Kennisplatform voor Oost Nederland

Smeding eerste gouden groothandel

Geplaatst op 16 maart 2016
Smeding filiaal sfeerbeeld

Smeding Groenten en Fruit is gecertificeerd op het gouden niveau van de Barometer Duurzame Groenten & Fruit. Hiermee is Smeding de eerste groothandel in groenten en fruit met dit certificaat.

De Barometer Duurzame Groenten & Fruit is een onafhankelijk en officieel keurmerk waarmee een groothandel aantoont dat het assortiment aardappelen, groenten en fruit (AGF) én de bedrijfsvoering duurzamer dan gangbaar zijn. Voor certificering moet een bedrijf voldoen aan verplichte eisen en een minimaal aantal punten behalen via keuzemaatregelen.

Paul Kingma, directeur Inkoop van Smeding: “De Barometer kent een systeem van oplopende certificatie op de niveaus brons, zilver en goud, waarbij het gouden niveau gelijk staat aan Milieukeur-certificering. Wij hebben bewust gekozen voor dit hoogste niveau. We zijn geen borstkloppers, maar als we ergens voor gaan dan doen we het meteen goed. Met de certificering geven wij concrete invulling aan ons streven naar duurzamer werken, een belangrijke pijler in onze missie.”

Duurzame inkoop
De certificering hield onder andere in dat Smeding tenminste 12% gecertificeerd duurzaam inkoopt. Kingma: “Wij zitten nu al op 15% en willen volgend jaar naar tenminste 18%. Daarmee willen we een olievlek-effect creëren, doordat we ook onze toeleveranciers meenemen in onze verduurzaming.”

Restant naar Voedselbank
Voor certificering voor de Barometer moet een groothandel – naast de verplichte eisen – ook een minimaal aantal punten aan keuzemaatregelen behalen. In die keuzemaatregelen heeft Smeding zich vooral gericht op het tegengaan van voedselverspilling en op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Met de Voedselbank hebben we een overeenkomst waardoor we inmiddels vier keer per week onze restanten aan hen leveren”, vertelt Kingma. “En we hebben een contract met het tomatenteeltbedrijf van Empatec, waar uitsluitend mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Wij nemen al hun producten af. Daarnaast werken we samen met kwekerij Osdorp, qua opzet een vergelijkbaar teeltbedrijf.”

Trots en blij
“Wij zijn trots op dit certificaat en blij met SMK, de ontwikkelaar en beheerder van het certificatieschema”, zegt Kingma. “Milieukeur en de Barometer Duurzame Groenten & Fruit zijn controleerbare en onafhankelijke keurmerken, die de gehele sector kunnen verduurzamen. Als onze werkwijze gangbaar wordt, betekent dit dat de sector weer een stuk duurzamer werkt. En wij zijn dan als het goed is samen met SMK alweer de lat hoger aan het leggen.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: