Kennisplatform voor Oost Nederland

ROWI optimaliseert energie- en warmtemanagement in industriële straaloperaties met ELGi

Geplaatst op 13 maart 2024
ROWI optimaliseert energie- en warmtemanagement in industriële straaloperaties met ELGi

ROWI, een Nederlandse leider op het gebied van metaalconservering en -stralen, heeft energiebesparingen gerealiseerd en stilstand geëlimineerd in zijn fabriek in Baak, Nederland, met de installatie van drie nieuwe ELGi EG-serie luchtcompressoren. Het geüpgradede persluchtsysteem omvat nu een EG45V met frequentieregelaar, twee EG45-compressoren met vast toerental en een ELGi-warmteterugwinningssysteem (HRS). Deze installatie heeft ROWI in staat gesteld om het energieverbruik aanzienlijk te verminderen, de continuïteit van de activiteiten te waarborgen en de restwarmte van de compressoren te hergebruiken om hun productieruimtes te verwarmen.

Het opvallendste kenmerk van ROWI’s faciliteit is een robotaangedreven straalruimte van meer dan 25 meter lang, die het mogelijk maakt om grote metalen componenten te renoveren, bijvoorbeeld van schepen. Naast metaalconservering blinkt ROWI uit in grootschalige straalprojecten, zoals wegen en start- en landingsbanen van luchthavens, gefaciliteerd door hun vloot van vrachtwagens met grote capaciteit die vele vierkante meters kunnen stralen. ROWI, met meer dan 45 jaar ervaring in industrieel stralen, ontwikkelt ook gespecialiseerde straalmachines op maat zowel voor de eigen vloot als voor klanten. De straalwerkzaamheden van ROWI worden aangedreven door perslucht. Daarom waren de belangrijkste overwegingen van het bedrijf bij het selecteren van een persluchtpartner het identificeren van een betrouwbare, duurzame en energie-efficiënte persluchtoplossing om zijn straalactiviteiten van perslucht te voorzien.

Alphons de Beer, Commercieel Leider bij ROWI verklaarde: “Onze kennismaking met de producten van ELGi kwam via onze serviceprovider en ELGi’s channelpartner in Nederland, Promotech. De installatie vond plaats in 2022 en de betrouwbaarheid van het systeem was uitzonderlijk. Afgezien van routineonderhoud zijn wij geen compressorstoringen of problemen tegengekomen. Voor ons spreekt dit voor zich. De compressoren doen wat wij ervan verwachtten: betrouwbaar, efficiënt en met een voorbeeldige service van Promotech.”

Betrouwbaar en duurzaam gebruik van energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie is een hoeksteen van de activiteiten van ROWI en sluit nauw aan bij hun inzet voor duurzame bedrijfspraktijken. Het ELGi-warmteterugwinningssysteem dat in het persluchtsysteem is geïntegreerd, maakt gebruik van de restwarmte die door de compressoren wordt geproduceerd en stelt ROWI in staat om het vloerverwarmingssysteem te voeden en hun productiehallen te verwarmen. Bijgevolg heeft ROWI geen andere warmtebronnen gebruikt dan de restwarmte die door de compressoren wordt geproduceerd.

“Energieverbruik is voor ons een kritische overweging. In Nederland is het beheersen van het energieverbruik en de stroompiek die van het elektriciteitsnet wordt afgenomen cruciaal voor operationele efficiëntie en het vermijden van boetes van energiebedrijven”, voegde de Beer eraan toe. “Bij de keuze van compressoren hebben wij niet alleen de energie-efficiëntie geëvalueerd, maar ook de bijdrage aan meer duurzaamheid. De warmteterugwinningsmogelijkheden van ELGi stellen ons in staat om ons energieverbruik te optimaliseren en bij te dragen aan een milieuvriendelijkere bedrijfsvoering.”

Nils Blanchard, Regional Manager voor de Benelux en Frankrijk bij ELGi, benadrukte dat: “Bij ELGi richten we ons op het verleggen van de grenzen op het gebied van efficiëntie en betrouwbaarheid, waardoor de levenscycluskosten en de milieu-impact van de activiteiten van onze klanten worden geminimaliseerd. De EG-serie vertegenwoordigt een van de meest efficiënte oliegesmeerde compressorlijnen op de markt, op maat gemaakt om te voldoen aan de strenge eisen voor betrouwbaarheid en efficiëntie in verschillende industrieën en toepassingen. Door gebruik te maken van de HRS-functie kunnen klanten zoals ROWI profiteren van een hoog rendement op hun investering, onmiddellijke kostenbesparingen en, nog belangrijker, vermindering van de CO2 uitstoot, waardoor de netto CO2 voetafdruk van het bedrijf wordt verkleind.”

De ELGi EG-serie stelt nieuwe normen op het gebied van luchtcompressoren en biedt toonaangevende energie-efficiëntie en aanzienlijke kostenbesparingen in zowel bedrijf als onderhoud. De oliegesmeerde schroefcompressortechnologie van de EG-serie onderscheidt zich door een van de laagste olieoverdrachten in de branche van minder dan 1 ppm, wat zorgt voor een schonere, milieuvriendelijkere werking. ELGi versterkt de betrouwbaarheid van de units met een best-in-class garantieprogramma: 10 jaar garantie op ELGi’s airend zonder beperking op draaiuren, 5 jaar op de rest van de compressor, 3 jaar op de Variable Frequency Drive (VFD) en 1 jaar op elektrische en rubberen onderdelen.*

Bovendien zijn de units uit de EG-serie uitgerust met ELGi’s Neuron-besturingssysteem voor uitgebreide controle, monitoring en rapportage. De ELGi EG-serie is ontworpen om optimaal te presteren in omstandigheden tot 50 °C en drukversies tot 12,5 barg en vertegenwoordigt een goede mix van efficiëntie, betrouwbaarheid en technologische vooruitgang voor bedrijven die op zoek zijn naar een hoogwaardige luchtcompressoroplossing.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: