Kennisplatform voor Oost Nederland

Structurele personeelstekorten Overijssel en Gelderland Noord vragen om creatieve oplossingen

Geplaatst op 9 november 2022
De spanning op de arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord is op recordhoogte

De spanning op de arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord is op recordhoogte. Dat blijkt uit de nieuwste UWV-publicaties van Regio in Beeld, die voor alle 35 arbeidsmarktregio’s zijn verschenen. Deze personeelstekorten doen zich voor in alle beroepsgroepen. Het aantal openstaande vacatures in de drie regio’s steeg dan ook tot 42.500 aan het eind van het tweede kwartaal van 2022. Tegelijk daalde het aantal WW-uitkeringen. Een deel van deze krapte is structureel. Dat vraagt wat van alle arbeidsmarktpartijen.

Saskia Grit, UWV arbeidsmarktadviseur en auteur van Regio in Beeld Stedendriehoek en Noordwest Veluwe:“Ondanks de huidige onzekerheden verwachten we dat veel werkgevers in Overijssel en Gelderland Noord met personeelstekorten blijven kampen. Dat komt onder andere door de vergrijzing. Maar liefst 10% van de werknemers in de regio is 60 jaar of ouder; dit zijn ruim 82 duizend mensen. Veel van hen gaan de komende jaren met pensioen. In sectoren als zorg en onderwijs is dit percentage nog groter. Samen met alle arbeidsmarktpartners kunnen we de tekorten verkleinen. Bijvoorbeeld door als werkgever en werkzoekende breder te zoeken naar kandidaten en vacatures, belemmeringen weg te halen en te zorgen dat mensen werkend het vak kunnen leren.”

Personeelstekorten in alle beroepsgroepen

De jaarlijkse publicatie Regio in Beeld geeft inzicht in wat er speelt op de arbeidsmarkt in de 35 arbeidsmarktregio’s. Halverwege 2022 is de arbeidsmarkt zeer krap in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Werkgevers komen moeilijk aan personeel en veel werkzoekenden hebben een goede kans op werk. Tegenover de 42.500 openstaande vacatures vinden werkgevers zo’n 7.800 mensen die kortdurend een WW-uitkering ontvangen; gemiddeld slechts 0,2 per vacature . De tekorten doen zich voor in alle beroepsgroepen. Om welke specifieke beroepen het gaat is te vinden in de 35 regionale overzichten van Kansrijke beroepen, die UWV ook vandaag uitbracht.

Veel tekorten blijven bestaan

Door de oorlog in Oekraïne, inflatie en de snel gestegen energieprijzen is het onzeker hoe de economie en arbeidsmarkt zich gaan ontwikkelen. Naar verwachting vlakt de banengroei in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord af, en daalt het aantal vacatures in 2023. Dit betekent echter niet dat de personeelstekorten verdwijnen. Een groot deel van de krapte houdt de komende jaren aan door de vergrijzing, ontgroening, technologische ontwikkelingen, energietransitie en de grote bouwopgave. Hierdoor blijft er onder andere veel vraag naar technische en ICT-beroepen.

Oplossingen vragen creativiteit

Eén van de oplossingen voor de personeelstekorten is dat meer mensen duurzaam aan het werk komen. Ondanks de krapte zijn er namelijk nog steeds mensen die moeilijk werk kunnen vinden, terwijl ze dat wel graag zouden willen. Bijvoorbeeld omdat hun ervaring, opleiding of arbeidsfitheid niet aansluit bij wat er gevraagd wordt door werkgevers. Dit vraagt creativiteit en flexibiliteit van werkgevers, werkzoekenden en alle andere arbeidsmarktpartijen. Bijvoorbeeld door te kijken naar vaardigheden en competenties, in plaats van diploma’s en werkervaring. Ook scholing kan hierbij helpen, al dan niet door werken en leren te combineren. De regionale Leerwerkloketten adviseren iedereen die

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: