Kennisplatform voor Oost Nederland

Skills The Finals telt dit jaar dertig finalisten van ROC van Twente

Geplaatst op 7 maart 2018

Tijdens Skills The Finals 2018 doen dertig studenten[1] van ROC van Twente een greep naar de titel van ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam’. Het grootste beroepen-event van Nederland wordt 15 maart tot en met 17 maart 2018 georganiseerd in Overijssel. In ROC-locatie de Gieterij te Hengelo vinden twaalf vakwedstrijden plaats, waaronder Metselaar, CNC draaier- en frezer, Automotive en Managementassistent. De vakwedstrijd Restauratietimmerman vindt plaats bij RIBO in Hengelo. Finalisten die deelnemen aan een internationale wedstrijd maken kans op een plek in het nationale Team Nederland, waarvan ROC van Twente al meerdere jaren hofleverancier is.

Twents vakmanschap in de spotlight
Dertig studenten van ROC van Twente doen dit jaar mee in 23 verschillende disciplines. Marieke Velthuis  maakte vorig jaar al haar debuut in de categorie Schoonheidsspecialist. Tijdens de informatieavond aan de Wierdensestraat in Almelo vertelt ze de huidige finalisten hoe ze het ervaren heeft. “Iedereen is heel gepassioneerd bezig met zijn of haar vak. Dat is zo leuk om te zien.”. Naast de unieke ervaring, heeft deelname aan Skills The Finals ook een positief effect gehad op haar kansen in de arbeidsmarkt. “Na Skills vorig jaar ben ik door drie bedrijven benaderd. Ik kan na mijn studie dus zo aan het werk.”, vertelt Marieke.

Skills The Finals & diverse doe- en demoactiviteiten bij ROC van Twente
Tijdens Skills The Finals is de Gieterij alle drie de dagen geopend voor bezoekers. Naast de vakwedstrijden zijn er meerdere doe- en demoactiviteiten waaraan je als bezoeker kunt deelnemen. Studenten van onze opleidingen Elektrotechniek en Mechatronica leren vmbo-scholieren en bezoekers een drone te bouwen, om ze vervolgens in een vliegkooi te testen. Tevens is er een viertal voetbalrobots waartegen ze het kunnen opnemen en met een VR-bril leert men de perfecte lasnaad te maken. Tijdens de vakwedstrijden vertellen voormalig Team NL-leden uit Twente de toeschouwers meer over hun discipline en ervaringen als deelnemer. Sommigen fungeren dit jaar zelfs als officieel jurylid. Als onderdeel van het Nederlands team reisden veel van hen af naar onder andere Abu Dhabi en São Paulo. De Gieterij verwelkomt bezoekers voor Skills The Finals op donderdag en vrijdag tussen 10:00 en 16:00 uur en op zaterdag tussen 10:00 en 15:00 uur. Zowel klassen als individuen dienen zich vooraf aan te melden via skillsthefinals.nl.

Skills The Finals in Zwolle
De overige wedstrijden vinden plaats in de IJsselhallen in Zwolle en op leslocaties van het Deltion College en Groene Welle, hier doen zestien ROC van Twente studenten mee. In de IJsselhallen is een groot randprogramma opgezet, speciaal voor het voortgezet onderwijs. Geïnspireerde bezoekers en leerlingen uit heel Nederland kunnen zichzelf met doe-activiteiten en challenges binnen diverse vakgebieden uitdagen, in het kader van het beroepskeuzeproces. Tevens is er studie-, beroepen- en wedstrijdinformatie te vinden en geven bedrijven productdemonstraties. Ook voor docenten worden er verschillende workshops aangeboden.

WorldSkills Netherlands
WorldSkills Netherlands zet zich in ter promotie van het vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Hiervoor werkt ze samen met partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven. WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. ROC van Twente docent Natasja Bosvelt is al jaren succesvol teamleader van Team Nederland en zal september 2018 met Team NL meereizen naar EuroSkills in Budapest.

Twentse sponsoren
De vakwedstrijden in Hengelo worden gesponsord door verschillende Twentse bedrijven. De techniekwedstrijden worden mede mogelijk gemaakt door Bauhuis Industrial Partner, DEMCON, Hollander Techniek, NORMA Group, Stork, Switch IT Solutions, Voortman Steel Group en Thales. De bouwwedstrijden worden mede mogelijk gemaakt door Dura Vermeer, Plegt-Vos en Ter Steege Bouw Vastgoed.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: