Kennisplatform voor Oost Nederland

Sacha Tanja penning voor museum More

Geplaatst op 15 oktober 2018

Op donderdag 11 oktober overhandigde Wim Pijbes de Sacha Tanja Penning 2018 aan Museum MORE. Het is de eerste keer dat een museum deze onderscheiding krijgt. “Museum MORE heeft het Nederlandse kunstlandschap verrijkt, al is het pas sinds 2015 open. Het heeft meerdere mijlpalen gevierd als succesvol museum en de uitstekende missie om de waardering voor Nederlandse realistische topkunst te bevorderen”, aldus Pijbes. “Met plezier constateert de jury bovendien dat de ambities van het museum verder reiken. Het presenteert ook tentoonstellingen van kunstenaars die enigszins in de vergetelheid waren geraakt, maar die het verdienen om door een nieuwe generatie kunstkijkers ontdekt te worden”. Namens Hans en Monique Melchers, initiatiefnemers van Museum MORE, nam Dominique Velda de onderscheiding in ontvangst.

De jury bestaat dit jaar uit Emily Ansenk (directeur Kunsthal Rotterdam), Suzanne Swarts (directeur Museum Voorlinden), Wim Pijbes (directeur Stichting Droom en Daad en oud-directeur Rijksmuseum Amsterdam) en de winnaar van afgelopen jaar, kunstenaar Koen Vermeule.

Sacha Tanja (1942-2004) was hoofdconservator en boegbeeld van de ING Collectie. Onder haar leiding groeide deze uit tot een van de belangrijkste bedrijfscollecties op het gebied van figuratieve kunst in Nederland. Ter herinnering aan haar nalatenschap wordt de Sacha Tanja Penning sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. De penning is een prijs ter promotie en stimulering van figuratieve kunst. Eerder ontvingen o.a. kunstenaars Matthijs Röling, Barend Blankert, Herman Gordijn en Philip Akkerman de onderscheiding. Aan de penning is een geldbedrag verbonden van €10.000 beschikbaar gesteld door ING. Met dit bedrag koopt Museum MORE een werk aan van kunstenaar Lara de Moor.

Museum MORE is een initiatief van Hans en Monique Melchers. In 2015 openden zij Museum MORE in Gorssel, gevolgd door de opening van een tweede museumlocatie in Kasteel Ruurlo in 2017. Gezamenlijk ontvingen de twee locaties afgelopen jaar 270.000 bezoekers.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: