Kennisplatform voor Oost Nederland

‘Smart’ Achterhoek maakt Haagse steun los bij Lentediner

Geplaatst op 20 mei 2016
Lentediner 2016 2e Kamerlid Mona Keijzer wethouder Jos Hoenderboom

Maar liefst 23 Tweede Kamerleden kwamen op 18 mei naar perscentrum Nieuwspoort voor de vijfde editie van het Achterhoeks Lentediner. Dit is een jaarlijks, belangrijk lobbymoment waarop de Achterhoek het Rijk actief betrekt bij en steun vraagt voor regionale opgaven en uitdagingen. Zo’n vijftig Achterhoekse (overheids)bestuurders kijken terug op een geslaagde avond met veel belangstelling van politiek Den Haag.

Steun voor nieuwe opleidingen
Na een kort gesprek met Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje en gedeputeerde Bea Schouten over de samenwerking tussen de provincie en de Achterhoek, gaven drie pitchers een toelichting op de thema’s werken, wonen en bereikbaarheid van de Uitvoeringsagenda2.0 Achterhoek 2020. Met deze agenda wil de Achterhoek een economisch sterke, aantrekkelijke en goed bereikbare regio blijven. Dit wil ze doen door een flinke impuls te geven aan de ontwikkeling van Smart Industry en ‘Smart Werken’. Aan tafel zaten Tweede Kamerleden Stientje van Veldhoven (D66), Han ten Broeke (VVD) en Attje Kuiken (PvdA). De Kamerleden zegden toe zich te willen inspannen om regels te versoepelen die nu nog forse belemmeringen opwerpen voor het snel starten met de broodnodige opleidingen Middenkader en Associate degree Smart Industry. Ook benadrukte Han ten Broeke het succes van de lobby met Den Haag toen hij sprak over de werkzaamheden aan de N18 tussen Varsseveld en Enschede. “Eindelijk wordt er aan de N18 gewerkt. Ik ben er trots op dat we dat project in een versnelling hebben geholpen.” Tijdens de daarop volgende, constructieve tafelgesprekken met onderwerpen als onderwijs & arbeidsmarkt, de zorgsector, sloop, energietransitie en grensoverschrijdend werken zegden diverse Kamerleden toe de Achterhoekse issues te zullen agenderen.

Energie
Foppe Atema, voorzitter Achterhoek2020, blikte aan het eind van de avond terug: “Het is goed om te zien dat er zoveel mensen aanwezig en betrokken zijn. Er zit veel energie in de samenwerking. Ik hoop dat die ‘geproefd’ is aan de tafels.” Ook Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst, sprak van een succesvolle avond. “Ik heb veel complimenten ontvangen van verschillende Kamerleden. We hebben onszelf goed op de kaart gezet en duidelijk geformuleerd wat we van hen verwachten. Daarbij hebben we laten zien dat we een zelfbewuste regio zijn die werkt aan het innovatief houden van de Achterhoek”, aldus mevrouw Besselink.  Het Lentediner werd georganiseerd door Regio Achterhoek in samenwerking met enkele gemeenten. Strandlodge Winterswijk en Villa Ruimzicht verzorgden het diner.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: