Kennisplatform voor Oost Nederland

Ten Heggeler: ‘Passie en kracht ligt in complexe verspaning en maatwerk’

Geplaatst op 1 juni 2023
Ten Heggeler: 'Passie en kracht ligt in complexe verspaning en maatwerk'

Het verspanen, assembleren en produceren van complexe onderdelen van industriële installaties en machines en bij voorkeur van oldtimers. Daar ligt de kracht en passie van Ten Heggeler Machinefabriek uit Hengelo. Geen massaproducten, maar enkelstuks of kleine series waarbij het vakmanschap en creativiteit van de medewerkers volop wordt uitgedaagd. “Zolang het binnen het bereik van onze machines ligt bewerken we het”, zegt directeur-eigenaar Peter Satink zonder spoor van aarzeling.

Ondanks dat Ten Heggeler beschikt over diverse conventionele en CNC-machines is de onderneming niet ingericht op massaproductie van bijvoorbeeld honderden aandrijfassen voor een auto of machine. Het zou afbreuk doen aan de kennis en kunde van de medewerkers om ultra-precisie objecten te maken voor diverse markten, zoals de voedingsindustrie, farmaceutische industrie, chemische industrie en oldtimers.  Dat kunnen draaiende onderdelen zijn, maar ook hulpgereedschappen in enkelstuk -bijvoorbeeld een prototype- of kleine series.

Satink licht het verder toe: “Het zijn dikwijls complexe precisie-elementen die voor veel andere machinefabrieken moeilijk of onmogelijk te maken zijn. Wij gaan een technische uitdaging niet uit de weg en denken graag met de opdrachtgever mee. Leg het vraagstuk bij ons neer en wij gaan het object ontwikkelen, produceren en assembleren.”

Integratie oldtimerrestauratie en machinefabriek

Satink komt van origine uit het vak van restauratie van oldtimers; zijn vader had een eigen bedrijf en Peter nam het stokje in 2009 over. Hij liet de draaiende elementen en motoronderdelen maken bij Ten Heggeler. “Ik was onder de indruk van de kennis en kunde en technologisch inzicht van de medewerkers. Zo heb ik voor een Maserati acht cilinders bij hen laten maken. Perfect nagemaakt tegen een heel gunstige prijs die kon concurreren met onderdelen die in de handel verkrijgbaar zijn.”

Toen de voormalig directeur Ten Heggeler Satink voorlegde om bijna drie jaar geleden de machinefabriek over te nemen twijfelde hij niet ondanks de lastige coronaperiode. Hij bracht de restauratiewerkplaats van oldtimers onder één dak met de machinefabriek en profiteert daarmee optimaal van zijn voorliefde voor werktuigbouw en restaureren van oldtimers. “We leveren de meeste producten voor de voedingsindustrie en farmaceutische industrie, zoals een menger voor de productie van kaas en een nozzlesysteem om een ketel schoon te maken. We hebben een basisportefeuille, maar we maken ook uitstapjes naar andersoortige opdrachtgevers. Zo hebben we voor een zeer bekende techgigant een ophangsysteem ontworpen en geproduceerd voor een camera die aan een vliegtuig hangt.”

Technische verdieping

Ten Heggeler Machinefabriek werkt met een compacte ploeg van negen medewerkers en veel meer groei ambieert Satink niet. “Wij gaan niet voor nog meer volume, maar zetten in op een verdere technische verdieping van de verspaningstechniek. Natuurlijk is er nog wel ruimte voor nieuwe klanten, maar we moeten vooral blijven pionieren. Vooral in het vakgebied van oldtimer-restauratie zijn nog voldoende mogelijkheden om bijzondere onderdelen te maken. Daar klopt vooral mijn hart.”

De Hengelose firma maakt en assembleert weliswaar de machine-onderdelen, maar laat overige bewerkingswerkzaamheden zoals het harden, slijpen, coaten en metaalveredeling doen door andere Twentse bedrijven. “Die relaties zijn fantastisch en heel duurzaam. We willen elkaar in deze regio voorthelpen om zodoende een bijdrage te leveren aan de Twentse economie.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: