Kennisplatform voor Oost Nederland

Schipper Bosch officieel eigenaar van Zwitsalterrein

Geplaatst op 18 januari 2024
Schipper Bosch officieel eigenaar van Zwitsalterrein

Onlangs is Schipper Bosch de trotse eigenaar van het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Schipper Bosch was de inzender van het winnende plan ‘Zwitsal Buitenstad’ toen de gemeente Apeldoorn een tender voor het terrein uitschreef. Nu is, na 15 maanden hard werken, de uitwerkingsfase met de gemeente afgerond.

Ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch is in juni 2022 door de gemeente Apeldoorn geselecteerd als partner voor de herontwikkeling van het Zwitsalterrein. In een periode van 15 maanden is er gezamenlijk gewerkt aan het creëren van een Integrale Ontwikkelvisie voor deze unieke locatie. Dit hebben beide partijen gedaan in een projectgroep met diverse ontwerpers, architecten, adviseurs, huurders en belanghebbenden. Vandaag heeft de gemeente het Zwitsalterrein officieel overgedragen aan Schipper Bosch.

“We kijken ernaar uit om samen met de gemeente Apeldoorn, bestaande gebruikers en andere partijen aan de slag te gaan om het Zwitsalterrein te transformeren tot een levendige stadswijk. Een bijzondere plek waar mensen straks wonen, werken en recreëren”, aldus Bülent Yokus. Yokus is namens Schipper Bosch projectleider van Zwitsal Buitenstad, zoals het gebied vanaf nu heet.

Duurzame groei

De afgelopen tien jaar heeft het terrein een significante transitie doorgemaakt. Door de gemeente, diverse pioniers en de huidige huurders veranderde het terrein in een productieplaats tot een fijne plek om te ondernemen en te zijn. Dit proces wordt door Schipper Bosch de komende tijd voortgezet. Er wordt gestreefd naar een combinatie van behoud van industrieel erfgoed en duurzame groei. Daarbij wordt rekening gehouden met de huidige en toekomstige belangen van de stad, waaronder de bouw van woningen – passend binnen het gebiedsprofiel Kanaalzone uit de Omgevingsvisie. Deze woningen worden gemaakt van hout en worden gefaseerd toegevoegd aan het gebied.

Daarnaast wordt ingezet op het toepassen van nieuwe vormen van warmte- en energieoplossingen. Schipper Bosch heeft hier zowel bij woningen als gebieden veel ervaring mee, en beheert als eigenaar van Industriepark Kleefse Waard in Arnhem de kraamkamer voor nieuwe vormen van energie-opwek en -opslag. “Op Zwitsal gaan we deze positie combineren met de kennis en ervaring van de Apeldoornse bedrijven die zich bezighouden met energie en innovatie. Dat is voor ons een belangrijke doelstelling”, aldus Bart Schoonderbeek, directeur van Schipper Bosch.

Geslaagde samenwerking

Met de verkoop en de totstandkoming van de Integrale Ontwikkelvisie is Zwitsal Buitenstad nu al een voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking. Een samenwerking waarin de gemeente Apeldoorn en familiebedrijf Schipper Bosch ruim een jaar hebben gewerkt om de vastgestelde doelen van de gemeenteraad verder te brengen. “We zijn blij dat onze ambities voor dit prachtige stukje historisch erfgoed nu werkelijkheid gaan worden”, aldus Peter Messerschmidt, wethouder ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en cultuur.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: