Kennisplatform voor Oost Nederland

Samenwerking Nederland – Singapore op real time drinkwatermonitoring

Geplaatst op 31 maart 2022
Samenwerking Nederland - Singapore op real time drinkwatermonitoring

Demcon Optiqua en PUB, het nationale waterbedrijf van Singapore, hebben onlangs een contract afgesloten voor de verdere uitrol van EventLab in Singapore. EventLab is Optiqua’s complete oplossing voor real time drinkwatermonitoring. PUB en Demcon Optiqua hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt in de ontwikkeling van deze oplossing, gebaseerd op Optiqua’s optische sensortechnologie. De officiële start van de uitrol vond plaats in het Nederlands Paviljoen op de World Expo in Dubai, onder toeziend oog van de Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers.

Schoon drinkwater is een van de mondiale uitdagingen waarvoor technologische innovatie oplossingen kan bieden. Optiqua heeft een optische technologie ontwikkeld voor de real time monitoring van de kwaliteit van drinkwater. Hiermee is het mogelijk om snel op veranderingen van drinkwatersamenstelling te reageren. Sinds enige jaren wordt Optiqua ondersteund door technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon en is sinds vorig jaar onderdeel van de Demcon Group. Met ondersteuning van Demcon kan Optiqua de technologie verder uitbreiden en is het gereed voor de internationale uitrol van EventLab.

Complete oplossing

De kern van het EventLab-netwerk wordt gevormd door een gepatenteerde optische lab-on-chip-sensor met een generieke gevoeligheid voor veranderingen in de waterkwaliteit. Naast het netwerk van sensoren, bestaat het EventLab-systeem uit infrastructuur voor datatransmissie en data-analyse- en visualisatiesoftware. Hierbij analyseren data-algoritmen continu informatie van het sensornetwerk op abnormale veranderingen in de waterkwaliteit. Bij een event – een vervuiling of een andere wijziging in de samenstelling van het drinkwater – slaat de software alarm. Het drinkwaterbedrijf kan meteen in actie komen, bijvoorbeeld met nadere analyse van het drinkwater. Drinkwaterbedrijven uit Europa, China en het Midden-Oosten hebben ook al interesse in Optiqua’s oplossing voor het beheer van intelligente drinkwaternetwerken.

Samenwerking Demcon Optiqua-PUB

De ontwikkeling van EventLab is tot stand gekomen door de intensieve samenwerking met PUB uit Singapore, verklaart Jos-Willem Verhoef, managing director van Demcon Optiqua: “PUB heeft een vooruitstrevende visie op het gebied van real time bewaking van drinkwaterkwaliteit. Samen hebben wij de afgelopen jaren succesvol gewerkt aan de ontwikkeling van EventLab. Gezamenlijk hebben we aangetoond dat EventLab – in vergelijking met traditionele sensoren – een zeer breed scala aan verontreinigingen kan detecteren. De komende anderhalf jaar zetten we de laatste stap in de operationele uitrol van ons systeem, waarbij we met name de response-protocollen verder uitwerken.”

Internationale markt

Verhoef: “Dankzij het vertrouwen van PUB en Demcon zijn wij goed gepositioneerd om onze oplossing internationaal te verkopen. Demcon beschikt over productiecapaciteit voor onze systemen en brengt ervaring op internationale markten in. Vooral in opkomende economieën waar het drinkwatersysteem onder druk staat, is er veel belangstelling voor onze oplossing.”

De internationale belangstelling voor EventLab blijkt ook op de World Expo, die tot 31 maart plaatsvindt in Dubai. Op woensdag 23 maart was er een Water Dag, georganiseerd door NWP, het Netherlands Water Partnership, en PUB. De Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers woonde de Water Dag en de officiële start van de uitrol van EventLab bij.

Maatschappelijke impact

Voor Demcon is de drinkwatermarkt nieuw, meldt CEO Dennis Schipper. “Drinkwaterveiligheid wordt wereldwijd steeds belangrijker en dat heeft onze interesse. We zijn altijd op zoek naar nieuwe markten waar we maatschappelijke impact kunnen hebben met onze technologische expertise. Reden waarom we Optiqua al langer hebben ondersteund en vorig jaar onderdeel van onze groep hebben gemaakt. De wereldwijde belangstelling voor de technologie van Optiqua past ook goed bij onze internationale ambities. Het mooie is bovendien dat de componenten voor hun technologie worden gemaakt op de Universiteit Twente. Daar zijn wij ooit als spin-off gestart.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: