Kennisplatform voor Oost Nederland

SDO Werkt werkt dankzij slimme productieprocessen

Geplaatst op 26 februari 2016
SDO Werkt

Slim en lean werken, dat maakt dat SDO Werkt ook echt werkt. Voor assemblage van uiteenlopende producten bewees het bedrijf van Adrie Flipsen en Dick Brons op meerdere terreinen voordeliger te zijn dan lage lonenlanden. Dit bereiken ze door de combinatie van slimme assemblageprocessen en gesubsidieerde uurtarieven.

SDO staat voor Sociaal Durven Ondernemen en dat wordt gedaan in vestigingen in Beek (Montferland) en Ede. Daar werken voor een belangrijk deel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door het productieproces op een slimme manier in te richten, kan dat veel efficiënter dan in sociale werkplaatsen.

Slim regelen
Dat slim regelen van het productieproces werkt, leren de cijfers. Een productielijn van drukkraantjes die van de sociale werkplaats overging vergde eerst 1000 m², waar twaalf mensen per dag 500 producten maakten. Nu werken op 100 m² acht mensen die dagelijks 1600 producten maken.

Door de participatiewet konden veel mensen tussen wal en schip vallen, dachten Dick Brons en Adrie Flipsen in 2011, voor de start van de onderneming. ‘Wij hadden ervaring met assemblage en wisten dat er vraag is voor het samenstellen van niet al te complexe producten.’ Ze besloten daarvoor een commercieel bedrijf op te zetten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Na gesprekken met diverse sociale werkvoorzieningen konden ze direct al twee klanten overnemen.

Tijdens een rondgang door de vestiging in Beek laat Dick Brons zien hoe de productieprocessen slim zijn ingericht waardoor mensen van verschillende niveaus er naar capaciteit kunnen functioneren.  ‘Het is voor hen ook teamwork, ze werken samen aan een goed resultaat. Als we zien dat iemand meer mogelijkheden in zich heeft dan geven we ook de kans om te groeien en brengen we ze naar een hoger plan.’

Assemblage plus
Tijdens het gesprek geven Dick Brons en Adrie Flipsen waarom ze een assemblage-plus bedrijf zijn. ‘SDO Werkt ontwerpt samen met toeleveranciers en klanten een totaalproces voor de complete keten. Hiermee kan SDO Werkt de klant zoveel mogelijk ontzorgen waardoor deze op haar beurt weer haar klanten beter van dienst kan zijn.’

Adrie en Dick leuk vinden leuk om te vermelden dat twee bedrijven die in de finale zaten van het tv-programma Nederland wordt Groen (SpeedComfort en Plant-e) hun productie hebben ondergebracht bij SDO Werkt. Deze producten passen goed in de maatschappelijk verantwoorde werkwijze van SDO Werkt.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: