Kennisplatform voor Oost Nederland

Startup Fest Europe officieel van start

Geplaatst op 20 mei 2016
Constantijn van Oranje opent Startup Fest week met gongslag’

“Het is mooi om in dit historische gebouw aandacht te vragen voor startups”, aldus Constantijn van Oranje. Als voorzitter van Startup Fest Europe initieerde hij een week vol evenementen in het hele land waar verschillende partijen bij elkaar worden gebracht. “We proberen alle fasen van het ondernemen te belichten – van begin tot eind. Bij CoderDojo’s op verschillende plekken in het land worden basisschoolkinderen enthousiast gemaakt over programmeren. Bij onze CEO Session zoeken juist grote bedrijven de samenwerking met nieuwe startups. Hopelijk zien we over 5 jaar een van de startups terug als ze hier hun beursgang maken.”

Startup Fest Europe bestaat uit meer dan dertig evenementen in 16 steden waar startups worden geholpen aan financiering, talent en deals. Het grootste deel ervan bestaat uit Europese startups die op een van die dagen hun droom-investeerder uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China tegen het kunnen lopen. Startup Fest neemt internationale Venture Capitalists mee op een tour door het land zodat ze in contact komen met de meest veelbelovende startups. Dit weekend beginnen de eerste hackathons in onder meer Nijmegen, Leiden en Groningen.

“Het is echt magisch om te zien wat Startup Fest los maakt”, zegt mede-organisator Jim Stolze. “In Wageningen bijvoorbeeld, nog nooit zijn er zo veel investeerders uit de Food / Agri industrie op één plek in Nederland geweest. Hetzelfde kan ik zeggen over het Energy Fest in Amsterdam Noord. Vijftig investeerders gaan op zoek naar nieuwe bedrijven in de energie-sector, met name de big-data startups liggen daar onder het vergrootglas.”

Elevator Pitch
Startup Fest Europe is een officieel evenement in het kader van het Europees Voorzitterschap. Het is volgens de organisatie de perfecte manier om te laten zien aan de hele wereld dat Nederland een perfecte uitvalsbasis is om te ondernemen. Daarom wordt op dinsdag een speciale campagne in “Virtual Reality” gepresenteerd: de VR Elevator. Het concept is bedacht door het prijswinnende bureau 72andSunny en neemt de bezoeker mee op een virtuele tour door Nederland. Aan de hand van startups wordt getoond hoe innovatie onze levens op een positieve manier beïnvloedt. MediaMonks heeft de 360 graden films in eigen huis geproduceerd in samenwerking met Samsung.

Match Making App
Niet alleen op de dertigtal evenementen worden startups op hun wenken bediend, er wordt dit weekend ook een ‘dating app’ gelanceerd. “Het idee erachter is dat startups kunnen aangeven waar ze naar op zoek zijn en dan op een Tinder-achtige manier in contact kunnen komen met nieuwe klanten, programmeurs en investeerders.” Meer dan 1000 startups schreven zich al in.

Code Fest
Startup Fest Europe richt zich niet alleen op ondernemers maar ook op jongeren. Zo vindt in Utrecht de Europese editie van Campus Party plaats waar zo’n 5000 studenten met elkaar programmeer-challenges aan gaan. Daarnaast worden door het hele land zogenaamde coder-dojo’s georganiseerd.  “Dat is een samenwerking met Ziggo”, aldus Stolze. “We hebben een gezamenlijke missie dat we kinderen op zo jong mogelijke leeftijd in aanraking te brengen met techniek en programmeren. Dat zijn de vaardigheden om ook in de toekomst technologische innovaties mogelijk te maken.”

CEO session
Op dinsdagmiddag organiseren Deloitte, Rabobank en Shell een gezamenlijke CEO-sessie waar leiders van grote bredrijven worden gekoppeld aan disruptieve staturps om met elkaar te praten over de toekomst van organisaties en wat dit betekent voor leiderschap.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: