Kennisplatform voor Oost Nederland

Skedio Circuits klaar voor maatwerk op Internet of Things

Geplaatst op 8 maart 2016
Skedio Circuits in Duiven Things of Internet

Skedio Circuits in Duiven is klaar voor een kleine revolutie die het Internet of Things gaat veroorzaken. De Duivense producent van elektronica verwacht veel van het nieuwe netwerk, waarmee data voor weinig kosten overgebracht worden.

Veranderen
Het speelveld gaat razendsnel veranderen, verwacht Chris van den Heuvel van Skedio Circuits. Apparaten in het veld, in huis of waar dan ook die data via internet verzenden. Niet lomp, duur en energieverslindend, zoals nu met een gsm-verbinding, maar goedkoop en energiezuinig met Sigfox dat nu al functioneert, of Lora, het landelijk dekkende netwerk dat KPN aanlegt. ‘Dat neemt een hele grote vlucht, de grote fabrikanten zijn er al volop mee bezig’, weet Van den Heuvel, die verwacht dat het aantal netwerken ook snel gaat oplopen. Skedio ontwikkelt modules die daarvoor direct toepasbaar zijn. ‘De hele sensorkant kunnen wij maken.’ Het meten van bloeddruk of hartslag, noemt hij als voorbeeld. Maar ook beveiliging van vakantiehuisjes, de waterhoogte bij een sluis, beweging detecteren op een boot in de jachthaven of vocht of voedingsstoffen meten in de teelaarde bij een kweker.

Voorbeelden
Van den Heuvel laat voorbeelden zien van toepassingen die klaar zijn om ook met dat nieuwe netwerk gebruikt te kunnen worden. Zoals een miniem stukje elektronica dat onder de huid van een koe kan worden aangebracht om beweging en temperatuur te meten. Voor vuilcontainers maakt het bedrijf al besturingselektronica met internetconnectiviteit, waarmee de toegang wordt geregeld en beheerders informatie geeft over de vulling van de containers.

Signaleringssysteem
In 1990 werd de basis van Skedio gelegd, toen de computer nog nauwelijks een rol speelde bij het ontwerpen van elektronische circuits op printplaatjes. Uit die begintijd is het signaleringssysteem met sensoren, dat alarmeert als bewegingen erop wijzen dat de bevalling bij een paard begint. Aanvankelijk ging dat draadloos naar een ontvanger, later naar de mobiele telefoon. Dit systeem maken Van den Heuvel en collega Jan Keijzer nog steeds in eigen huis, waar ze de beschikking hebben over alle apparatuur voor het maken van prototypes en kleine series.

Maatwerktoepassingen
De grootste verandering in de afgelopen 25 jaar was de toepassing van microcontrollers die op een printplaatje tot veel meer in staat zijn dan de Commodore 64 uit de eerste generatie computers. Voor veel uiteenlopende sectoren bedenkt en maakt Skedio maatwerktoepassingen, van de agrarische branche en beveiliging tot vuilverwerking, de maakindustrie en de medische sector. Van den Heuvel : ‘Je kunt veel oplossen, als je de klant maar begrijpt.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: