Kennisplatform voor Oost Nederland

TCPM: ‘Intelligente systemen bieden opdrachtgevers nieuwe mogelijkheden’

Geplaatst op 30 december 2022
TCPM: ‘Intelligente systemen bieden opdrachtgevers nieuwe mogelijkheden’

Al ruim 30 jaar levert TCPM complete en integrale oplossingen voor industriële opdrachtgevers, waarbij de focus ligt op engineering, projectmanagement en industriële veiligheid. Daarbij is industriële automatisering het afgelopen decennium zonder meer leading geworden in de projecten.

Momenteel telt dit fullservice ingenieursbureau zo’n 200 medewerkers verspreid over 5 kantoren in Nederland. “In een snel veranderende markt beantwoorden we complexe vraagstukken, waarborgen we de veiligheid en automatiseren we uitdagende processen”, zegt Erik van de Vrugt, technisch directeur bij TCPM. “Zo helpen we onze opdrachtgevers in technische omgevingen verder met complete en integrale oplossingen.”

Synergie
Industriële automatisering (IA) maakt al sinds de oprichting van het bedrijf deel uit van de dienstverlening van TCPM. “We ontwikkelen besturing voor machines, processen en apparaten. De huidige intelligente systemen bieden opdrachtgevers nieuwe mogelijkheden”, aldus Jan Wolthuis, competentie center leider Industriële Automatisering. “Onze toegevoegde waarde in IA-projecten ligt in de synergie tussen expertises en competentiecentra rond bijvoorbeeld IA en industriële veiligheid die we in huis hebben. Het proces om te komen tot automatisering, is daarbij belangrijker dan het gebruikte systeem. We zijn overigens goed thuis in bekende en minder bekende applicaties.”

Breed werkterrein
Om in steeds nieuwe omgevingen gestructureerd projectmatig te kunnen werken, hanteert TCPM het Framework. Deze eigen werkmethodiek bestaat onder meer uit bestaande tools als PRINCE II en Design for Six Sigma, aangevuld met het V-model. Het werkterrein is breed en loopt van (wind)energie, procesindustrie, aerospace, defensie, scheepsbouw, automotive, agri en attractiebouw, naar industriële installaties en machinebouw voor food en semicon. “Momenteel zijn we bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van de volledige besturing van een waterstofaangedreven schip voor Havenbedrijf Amsterdam. En eerder hebben we voor de aandrijving van een grote attractie voor Enerpac alle veiligheidsdocumenten opgeleverd en de automatisering gerealiseerd, inclusief verificatie en validatie”, vertelt Wolthuis. Een ander mooi project is het moderniseren van de machine voor papieren luiers en handdoekjes voor Essity. “Hiervoor hebben we de software aangepast en uitgebreid, compleet met inbedrijfstelling.”

Juiste specificaties
Het competentie center Industriële Automatisering binnen TCPM telt momenteel circa 25 engineers. Zij zijn actief in turn-key projecten of ondersteunen opdrachtgevers bij de besturing van hun machines: van ideevorming, requirements en engineering tot commissioning of inbedrijfstelling en de selectie van componenten. “Veel bedrijven vinden het lastig om de eisen voor het bouwen van een product, machine of productielijn goed vast te leggen. Dat vergt de juiste specificatie op het juiste moment, die verifieerbaar en valideerbaar moet zijn – een van onze specialismen, samen met het in bedrijf stellen en opstarten van geautomatiseerde lijnen”, aldus Wolthuis, die afsluit met een echt IA-hoogstandje bij Beelen Techniek in Katwijk (bij Cuijk): “Dit verspaningsbedrijf wil tien CNC-machines 24/7 volledig autonoom laten draaien. Inclusief robots voor het wisselen van producten en gereedschappen plus aanvoer en afvoer door automatisch geleide voertuigen (agv’s). Mooi om daar een bijdrage aan te leveren!”

www.tcpm.nl

www.tcpm.nl/engineering/industriele-automatisering-en-vision

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: