Kennisplatform voor Oost Nederland

Tastbare schilderijen in Villa Mondriaan: hoe kleuren voelen en klinken

Geplaatst op 8 april 2024
Tastbare schilderijen in Villa Mondriaan: hoe kleuren voelen en klinken

Villa Mondriaan is een museum voor iedereen en voegt de daad bij het woord. Voor veel mensen met een visuele beperking is individueel museumbezoek een uitdagende aangelegenheid. Hoe kom je bijvoorbeeld van je huis bij de trein en van de trein bij het museum? Wat in het museum mag je voelen en welke tekst kun je horen? Deze en meer ervaringen werden in 2022 door de doelgroep neergelegd bij het museum. Dit was het startschot voor een nieuwe manier van denken. In La vibration des couleurs biedt het museum daarom vanaf het heden ook gesproken teksten en verhalen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om het kleurrijke luminisme te voelen en horen via een speciaal gemaakt muziekstuk. 

visuele beperking

Door te luisteren naar en te leren van de doelgroep, deed het museum verschillende aanpassingen die het museumbezoek leuker maken voor mensen met een visuele beperking. Deze aanpassingen prikkelen meerdere zintuigen en vormen daardoor een belangrijke stap richting een toegankelijke museumervaring. Om alle ideeën goed uit te werken zijn verschillende samenwerkingen aangegaan, waaronder met Mikxs, het Oogcafé Winterswijk en de Gemeente Winterswijk. Deze samenwerkingen hebben geleid tot waardevolle inzichten en praktische tips. Zo zijn er door de gemeente speciale geleidelijnen aangelegd in Mondriaanmotief en krijgen rondleiders een cursus verzorgd door Mickxs.

Naast deze praktische aanpassingen heeft het museum extra initiatieven genomen. Met steun van het Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds worden voelreliëfs geproduceerd. In de combinatie met een audiodescriptietour wordt het ook voor blinden en slechtzienden mogelijk om kunst op te ervaren. Tot slot liet Kunst- en Cultuurcentrum Boogiewoogie een muziekstuk ontwikkelen bij de tentoonstelling. Deze compositie van Stéphanie Collin geeft een vertaling aan de kleurrijke, luministische werken. Door samen te werken met diverse instellingen en toegankelijkheidsinitiatieven te implementeren, streven we ernaar om drempels weg te nemen en kunst toegankelijk te maken voor iedereen. De inspanningen beperken zich niet enkel tot deze tentoonstelling; het museum is vastbesloten dit streven voort te zetten in toekomstige exposities.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: