Kennisplatform voor Oost Nederland

TCPM: We groeien met de industrie mee

Geplaatst op 11 april 2017
TCPM

TCPM startte in 1990 in Apeldoorn, toen nog onder de naam TC Project Management. Al snel volgde er een tweede kantoor: TCPM Oost. Dit kantoor werd in Oldenzaal geopend en zette de eerste medewerker op de loonlijst bij TCPM. Inmiddels is dit kantoor flink gegroeid en is sinds negen jaar gevestigd in Hengelo (OV).

Ze treden niet graag op de voorgrond, de ingenieurs en adviseurs van TCPM. Als nuchtere Nederlanders blijven ze graag met beide benen op de grond en vaak zelfs op de achtergrond. Toch bestaan zij al meer dan 25 jaar en zijn zij verankerd in de regio. Dat is niet voor niets.

Keuzes maken
Mark Tuinte – commercieel directeur bij TCPM – vertelt: ‘Als ingenieurs- en adviesbureau zijn wij continu in beweging. De afgelopen jaren hebben wij heel bewuste keuzes gemaakt om onze diensten verder te ontwikkelen, specifiek gericht op de marktsegmenten Capital Goods, Food, Pharma, Energy en Marine & Offshore. Uiteraard afgestemd op de regionale behoefte. TCPM levert in deze marktsegmenten diensten op het gebied van projectmanagement, industriële veiligheid en engineering. Dat doen wij zowel vanuit onze eigen kantoren (in-house) als op locatie bij onze opdrachtgevers (on-site).’ ‘Zo zijn wij vanuit de kantoren in Apeldoorn en Hengelo vooral actief in de voedingsmiddelenindustrie en de capital goods. Maar ook de kennis van, bijvoorbeeld, het ontwerpen van windturbines is hier goed ontwikkeld’, vult Huub Wispels – vestigingsmanager bij TCPM Oost aan. Hij vervolgt: ‘Vanuit engineering kruipen we het liefst zo dicht mogelijk tegen onze klanten aan, zodat wij hen echt meerwaarde kunnen bieden. Een voorbeeld daarvan is Farmout. Dit is een structurele samenwerking waarbij – in essentie – de ontwikkeling van een product geheel of gedeeltelijk wordt uitbesteed. Doordat wij de mogelijkheid krijgen bekend te raken met de organisatie van onze opdrachtgever, hoeven zij niet telkens opnieuw mensen in te werken. Zij verzekeren zich op die manier van relevante en flexibele capaciteit, kennis, schaalgrootte en slagkracht. Verder ontwikkelen we óók onze eigen producten. Daarbij kun je denken aan machines voor de voedingsmiddelenindustrie, maar bijvoorbeeld ook een container voor on- en offshore opslag van rotary-equipment, zoals rotoren.’ Ook on-site voeren onze engineers mooie opdrachten uit’, zegt Theo Jonker, die vestigingsmanager is bij TCPM Midden. ‘Wij streven ernaar onze opdrachtgevers succesvoller te maken. Dat uit zich in het bedenken en construeren van oplossingen die functioneel, betrouwbaar én maakbaar zijn. Daarnaast moeten ze altijd veilig in gebruik zijn. Ook vinden we het belangrijk dat onze ontwerpen kosteneffectief en duurzaam zijn. Door deze eisen bij ieder project voor ogen te houden, kunnen wij – maar daarmee ook onze klanten – reproduceerbaar kwaliteit leveren.’

Mark Tuinte vult hier nog op aan: ‘Net als ieder ander zichzelf respecterend ingenieursbureau stelt TCPM hoge eisen aan haar dienstverlening. Door onze gerenommeerde klanten binnen de industrie worden wij hier regelmatig over gecomplimenteerd.’

Samen ontwikkelen aan een betere wereld
‘Om die kwaliteit te kunnen garanderen’, haakt Willy van Dalen – accountmanager voor beide regio’s – aan, ‘ligt binnen TCPM veel nadruk op de professionele ontwikkeling van onze medewerkers. Uiteraard zorgen we ervoor dat de engineers van TCPM met de meest voorkomende  softwarepakketten overweg kunnen, maar zij kunnen bijvoorbeeld ook intern opleidingen volgen op het gebied van industriële veiligheid, projectmanagement en productieoptimalisatie. Vaak worden die trainingen gegeven door hun eigen collega’s, die zelf ook volop in de praktijk staan. Daardoor leren zij niet alleen de theorie, maar ook de praktische invulling van deze theorie, zodat zij bij onze opdrachtgevers de best renderende oplossingen aan kunnen dragen. Ook de banden met de Universiteit Twente en Saxion spelen een grote rol. Niet alleen voor het delen van kennis, maar ook voor onze naamsbekendheid. Door studenten al te laten zien welke kennis wij als ingenieurs- en adviesbureau te bieden hebben, zullen zij zich dat wanneer ze aan de slag gaan op de arbeidsmarkt ook nog herinneren’, besluit Willy van Dalen.

Industrie nog altijd in beweging
Mark Tuinte voegt hier nog aan toe: ‘Na jaren van vooral veel praten en dromen over een slimme industrie, is het nu tijd voor actie. Je ziet dat binnen een ingenieursbureau met ruim 200  medewerkers ontzettend veel kennis en expertise beschikbaar is. Ook waar het gaat om de competenties die nodig zijn voor Industrie 4.0. Binnen TCPM zijn nu bijvoorbeeld werkgroepen ontstaan, die hun kennis bundelen en delen om ervoor te zorgen, dat wij onze opdrachtgevers ook op dit gebied kunnen ondersteunen.’ ‘Wij zien ook dat we, juist door het maken van bewuste keuzes, in het afgelopen jaar veel nieuwe opdrachtgevers hebben mogen verwelkomen. Deze trend zetten we graag door!’ sluit hij af.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: