar blijft door de illusie van de optelsom. Het feit dat functie-eisen sneller veranderen dan de mensen die deze functies bekleden omdat daar onvoldoende  regie op is. Ook het sturen op winstgevendheid boven liquiditeit en het verlies van focus en prioriteiten door de veelheid van activiteiten komt in de top-5 voor.

Eigen onderzoek: snelle groei beperkt lerend vermogen?
Ronald de Vries legt op dit moment de laatste hand aan een onderzoek dat hij doet aan de Rijksuniversiteit Groningen over groei bij bedrijven in de maakindustrie. Het onderzoek laat zien dat meer analytische prestatie-informatie nodig en gewenst is, maar meestal niet aanwezig. Hierdoor blijft de aansturing van de onderneming door de DGA vaak persoonlijk en intuïtief van aard. Dit houdt belangrijke ontwikkelingen tegen zoals effectief middenmanagement, expliciete  bedrijfsvoering en het echt ontwikkelen van lerend vermogen.

Doe gratis de stresstest: ronaldenco.nl/stresstest
Ronald en Co heeft een zogenaamde stresstest ontwikkeld die inzicht geeft in de mate van grip die je op je groei hebt. Met tien korte vragen heb je direct een beeld van jouw situatie en een beknopt advies. Probeer het eens!

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: