Kennisplatform voor Oost Nederland

Student ROC van Twente is Nederlands kampioen ‘Restauratiemedewerker’

Geplaatst op 10 maart 2017
Prijswinnaars_NK restauratie

Zeven studenten van diverse mbo-instellingen namen 8 en 9 maart jl. deel aan de nationale finale ‘Restauratiemedewerker’ van de Skills Heroes vakwedstrijden. Na twee spannende en lange dagen kon de jury bekend maken dat student Kevin Achterhuis van ROC van Twente de eerste plek heeft behaald met maar liefst 562 punten. Dat is een zeer goede score! De tweede plaats ging naar Bart Leeflang van Scalda en Theo de Groot van het Hout en Meubileringscollege werd derde. Gefeliciteerd!

Dagelijkse praktijk
Op de locatie aan de Haarweg in Hengelo gingen de jongens fanatiek aan de slag na het startschot van Dhr. Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad. In totaal waren er vier verschillende restauratie-opdrachten (kerkraam, trap, schuifraam en kerkbank) die bij loting zijn verdeeld. In de alledaagse restauratiepraktijk weet je namelijk ook niet wat je tegenkomt. De echte restauratietimmerman beschikt over bijzondere eigenschappen waardoor hij om kan gaan met deze wisselende omstandigheden. Hij heeft een brede kennis, is heel vaardig en beschikt over een goed improvisatievermogen waardoor hij zeer divers restauratiewerk heel nauwkeurig kan uitvoeren. Voor de opdrachten werd gebruik gemaakt van historische materialen uit het depot van het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht. Het werk van de deelnemende studenten is beoordeeld door experts uit het onderwijs en bedrijfsleven.

Vakmanschap
ROC van Twente voelt zich zeer vereerd dat de finale van Restauratiemedewerker in Hengelo kon plaatsvinden. Het betekent een stimulans voor excellentie in vakmanschap. Meer dan 6.000 mbo’ers zijn de afgelopen maanden bij Skills Heroes-vakwedstrijden al de competitie met elkaar aangegaan in 50 verschillende vakrichtingen, waaronder restauratie. In totaal gaan 400 mbo-talenten op voor de finales op enkele ROC-locaties  (waaronder het NK ‘Draaien, Frezen en Lassen’ op de locatie Gieterij in Hengelo) en tijdens ‘Skills The Finals’ in RAI Amsterdam van 16 t/m 18 maart.

WK
Meedoen aan de vakwedstrijden betekent voor de kandidaten dat zij een bijzondere leerervaring krijgen die goed is voor de vakmanschapsontwikkeling en de persoonlijke vorming. De winnaar van de finale krijgt de kans zich te selecteren voor het WK voor beroepen dat in oktober 2017 in Abu Dhabi plaatsvindt. Helaas is het vak ‘restauratiemedewerker’ (nog) geen onderdeel op het WK.

Excelleren
De Skills Heroes vakwedstrijden worden georganiseerd om excellentie in vakmanschap te bevorderen. Dit past binnen het beleid van het ministerie van OCW om talentontwikkeling, excellentie en skills in het mbo te stimuleren. Jonge vakprofessionals zijn het fundament van werkend Nederland. Hun vakmanschap is onmisbaar voor onze samenleving. Vakwedstrijden stimuleren aankomend talent en vakmanschap, promoten de branche, het beroepsonderwijs én geven studenten de mogelijkheid te excelleren.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: