Kennisplatform voor Oost Nederland

Sereen licht, verslavende passie en vindingrijk materiaal bij Tolg’Art

Geplaatst op 26 juni 2017
Sereen licht, verslavende passie en vindingrijk materiaal bij Tolg’Art

Sereen licht dat de kijker iets doet, een verslavende schilderpassie en wonderlijk materiaalgebruik. Zo is de nieuwe midzomer-expositie bij Tolg’Art enigszins te typeren. De opening zal zaterdag 24 juni plaatsvinden om 14.00 aan de Tolg’Aarde in Wierden. De kunstenaars Gerald Schuil, Tjeerd Landman en Ton de Vreede zijn erbij.

Drie totaal verschillende beeldende kunstenaars. Het enige gemeenschappelijke lijkt te zijn dat ze alle drie uit het noordoosten komen. Tjeerd Landman (Leeuwarden, 1959) doorliep de Leeuwarder kunstacademie en volgde nog lange jaren lessen van Friese meesters als Pieter Pander en Klaas We­remeus Buning. Het licht in zijn werk raakt je; schoorvoetend, zacht namiddaglicht dat iets met je doet. Rust, verstilling en ingetogenheid zijn de sleutels die toegang geven tot zijn landschappen. Doordacht is de verdeling van licht en donker ook bij het vastleggen van zijn modellen en stillevens. Dagelijkse herkenbare dingen krijgen sereniteit door toon en kleur.

Gerald Schuil (Groningen, 1956) is kind van het Groninger Hogeland. In Leeuwarden werd hij docent Beeldende Vakken en in Groningen haalde hij zijn eerstegraads onderwijsbevoegdheid. Enkele jaren was hij werkzaam als docent en werd directeur op 31-jarige leeftijd. Het schilderen raakte op de achtergrond. Voor de ontspanning pakte hij de kwasten weer op, maar dat liep uit op een verslavende passie. Sinds 2014 is schilderen zijn werk. Bij goed weer legt hij het landschap buiten vast met olieverf en paletmes. ’s Winters schildert hij binnen grote abstracte doeken met veldbloemen.

Ton de Vreede (Erica, 1958) komt uit Drenthe en woont in Groningen. Hij studeerde schilderen en grafiek, maar het werd ruimtelijke kunst. Experimenteren kan hij niet laten en vindingrijk materiaal­gebruik leidt tot creatieve explosies. Door diepgaand discussiëren met glas, steen en metaal ontstaan eigenzinnige beelden met grensverkennend materiaalgebruik. Ton de Vreede luistert aandachtig naar het verhaal uit zijn eigen fantasie en maakt daar een materiële vertaling van. Beeldtaal is nadrukkelijk bij hem aanwezig: mythologie, on-alledaagsheid en tijdloze thematiek stralen af van karren, boten en álles overbrugt de kloof tussen vormen van nu en overleveringen uit het verleden.

De expositie loopt tot en met 30 juli.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: