Kennisplatform voor Oost Nederland

Winst voor klanten behalen

Geplaatst op 17 november 2020
Stanstechniek Gaanderen

De complexiteit van de vraagstukken die Stanstechniek Gaanderen krijgt is groot en voor veel projecten uniek. Het bedrijf is een kenniscentrum, ontwikkelaar en producent in één. De Achterhoekse speler in de metaalindustrie creëert meer klantwaarde door het maximale uit iedere opdracht te halen, kansrijk technologische ontwikkelingen te omarmen en te kijken naar hoe de markt zich beweegt. Dit heeft geleid tot innovatieve productontwikkeling.  

Stanstechniek Gaanderen is sterk in metaal. Het bedrijf ontwerpt, maakt prototypes, vervaardigt gereedschappen en beheerst alle vervaardigingstechnieken om plaatmateriaal te kunnen verwerken. Van ponsnibbelen, lasersnijden, kanten en persen tot lassen en assembleren. Of het gaat om enkelstuks voor onderdelen, eindproducten of samengestelde producten en massafabricage, Stanstechniek Gaanderen doet alles in eigen beheer. Het heeft alles in huis om complexe vraagstukken en vernieuwende oplossingen tegen een zo laag mogelijke kostprijs en efficiënt te bedenken en te produceren. Voortdurend investeert het in nieuwe machines en moderne gereedschappen om snel en flexibel in te kunnen blijven spelen op de vraag van OEM’ers en om voorop te blijven lopen.

Kennispartner
De opgebouwde kennis van techniek en materialen rond de ontwikkeling van gereedschappen zet het bedrijf ook in voor plaatwerkoplossingen. “Met 3D-modellen kunnen we op het gebied van gereedschapsbouw veel berekenen”, zegt directeur Jurgen van Loon. “Onze engineers werken bovendien nauw samen met de ervaren vakmannen in de werkplaats. We zitten vaak in de eerste fase bij de klant als het ontwerp nog in ontwikkeling is. Vanuit onze kennisrol denken we ook met klanten voor plaatwerk mee over productinnovaties, materialen, de maakbaarheid, een zo laag mogelijke kostprijs en efficiënt produceren. Daarbij werken we vanuit de verwachtingen en ideeën van klanten en kijken we naar de functie van een product. Doordat we de hele keten op hoog niveau beheersen, investeren we veel in onze mensen en werken we met technische medewerkers op elk gebied, van hoogopgeleide engineers tot medewerkers voor de assemblage en verpakking.”

Modulaire productontwikkeling
De klanten van Stanstechniek Gaanderen willen hoogwaardige producten, een betaalbare oplossing voor hun probleem en graag snel. Dat is een uitdaging die het bedrijf graag aangaat. Jurgen van Loon: “Vaak hebben klanten al een ontwerp, waarbij een bepaald onderdeel nieuw of experimenteel is. Wij hebben ons afgevraagd of we een concept konden bedenken voor maatwerkontwikkeling, voor oplages van vaak enkele honderden stuks. Daarbij willen we tijd en kosten zo laag mogelijk houden en toch flexibiliteit bieden om een wijziging snel en kosteneffectief toe te voegen.” Dit heeft geleid tot een modulair systeem voor productontwikkeling. Op basis van data en relaties tussen onderdelen ontstaat een ontwerp, waarbij Stanstechniek Gaanderen de klant snel een analyse van varianten kan bieden en het ontwerp kan optimaliseren. “Het systeem rekent alles door. Grote voordelen zijn dat je materiaal functioneel kunt inzetten, direct inzicht hebt in kosten, de keten versneld kunt uitvoeren en zo meerwaarde kunt creëren voor opdrachtgevers. Bovendien hoef je met het parametrisch ontwerpproces niet steeds helemaal opnieuw te engineeren als er iets wordt gewijzigd. Het model beweegt mee in het ontwerpproces dus latere aanpassingen zijn veel eenvoudiger. Zo hebben we de productie nog beter onder controle en verlagen we de kosten. Ik geloof echt dat we met parametrisch ontwerpen het verschil kunnen maken in de markt.”

Iedereen heeft er baat bij
Een ander groot voordeel van de configurator is dat Stanstechniek Gaanderen het resultaat met de nodige aanpassingen gemakkelijk kan gebruiken voor andere toepassingen. “Je denkt alleen na over het integreren van de juiste functies. We passen het onder andere al toe voor het optimaal gebruiken van zonnepanelen, voor geveldragers in de bouw, voor een geautomatiseerd magazijn en een verpakkingsmachine. Het is in elke branche toe te passen waar je te maken hebt met verschillende omstandigheden, complexe vormen en maatwerk. Natuurlijk moeten opdrachtgevers investeren in het opzetten van een modulair systeem en het kost in eerste instantie veel werk, maar in de toekomst plukt iedereen daar de vruchten van. Het systeem rendeert langer en is in gebruik goedkoper dan traditionele productontwikkeling. Je kunt sneller een ontwerp maken, ontwikkelen, aanpassen en leveren én je kunt efficiënt produceren. Bovendien maken we de functie van engineer aantrekkelijker door routinematige werkzaamheden te automatiseren. Hierdoor is meer tijd voor integrale afstelling, planverbetering, kostenverlaging, dus het creëren van echte meerwaarde. En daar heeft iedereen baat bij!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: